ZDRAVLJE

Mogu li ovi sastojci naštetiti trudnicama i bebama?

Prilagodite upotrebu kozmetike u trudnoći
pregnant 
Prema podacima Američkog kolegija za opstetriciju i ginekologiju, izloženost okolišnim čimbenicima, poput zagađenja u zraku i vodi, a čak i kozmetičkim proizvodima koje koristimo svakodnevno, u nekim se slučajevima može akumulirati u trudnicama i izložiti fetus višim nivoima toksina od prihvatljivih.

Dapače, nivo toksina koji kroz kozmetičke proizvode uđe u bebu može biti viši u tijelu djeteta nego majke. Prenatalna izloženost kemikalijama povezana je sa negativnim posljedicama po dijete, ali može afektirati i naše reproduktivno zdravlje. Studije su pokazale da je triklosan, sastojak koji često pronalazimo u antiperspiransima, ali i drugim proizvodima, jedan od potencijalnih hormonalnih disruptora. Studija iz 2012. pokazala je i da su 99% žena oboljelih od raka dojke u tijelu imale akmulirane parabene, učestale konzervanse u kozmetici, no direktna povezanost nikada nije potpuno potvrđena pa su tako parabeni i dalje u masovnoj upotrebi.
 
pregnant
Dayna Salasche, doktorica opstetricije i ginekologije pri Northwestern University Feinberg School of Medicine u Chicagou, potvrdila je da, osim triklosana i parabena, trudnice trebaju izbjegavati i umjetne mirise, retinol i ftalate. U komercijalnoj kozmetici ove sastojke susrećemo vrlo često, odnosno gotovo uvijek, no srećom, sigurnih alternativa na svjetskom, pa i našem tržištu kozmetike ima napretek, te stoga doista nema razloga da svoju trudnoću ne iznesete bezbrižno do kraja uživajući i dalje u kozmetici.

J.S.
Foto: Pinterest

Objavljeno: 13.06.2015. u 12:54

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p