ZDRAVLJE

Power nap je nova meditacija!

20 minuta drijemanja dnevno odlično je za vaše tijelo i duh
power nap
J
este li znali da power nap, odnosno kratko drijemanje koje traje 20-ak minuta može poboljšati vašu sposobnost rada, kreativno razmišljanje, ali i pamćenje imena osoba s kojima ste se netom upoznali? No, uzimanje tih 20 minuta sna tijekom radnog tjedna zaista je teško, pogotovo kada vam se u tom trenu kada imate vremena ne spava, ali evo trikova uz koje ćete instantno utonuti u svoj power nap.

Istraživanja su pokazala da drijemanje od 10 do 20 minuta na dan može u potpunosti osvježiti čovjeka i pripremiti mozak za daljnji rad. Također, ta količina dnevnog sna može pomoći ako je noćni san bio loš ili prekratak, dakle, power nap nova je meditacija za one koji nemaju živaca ili volje upuštati se u meditativne procese i pravila. Kada već pronađete 20-ak minuta vremena u svom natrpanom rasporedu morat ćete se naučiti zaspati odmah, a to sigurno nije lako jer ne funkcioniramo na gumb, zato vam donosimo nekoliko trikova koji će vam pomoći lakše utonuti u svoj power nap

power nap

Lavanda

Duboko udahnite eterično ulje lavande, miris lavande smiruje i izaziva pospanost te vam pomaže da se opustite i brže zaspite. Možete uzeti eterično ulje lavande i nakapati ga na svoju masku za spavanje i sigurno ćete zaspati prije nego što ste očekivali.  

Maska za spavanje

Iako možda mislite da su maske za spavanje nepotreban rekvizit, ako kanite imati dobar power nap dok je vani još dan, dobro će vam doći jer će vam blokirati dotok svjetlosti, a i na nju ćete moći staviti ulje lavande koje će vam pomoći da brže zaspite.

Ranija i kraća drijemanja

Istraživanja su pokazala da vas od 20 do 30 minuta spavanja ostavlja manje mamurnima nego kada odspavate sat vremena. Također najbolje bi bilo uzeti svoj power nap oko tri sata popodne kako vam ne bi utjecao na noćni san.

power nap

Nappuccino

S obzirom na to kofeinu treba da počne djelovati oko 20 minuta, idealno bi bilo da prije svog power napa popijete kavu, ali bez šećera. Dok vi završite sa svojim drijemanjem kava će početi djelovati i kada se probudite, od sna i od kofeina bit ćete u naponu snage.

Spavajte sjedećki

Ako nemate vremena za spavanje poslije posla, a put do kuće vam je dug preko pola sata, pokušajte odspavati u tramvaju ili autobusu po desetak minuta. Naravno, to uključuje one dane kada uspijete naći slobodno mjesto. Sa sobom ponesite jastuk za putovanja koji se može napuhati i pokušajte dok putujete odraditi svoj power nap, jer ćete doma doći kao novi.

T.K.
Foto: themoviedb.org i Unsplash
Objavljeno: 12.12.2016. u 16:45

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p