ZDRAVLJE

Kako brinuti o kontaktnim lećama?

Naučite pravilno očistiti leće
lens
Imati visoku dioptriju nije nimalo ugodno, no otkad postoje leće kao dioptrijsko pomagalo, puno nam je lakše nositi se s ovim zdravstvenim problemom. Ipak, kako bismo oči održali zdravima, za te iste leće potrebno je pravilno brinuti. Mnogi se od nas vremenom opuste i zaborave točno koliko je važno postupati brižljivo sa svojim očima. Donosimo vam top savjete za održavanje leća kako biste svoj vid maksimalno zaštitili unatoč postojanju problema dioptrije.

1. Prije stupanja u bilo kakav fizički kontakt s lećama, potrebno je oprati ruke blagim antibakterijskim sapunom. Izbjegavajte "kozmetičke" sapune koji često sadrže iritanse poput parfema ili koji su napravljeni s izdašnom uljnom bazom. Osušite ih čistim ručnikom.
 
lens
2. Ako ste početnik u korištenju leća, dobra je ideja držati nokte kratkima kako biste što lakše aplicirali leću u oko i izbjegli eventualnu mehaničku povredu oka ili same leće.

3. Koristite proizvode poput otopine za čišćenje leća i kapi za vlaženje oka koje su kompatibilne s lećama. Nikako ne pokušavajte oprati leće u običnoj vodi ili bilo kakvim sredstvima za dezinfekciju. Mikroorganizmi koji iz obične vode dospijevaju u oko potencijalno mogu izazvati teške upale oka.

4. Pri vađenju leća, malo otopine za čišćenje leća postavite u ruku i u njoj laganim pokretima, pazeći da je ne oštećujete noktom, protrljajte leću što će pomoći odstraniti površinske nakupine. Leće je potrebno očistiti nakon svakog korištenja, i nikako s njima nemojte spavati već ih oprezno izvadite svaku večer.
opti free*OPTI-FREE® Pure Moist otopina za leće

5. Nikada ne nosite tuđe leće. Ovakve akcije mogu dovesti do širenja infekcije.

6. Vrh bočice otopine uvijek treba biti čist te stoga nemojte dozvoliti da dođe u kontakt s nečistim površinama.
 
eyes
7. Osjetljive oči, posebno ljeti, uvijek zaštitite UV protektivnim sunčanim naočalama. Uz kontaktne leće možete nositi i svoj omiljeni model sunčanih naočala bez dioptrije, i pritom izgledati savršeno u svakoj prilici!

8. Ukoliko niste sigurni stavljate li leće na pravu stranu, potrebno je pogledati ih pozorno pod svjetlošću. Ako primijetite da leća ne izgleda savršeno konkavno, već su rubni obrisi leće polegnuti gotovo vertikalno, vaša leća nije okrenuta na ispravnu stranu te ju je potrebno izvrnuti prije namještanja u oko.
lens *ALCON Dailies AquaComfort Plus

9. Što ako, uz sve mjere predostrožnosti, i dalje niste sigurni u higijenu svojih leća? Zdravlje očiju je izuzetno bitno, i stoga vam savjetujemo da isprobate jednodnevne leće koje će ublažiti vaše brige. Dailies AquaComfort Plus leće su jednostavne za korištenje - nema potrebe za čišćenjem i održavanjem tekućinama za leće. Navečer ih samo bacite i drugi dan uzmete svježi, novi par, i time zapravo svojim očima osiguravate svakodnevni maksimum higijene. Osim toga, s njima sada možete svakodnevno uživati u ljetnim aktivnostima poput kupanja u moru ili odbojci na pijesku bez straha da ete negdje izgubiti ili oštetiti svoje mjesečne leće.

10. Naposlijetku, ako razvijete bilo kakve simptome upale oka, obratite se svojem okulistu. Znamo da ovakav savjet zvuči zdravorazumski, no s druge strane velika većina ljudi ignorira simptome upale misleći da će se riješiti sami od sebe, a pritom nesvjesno riskiraju potencijalne komplikacije koje nitko ne želi prolaziti.

*Gdje kupiti proizvode za čišćenje leća i jednodnevne leće?

Optika JO-JO ima 7 poslovnica gdje će vas rado dočekati i savjetovati o pravom izboru kontaktnih leća i otopina za njegu leća. Osim toga, u optici možete izmjeriti dioptriju i pronaći dioptrijske, sunčane naočale te još mnogo toga. Iskoristite ovu sjajnu ponudu, jer na sav asortiman na drugi proizvod dobivate 50% popusta. Pobrinite se za zdravlje svojih očiju te krenite u ljeto s omiljenim sunčanim naočalama i kontaktnim lećama!

J.S.
Foto: Pinterest, PR
Objavljeno: 23.06.2015. u 14:59

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p