ZDRAVLJE

Kako pravilno koristiti leće na moru?

Neka vam upale oka ne obilježe ljetovanje
eyes 
Leće su ljeti izuzetno praktično pomagalo: za razliku od naočala, omogućavaju nam da se neometano kupamo, sunčamo i uživamo u ljetnim aktivnostima.

Međutim, mnogi od nas brigu o lećama ne shvaćaju dovoljno ozbiljno što može prouzročiti upale i infekcije. U ljetnom periodu često smo vani i, dok uživamo u suncu i moru, ne razmišljamo dovoljno trljamo li oči nečistim rukama, i mogu li nam sportske aktivnosti u neposrednu blizinu oka dopremiti čestice prljavštine iz okoliša. No, kako bismo očuvali vid i zdravlje očiju, brižljivo postupanje s lećama je itekako bitno. Pročitajte naše top savjete kako pravilno koristiti leće na moru.

Oči ne dirajte prljavim rukama
Na plažu uvijek nosite antiseptičko sredstvo za suho pranje ruku. Naime, svakim kontaktom ruku s očima, u njih unosite bakterije koje ondje ne bi smjele biti, a jasno je da oni koji nose leće imaju češći direktni kontakt s očima.
 
eyes
Ne ronite s lećama
Ronjenje s lećama nije preporučljivo jer je morska sol preslana i može nepotrebno iritirati oči, odnosno oštetiti leću. Zgodna alternativa su maskice za ronjenje s kojima se ne morate odreći užitka promatranja biosfere morskog dna. Ukoliko na plaži osjetite suhoću oka, u torbici svakako imajte i lubricirajuće kapi za oči koji će im vratiti izgubljenu vlagu: preporučujemo OPTI-FREE PRO Moisturizing i Lubricating kapi za oči.

Čestice prljavštine odmah isperite iz oka
Ukoliko se ljeti volite baviti aktivnostima poput odbojke na pijesku, to je uistinu sjajno, no imajte na umu da bi vam čestice pijeska lako mogle dospijeti u oko. Pritom nije dovoljno samo izvaditi zaostalu česticu i riješiti se osjećaja nelagode u oku koji s njom dolazi, već je potrebno izvaditi i očistiti leću od eventualnih zaostalih tragova pijeska ili kakve druge nečistoće.
pure moistOPTI - FREE Pure Moist, idealna otopina za čišćenje leća

Mijenjajte tekućinu za leće nakon svake upotrebe
Otopinu za leće nije uputno reciklirati nikada, a pogotovo ne ljeti, kada je u našim stanovima prilično toplo. Topli tekući mediji idealni su prostor za razmnožavanje bakterija.

Pažljivo s vodootpornim maskarama
Ljeti su vodootporne maskare neizostavni dodatak našim kozmetičkim torbicama, no ako ste ih ikada nosili, onda znate da ih je prilično teško odstraniti s očiju. Ovo nerijetko uključuje trušenje maskare, a sitne čestice maskare mogle bi dospijeti na vašu leću i oštetiti je. Kad se vratite s plaže, svakako prvo odstranite leće pa tek onda krenite s odstranjivanjem make upa s očiju.
dailies 
Ako svojim očima želite osigurati zdravlje, a ideja brižljivog postupanja s lećama na plaži vam nije primamljiva jer ste više opušteni tip osobe, onda svakako razmislite o jednodnevnim lećama. Dailies AquaComfort Plus leće su jednostavne za korištenje - nema potrebe za čišćenjem i održavanjem tekućinama za leće. Navečer ih samo bacite i drugi dan uzmete svježi, novi par, i time zapravo svojim očima osiguravate svakodnevni maksimum higijene. Osim toga, s njima sada možete svakodnevno uživati u ljetnim aktivnostima poput kupanja u moru ili odbojci na pijesku bez straha da ete negdje izgubiti ili oštetiti svoje mjesečne leće.
 
*Gdje kupiti proizvode za čišćenje leća i jednodnevne leće?
Potražite ih u svim boljim optikama!
 
J.S.
Foto: PR, Pinterest, Getty Images
Objavljeno: 03.07.2015. u 13:49

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p