ZDRAVLJE

Ženama s mjesečnicom zabranjen ulaz na bazen?!

Neshvatljivo pravilo u Gruziji

menstruacija 
Da, dobro ste pročitali naslov, u gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju postoji teretana koja ženama zabranjuje korištenje bazena dok imaju mjesečnicu. Šokantno i potpuno neprihvatljivo pravilo zgrozilo je mnoge.
 
Vake Swimming Pool and Fitness Clubu u Tbilisiju piše: "Drage dame, nemojte ići u bazen dok imate mjesečnicu." Ovaj natpis je u toj teretani navodno već osam godina, a jedna ogorčena članica fotografirala ga je i podijelila na Facebooku. Osudila je teretanu za diskriminaciju žena. Pitala je shvaćaju li oni koliko je to uvredljivo i znači li to da bi žene trebale plaćati manju članarinu s obzirom na to da oko šest dana svaki mjesec ne bi smjele koristiti bazen.
 
menstruacija  
Iz teretane su se oglasili i rekli kako su uveli takvo pravilo zbog mogućeg zagađenja bazena. Svaka žena s mjesečnicom zna da korištenje tampona ili menstrualne čašice dovodi do minimalnog ili nikakvog curenja menstrualne tekućine i samim time, potencijalno zagađenje bazena je minimalno. Da ne spominjemo činjenicu da je za mnoge žene plivanje vrlo učinkovit i siguran način za ublažavanje menstrualnih grčeva i drugih bolova uzrokovanih menstruacijom.
 
Mjesečnica nema nikakve veze s higijenom. Žene s mjesečnicom nisu ništa prljavije ili imaju više bakterija od žena bez mjesečnice ili muškaraca. Tko kaže da muškarac koji nema mjesečnicu dolazi na bazen opran i čist? Baš nitko, a njega nitko neće kontrolirati jer je očito u redu samo ženama s mjesečnicom zabraniti pristup bazenu
 
menstruacija  
Ženske mjesečnice trebale bi biti najmanja briga osoblja koje brine o higijeni bazena jer je jedno istraživanje pokazalo kako prosječna osoba u bazen donese 0,14 grama fekalnih tvari, a testovi pokazuju da su bazeni prepuni znoja, mokraće i kozmetičkih proizvoda. Nadamo se da je ovo zaista izoliran slučaj jer bilo bi zaista zastrašujuće da u 21. stoljeću netko smatra da je žena s menstruacijom leglo zaraznih klica i bakterija.
 
T.K.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 12.08.2016. u 14:59

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p