ZDRAVLJE

Razlozi zbog kojih ste konstantno umorni

Krevet vaš najdraži
Konstantni umor
P
onedjeljak, u ranim jutarnjim satima zvoni alarm na vašem mobitelu, a vi ga u polusvjesnom stanju snoozeate minimalno pola sata. Kad se napokon dignete, ne znate gdje se nalazite, a prva pomisao je velika šalica kave. Ona malo pomaže i drži vas donekle na nogama do one iduće. I tako u krug. Konstantno ste umorni i bez energije. Brojni su razlozi zbog kojih biste najrađe svoje dane proveli samo u horizontali.

Dijeta

U želji da zablistate na plaži već tjednima ste na dijeti. Kilogrami možda padaju, ali padate i vi umorni svaku večer u krevet. Razlog tomu je manjak unosa energije zbog čega vaš organizam ne može normalno funkcionirati. Možda nećete u samo par tjedana dobiti željene rezultate, no puno zdravije, trajnije i učinkovitije je u svoju prehranu uvesti zdrave navike i mijenjati namirnice, a ne se slijepo pridržavati odabrane dijete.

Vaša čaša je uvijek poluprazna

Vjerovali ili ne, pesimisti su u pravilu osjećaju umornije nego optimisti. Razlog tomu je što se ne vole suočavati s dnevnim izazovima koji su svojevrsna motivacija i pumpaju nas energijom.

Nedostaje vam tjelesne aktivnosti

Možda se nakon treninga osjećate umorno, no dugoročno gledano osobe koje redovito vježbaju imaju puno više energije, bolje spavaju i lakše se ujutro bude.

Konstantni umor

Koliko šećera unosite?

Nekoć je bilo uvriježeno mišljenje da nam šećer pruža energiju. No, to nije istina. Njegov učinak je kratkoročan, a nakon što prestane djelovati, osjećate se umornije nego prije. Ako se ne možete odreći šećera, birajte zdravije izvore, no svakako smanjite njegov unos. Trebamo naglasiti da su slatkiši na crnoj listi?

Ne unosite dovoljno vode

Žedni ste? To je znak da ste već dehidrirali, a to utječe i na manjak energije. Kako se ne biste doveli u to stanje, nosite se sobom bocu vode pomoću koje točno možete dozirati svoj dnevni unos tekućine.

Ne spavate dovoljno i dobro

Očigledan razlog konstantnog umora je manjak sna, ali i loš san. Ako se budite umorni, ukočeni i neispavani, vjerojatno spavate na krivom madracu i imate loš jastuk. Također iz svoje spavaće sobe izbacite sve uređaje, a prije spavanja nema surfanja ili gledanja najdraže serije. Ako ne možete zaspati, potrebno je organizam naviknuti na ustaljeni ritam. Svaki dan se potrudite leći u isto vrijeme, a to se odnosi i na jutarnje buđenje. Makar bio vikend!

Konstantni umor

Alergije

Jedan od čestih uzroka umora su alergije. One iscrpljuju organizam i tjeraju ga da troši energiju. Naime, alergije uzrokuju upale u tijelu, sličan proces kao i tijekom prehlade. Upravo zbog tih upala, osjećamo umor. Nažalost, alergije ne možemo izbjeći, no simptome možemo ublažiti, ali potrebno je reagirati na vrijeme. Ako znate da uskoro slijedi za vas gadan period, počinje se pripremati minimalno mjesec dana ranije.

Nedostatak željeza

Jedan od najčešćih uzorka konstantnog umora je manjak željeza u krvi. Nakon što obavite sve krvne pretrage i doznate koliko željeza vam manjka, zajedno s liječnikom dogovorite plan prehrane te koje dodatke trebate eventualno uzimati.

M.D.
Foto: Pexels
Objavljeno: 19.06.2017. u 12:04
Tagovi: spavanje

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p