ZDRAVLJE

Što se događa u vašem tijelu kada ne doručkujete?

A doručak je prema riječima liječnika najvažniji obrok u danu 
doručak
Sigurno ste mnogo puta čuli da je doručak najvažniji obrok u danu. Jedan od najčešćih razloga zbog kojih ljudi preskaču doručak, kažu liječnici je zbog toga što ujutro nisu gladni. Stoga savjetuju da ako nemate naviku doručkovanja, pokušate u svoju svakodnevicu uvoditi ovu zdravu rutinu uz pomoć malih tekućih proizvoda (voćni jogurt, shake) ili zdravim glatkim teksturama (zobena kaša, smoothie). Također, trebali biste i večerati ranije, ali i smanjiti količinu alkohola ili grickalica, neposredno prije odlaska na spavanje.
 
Za zdrav doručak većina će ljudi, barem oni koji imaju naviku konzumiranja doručka, najradije odabrati kombinaciju bjelančevina i dobrih masnoća (jaja i/ili avokado) jer se te namirnice u organizmu zadržavaju duže. Utjecat će na to da se osjećaj gladi ne pojavi brzo, ali će i spriječiti da vam padne šećer. Nutricionisti savjetuju da se za doručak unosi između 300 i 500 kalorija i da je idealno vrijeme za doručak, sat ili dva nakon buđenja. Izbjegavajte pekarske proizvode ako ste u mogućnosti, jer je domaći doručak obično mnogo zdraviji. Istraživanja sa Sveučilišta Illinois pokazala su da jela koja se jedu u restoranima obiluju kalorijama i mastima, ali su i siromašnija proteinima, složenim ugljikohidratima i vlaknima od onih jela koja pripremite kod kuće.

doručak
 
Također, izbjegavajte kalorije u tekućem obliku (voćne sokove ili zaslađene kave). To su obično tekućine omotane šećerom i ne daju vam niti malo vlakana, bjelančevina i složenih ugljikohidrata. Ako želite u doručak uključiti ugljikohidrate odaberite crveno voće (bobičasto), zobene pahuljice, kruh od cjelovitog zrna ili slatki krumpir. Izbjegavajte muffine, peciva i ostale zapakirane grickalice (energetske pločice i slično). Koliko god vam se činile zdrave one su više za desert nego za doručak. Ako još uvijek nemate motivaciju za prvi obrok u danu u nastavku pročitajte koje su posljedice odnosno što se točno u vašem tijelu događa kada preskočite doručak.
 
Nizak šećer

Istraživanja pokazuju da doručak pomaže u ponovnom uspostavljanju glikogena i stabilizira razinu inzulina. Ako ujutro ne regulirate razinu šećera, osim što ćete biti gladni, bit ćete i umorni i bezvoljni za izvršavanje obveza koje ste planirali.
 
Usporen metabolizam

Postoje dokazi da rani obrok može ubrzati vaš metabolizam i potaknuti vaše tijelo da potroši više kalorija tijekom dana. Kada ne jedete na vrijeme, vaše tijelo prelazi u svoj vlastiti način zaštite i počinje pohranjivati što je više moguće kalorija, ranije konzumirane hrane. 

doručak
Povećava se razina hormona stresa

Doručak ima pozitivan učinak na kortizol, jedan od primarnih hormona stresa kojega proizvode nadbubrežne žlijezde. Pomaže tijelu koristiti šećer (glukozu) i masti koje su mu potrebne za energiju, ali i upravljanje stresom. Razina kortizola najviša je oko 7 sati pa je upravo zato važno da doručkujete u to vrijeme jer ako razina kortizola ostane povišena, vjerojatno ćete se osjećati tjeskobno ili nervozno.
 
Povećava se rizik od raznih bolesti

Redovito preskakanje doručka može utjecati na povećanje tjelesne težine, ali i povećati rizik od bolesti srca, pretilosti, visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola i dijabetesa. 16-godišnja Harvardova studija provedena na 27 tisuća muškaraca u dobi od 45 do 82 godine otkrila je da su oni koji su svakodnevno preskakali doručak bili izloženi 27 posto većoj vjerojatnosti da će doživjeti srčani udar ili imati problema s drugim bolestima srca.
 
Foto: Unsplash
Objavljeno: 01.02.2018. u 14:20

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p