ZDRAVLJE

Što sjedenje čini vašoj stražnjici?

Kako izbrisati posljedice sjedenja?

 
Ako imate uredski posao, velike su šanse da sjedite barem osam sati dnevno, ali jeste li se zapitali što to radi vašoj stražnjici i imate li zbog toga možda oblik kojim niste zadovoljni?
 
Iako vaše višesatno tipkanje i minimalno kretanje na poslu može biti odlično za vašu karijeru, sigurno nije dobro za vašu stražnjicu jer toliko sjedenja stvara spljoštenu i raširenu stražnjicu i opušta je. Ako se bojite kako će izgledati za nekoliko godina, nemojte dati otkaz jer ipak postoje trikovi uz koje možete poboljšati situaciju.
 
Dok sjedite na poslu vaša stražnjica je u shut down modu i uopće se ne kreće. S obzirom na to da mišići vaše stražnjice utječu na pokrete kuka i zdjelice, možemo reći kako stražnjica utječe na cijelo tijelo. Neaktivni mišići stražnjice stežu kukove i kralježnicu i tako uzrokuju bol u leđima. To se naravno neće dogoditi odmah, ali ako sjedite svaki dan po osam sati pet godina mogli biste imati kroničnu bol u kralježnici. Osim na kralježnicu, opušteni mišići stražnjice mogu uzrokovati bol u koljenima i gležnjevima. 
 
 
Godine sjedenja potencijalno mogu promijeniti oblik vaše stražnjice tijekom određenog perioda vremena, odnosno mišići stražnjice mogu atrofirati i izgubiti pravilan oblik. U atrofiranim mišićima krv ne cirkulira dobro pa se onda može stvoriti i celulit i to sve zbog prekomjernog sjedenja. Na svu sreću, ništa nije izgubljeno, važno je samo pridržavati se nekoliko pravila i sjedenje onda neće utjecati na oblik vaše stražnjice.
 
Ako želite sačuvati vašu stražnjicu od negativnih posljedica sjedenja, najvažnije je držanje. Podesite svoj stolac tako da vam se kukovi nalaze malo iznad koljena, a stopala su ravno položena na pod. Pobrinite se da nešto drži donji dio leđa, ako nemate takvu stolicu, stavite jastuk. Ramena držite opuštena, ali uspravna, a vrat neka također bude uspravan. Vaš zaslon računala treba biti u ravnini očiju ili malo ispod, ako je prenisko, glava će se savijati prema naprijed i boljet će vas vrat i glava nakon određenog vremena. Laktovi bi trebali biti u visini stola i pobrinite se da ste dovoljno blizu stola kako biste mogli dohvatiti tipkovnicu.
 
Svima koji imaju sjedeći posao, van radnog vremena preporučuje se tjelovježba, a ako želite imati prirodno dobro držanje o kojem nećete morati razmišljati dok sjedite na poslu vježbajte pilates jer on jača mišiće jezgre i poboljšava držanje. Dok ste na poslu sjedećki možete vježbati mišiće stražnjice samo ih stišćući. Tako ćete im dati barem malo posla za vrijeme radnog vremena pa se neće previše opustiti. Ako nakon posla imate osjećaj ukočenosti, uzmite spužvasti valjak i s njime izmasirajte mišiće oko kukova, mišiće natkoljenice i stražnjice jer će ih to opustiti i tonirati. I najvažnije, kada dođete s posla probajte što manje sjediti i radite što više radnji i vježbi koje će aktivirati mišiće stražnjice. 
 
T.F.
Foto: Pexels
Objavljeno: 02.06.2016. u 15:26

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p