ZDRAVLJE

Jesu li štetne šljokice u hrani koju viđamo na Instagramu?

Nije 'zlato' sve što sja 
Ako imate profil na Instagramu zasigurno vas nisu zaobišle fotografije hrane obogaćene šljokicama. Sjajna (u punom smislu te riječi) hrana postoji jednu cijelu svjetlucavu galaksiju pa u ponudi ugostiteljskih objekata možemo pronaći bagelse, prosecco, gumene bombone, pizzu, kavu i ostalo. Sve samo ne obično jelo i piće koje kada se pojavi na feedu sve zaslijepi. 

Budući da trend hrane prekrivene šljokicama viđamo zaista na sve strane, pojedinci (neki ih zovu skeptici) su se zapitali jesu li šljokice jestive. Tako je Svjetska federacija za hranu početkom ove godine objavila rezultate istraživanja kao odgovor na taj trend. Oni su naime, pozvali ljude da koriste isključivo one šljokice na kojima stoji oznaka „jestivo“. Većina šljokica napravljena je od šećera, kukuruznog škroba, dodataka bojama i potpuno je sigurna. No, ako na pakiranju piše da su šljokice samo za dekoraciju ili imaju oznaku nontoxic, to je već sasvim druga priča.

Glitteri nisu hrana, kaže Andrew Stolbach medicinski toksikolog i naglašava da se većina nontoxic šljokica sastoji od vrlo malenih komada plastike. I dok plastična boja ne mora biti "otrovna" tvar, siguran je da ona nije namijenjena za unos u organizam. Ni stručnjaci još ne znaju što je točno u takvim šljokicama, ali naglašavaju da bi mogle sadržavati tragove metala ili drugih opasnih tvari koje mogu izazvati zdravstvene probleme. 

 

A post shared by Chocolate Pi (@chocolatepi) on


Kada na proizvodu piše nontoxic to znači da sastojci koje on sadrži neće odmah uzrokovati simptome, ali i znači da je riječ o nečemu što ne biste trebali jesti jer bi potencijalno moglo biti opasno. Zanima vas što bi se moglo dogoditi vašem tijelu ako recimo pojedete slasticu prekrivenu takvim šljokicama? Ne brinite, ne morate paničariti, jer ćete šljokice vrlo brzo izbaciti iz svog organizma. Stručnjaci kažu da obično djeca imaju potrebu jesti sve vrste nejestivih proizvoda pa su iznenađeni što odrasli sada žele uživati u glitteru. 

 

A post shared by Chocolate Pi (@chocolatepi) on


Najvažnija stvar koju treba zapamtiti dok god ovaj trend svjetlucave hrane vlada jest to da ta hrana izvrsno izgleda na Instagramu, ali da nije u potpunosti sigurna. Stoga, ako baš toliko ne možete odoljeti šljokicama u svojoj kavi možda biste si mogli instalirati aplikaciju Kira-Kira koja će šljokicama obogatiti vaše napitke, a istovremeno je mnogo sigurnija i bezopasnija. 
Foto: Instagram
Objavljeno: 04.05.2018. u 15:40

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p