ZDRAVLJE

Uzrokuje li alergija vaše probleme s kožom?

Crvenilo, otok i ljuskanje kože su alarmantni simptomi
skin
Ljeto i zima periodi su u godini kada je naša koža naizloženija negativnim učincima iz okoliša. Respiratorne i prehrambene alergije nam se mogu dogoditi bilo kada nevezano za godišnje doba, no ljeto, sunce i znoj našu kožu mogu učiniti posebno osjetljivom. Ako imate neki od ova tri simptoma, a ne možete mu otkriti etiologiju, postoji mogućnost da je u pozadini vaših problema upravo alergija.

1. Natečeni ste
Alergije itekako izazivaju natečenost zahvaćenog dijela zato što serum, providna tekućina iz naše krvi, curi u kožu i uzrokuje upalnu reakciju. Premda se za probleme s alergijama propisuju antihistamini, kao prva pomoć mogu vam poslužiti hladni oblozi koji će privremeno ublažiti osjećaj nelagode.

2. Javlja vam se crvenilo na koži
Crvene mrlje, suhi prištići i generalizirano prolazno crvenilo kože može se javiti kao posljedica kontakta s alergenom. Ukoliko sumnjate na kontaktnu alergijsku reakciju, privremeno iz upotrebe izbacite sve kozmetičke proizvode koje koristite. Naime, razni šamponi, sapuni, kreme i drugi kozmetički proizvodi sadrže potencijalne iritanse poput mirisa i konzervansa koji vrlo lako mogu nadražiti osjetljivu kožu.
 
skin
3. Ljuštite se
Ukoliko niste bili izloženi suncu i "zaradili" opekline, a primjećujete površinsko ljuskanje kože i izrazitu suhoću, moguće je da je u pozadini alergijska reakcija. Pokušajte se oduprijeti porivu da na koži izvršite agresivni piling ako pritom osjećate peckanje, svrbež ili primjećujete crvenilo i otok kože jer, rješavajući simptom, nećete otkloniti i uzrok.

J.S.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 02.07.2015. u 13:56

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p