ZDRAVLJE

Patite li od jesenske depresije?

Znate li što je sezonski afektivni poremećaj?
beauty
 
Osjećate li se s dolaskom hladnijih dana kao da niste 'posve svoji', za to bi mogao biti odgovoran tzv. sezonski afektivni poremećaj, poznat i kao sezonska depresija.
 
Naravno, ovo nije depresija u punom smislu te riječi već poremećaj koji vas može afektirati u periodu od jeseni do proljeća, a manifestira se skupinom simptoma uglavnom psihičke prirode. Ti simptomi od osobe do osobe mogu varirati te stoga ne možemo govoriti o jedinstvenom pokazatelju poremećaja. Upravo zato smo uglavnom i prepušteni sami sebi u dijagnozi ovog poremećaja, a ponekad se na njega i odmahuje rukom jer pogrešno percipiramo da se radi o 'normalnom' stanju kroz kojeg svi prolazimo svi s vremena na vrijeme.
 
Nažalost, to nije tako jednostavno, a ignoriranje simptoma može nam prouzročiti brojne probleme poput smanjene produktivnosti na poslu i letargije u međuljudskim odnosima. Neki od simptoma sezonskog afektivnog poremećaja mogu biti: trajno loše raspoloženje, gubitak interesa za stvari u kojima inače uživate, iritabilnost, osjećaj bezvrijednosti, krivnje ili očaja, nisko samopouzdanje, plačljivost, osjećaj da smo pod neprestanim stresom, anksioznost, smanjena koncentracija, pospanost, te gubitak seksualne želje. Ukoliko smatrate da vam ovi simptomi ometaju normalno društveno funkcioniranje, svakako se obratite liječniku.

J.S.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 17.10.2015. u 10:13

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p