ZDRAVLJE

Pobijedite proljetni umor s nekoliko trikova

Savjeti za bezbrižne i ugodne dane!

Iako se kalendarski još uvijek nalazimo u zimskom periodu, moramo primijetiti kako su prve proljetne zrake pokucale na vrata i obradovale nas ugodnim i toplim vremenom koji je odlično osvježenje nakon hladnih i tmurnih dana. Iako se zasigurno svi vesele lijepom vremenu, ono sa sobom može donijeti nepoželjne nuspojave koje mogu imati negativan utjecaj na naše zdravlje te generalno smanjiti razinu energije.

Proljetni umor je sigurno termin za koji ste čuli, a i osjetili na svojoj koži te ga karakterizira opća malaksalost i tromost za koju nema nekog posebnog niti očitog razloga. Velik broj ljudi pati od meteoroloških tegoba te vrlo jako i intenzivno osjeća svaku promjenu vremena, pa sukladno tome takve osobe loše reagiraju i na proljetno razdoblje. Proljetni umor osim malaksalosti i tromosti, također može izazvati i pretjeranu pospanost, promjene raspoloženja, razdražljivost te pad imuniteta. Jedan od razloga zašto je pojava proljetnog umora toliko česta i intenzivna je pojava većeg intenziteta svjetla, a ono što je nažalost istina je činjenica kako je proljetni umor zapravo vrlo teško izbjeći te ga jednostavno treba što bezbolnije dočekati i prebroditi. Srećom za to postoji nekoliko metoda koje su se pokazale vrlo uspješnima te drugoročno korisnima i zdravima.

@sarahs_day

Jedna od prvih stavaka koju morate promijeniti želite li spriječiti i ublažiti proljetni umor je prehrana. Nakon zimske hrane koja je u većini slučajeva teža i masnija, ona proljetna valja biti lagana i što više bazirana na sezonskim namirnicama. Ono što se svakako preporučuje je konzumiranje mesa u vidu piletine ili puretine te naravno, velike količine povrća. Guste juhe su također odlična alternativa mesnim juhama zato što su izrazito lagane za probaviti, podižu energiju, a istovremeno podižu stvaraju osjećaj sitosti. Gazirana pića zamijenite ukusnim smoothiejima ili svježe cijeđenim sokovima te u ovom razdoblju svakako izbjegavajte alkoholna pića. Osim hrane vrlo je bitno da u organizam unesete dovoljne količine vode te da se krećete. Tjelovježba je jedan od glavnih čimbenika koji pomažu u rješavanju proljetnog umora i pretjerane tromosti, a ono što će imati najbolji utjecaj na vaše tijelo je lagana večernja šetnja, ali i trčanje te koliko god će vam se to na početku činiti kontradiktorno, važno je da se ipak prisilite jer već nakon nekoliko dana osjetit ćete prve pozitivne rezultate. San je isto vrlo bitna stavka te imajte na umu da idete na spavanje u razdoblju između deset i jedanaest sati, a netom prije spavanja opustite se čajem od kamilice ili koprive. Kao što smo rekli, proljetni umor je teško u potpunosti eliminirati i preduhitriti, no ipak s nekoliko jednostavnih preinaka doskočit ćete ovom problemu na jednostavan i zdrav način.

@sarahs_day

Objavljeno: 16.03.2019. u 00:00
Tagovi: zdravlje, vježbanje

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p