ZDRAVLJE

Znate li zašto multitasking nije dobar?

Preopterećenost nikako nije dobra za vas
Multi
Nije nam stran osjećaj i gotovo svatko od nas danas živi ubrzanim životnim stilom i svi se pokušavamo "rastegnuti" kao da smo od gume, što je više moguće u jednom danu. To ponekad znači da pokušavamo učiniti i više od jedne stvari u isto vrijeme.

Strana riječ koju ćemo u nastavku koristiti za "stanje" iz uvoda bit će - multitasking. Stručnjaci naglašavaju da on nije uvijek najbolji način da riješite stvari sa svog to do popisa. Zapravo, tvrde da multitasking loše utječe na vašu motivaciju. U nastavku ćemo vam obrazložiti ovu tvrdnju, ali i pomoći vam da saznate više o negativnim učincima multitaskinga i dobijete nekoliko savjeta o tome kako možete biti produktivniji unatoč dugačkom popisu stvari koje trebate učiniti. Zamislite ovo. Ponedjeljak ujutro je. Sjedate za računalo s vrućom šalicom kave u ruci, motivirani ste i spremni za radni dan. U tom trenutku dobijete mail na koji morate odmah odgovoriti. Paralelno vam najbolji prijatelj šalje poruku u Messenger, imate posao za dogovoriti i zaista želite pogledati samo još jedan YouTube videozapis koji vam je važan za rješavanje današnjeg zadatka. Gotovo je. Ušli ste u rotor multitaskinga. I mislite si, da ako riješite sve što ste započeli, da će to biti vaše najbolje jutro u životu. Stanite! 

Multi

Multitasking. Prekrasna je to riječ koja se savršeno uklapa u životopis i češće se veže uz žene, jer bi njima "kao" trebao biti prirodan i urođen, no nemojte se zavaravati, pritisak te vrste nikako nije dobar, koliko god se vi dobro nosili s njim. Ako imate previše otvorenih kartica, bilo na vašem računalu ili u vašem umu, mogli biste ozbiljno naštetiti zdravoj motivaciji. Nažalost (ili ovisi kako si tko uzme), živimo u vremenu kada je stanje zauzetosti na cijeni i mnogi od nas provode vrijeme ulažući energiju na zadatke, sastanke i aktivnost na društvenim mrežama, bez dubljeg pohranjivanja novih informacija s kojima se susretnemo. One jednostavno prođu kroz nas. U doba kada smo u zaostatku čak i ako propustimo samo jedan zadatak, obvezu ili objavu na internetu, manjak usredotočenosti postaje epidemija i ono će nas sputavati u postizanju ciljeva. Evo i pet razloga zbog kojih biste trebali izbrisati multitasking iz svoje svakodnevice, a sve s ciljem maksimalnog iskorištavanja motivacije koju još uvijek imate. 

Kvaliteta prije količine

Biste li za sebe rekli da ste serijski multitasker? Ako ste često disperzirani na više strana, a ne stižete se niti jednoj obvezi posvetiti onako kako biste to željeli, znači da stvari radite previše mehanički.  I nažalost, da ste negdje usput izgubili motivaciju za svaki od tih zadataka. Umjesto da spustite glavu i usredotočite se na prvi pa svaki sljedeći zadatak, pokušavate zadatke odrađivati u nekoliko paralelnih svemira i ništa vam ne polazi za rukom. Poznato? Multitasking zapravo ne povećava produktivnost, naprotiv, usporava nas pri pohranjivanju novih informacija i odvlači nas s pravog puta. I dok mislimo da sve to možemo odraditi, mozgovi nam se zapravo bore za nastavak radnji i protiv kompromitiranja kvalitete utrošenog vremena. Najvažnije je da, kada uočite da ste neučinkoviti i spoznate da je to rezultat multitaskinga, počnete mijenjati navike i prepoznate da to i nije najbolji način iskorištavanja vašeg vremena te počnete raditi na koncentraciji. I to, rješavanjem jednog po jednog zadatka.  
 
Nemate posložene prioritete

Postoji razlika između više zadataka i učinkovitih prioriteta. Kada radite mnogo različitih stvari odjednom (primjerice, pričate na mobitel za vrijeme pisanja postova na blogu) osjećate da ste mnogo više energije potrošili nego da ste prvo riješili konkretne zadatke, a onda vrijeme izdvojili za razonodu i zabavu. Umor mozga stvaran je, i postojan osjećaj, a motivacija vam zaista slabi ako vam potrošnja energije na ovaj način postane navika. Pronađite najbolji način za određivanje svojih prioriteta, najvažnijih projekata i pronalaženje optimalnog sustava djelovanja koji vam najbolje odgovara.

Multi
Odgađate obveze

Prebacivanje zadataka i česta odgađanja istih, izlažu vas nepotrebnom stresu. Budući da često, zbog obveza koje imamo ne možemo biti jednako usredotočeni na sve, a samim tim, nemamo ni vremena za emocionalne reakcije na sadržaj koji prebacujemo iz rasporeda u raspored, dogodi se da zaglavimo u ciklusu intelektualne tjeskobe. Pokušajte ne započeti previše zadataka u isto vrijeme. Umjesto toga radite stvar po stvar. Zadatak po zadatak.
 
Usporeni ste

Možda vam to još nije očito, ali vjerojatno ste, ako se prebacujete s posla na posao i dopuštate da vam ih ometaju neki vanjski utjecaji, mnogo manje zadataka završili u zadanom vremenu. Čak i uz jednostavne zadatke koje obavljate istovremeno, poput vožnje i razgovora na mobitelu, istraživanje pokazuje da ljudi koji imaju više zadataka i rade ih u isto vrijeme, trebaju više vremena da bi, u tom slučaju, stigli do svog konačnog odredišta. Znači da i niste baš učinkoviti već mnogo usporeni, zar ne? Jeste li primijetili da ste tada usredotočeniji na vaš pametni telefon nego na zadatke koje morate obaviti?! Mijenjajte tu naviku dok još nije prekasno.
 
Nismo stvoreni za multitasking

Iako smo svi mnogo puta čuli komentare da su žene stvorene za multitasking, stručnjaci tvrde da to ipak, baš i nije točno. Zapravo ljudski mozak nije dizajniran za rješavanje mnogo stvari odjednom. U kratkotrajnom zadovoljenju koje nastane kada riješimo neki zadatak, naviknuli smo svoje tijelo na malene doze dopamina. Budući da smo ovisni o tom dobrom spoju, s vremenom smo počeli raditi sve više zadataka u isto vrijeme, i iako smo pomislili da mnogo toga odrađujemo, zapravo smo se izgubili u zagušenosti obveza. Morate se pomiriti s tim da niste stroj koji može riješiti milijun zadataka (koliko vam god to bilo teško priznati) i konačno preuzeti odgovornost za motivaciju koja vam izostaje zbog preopterećenosti. Odmorite! Feed za Instagram može pričekati!
Foto: Pexels, Unsplash
Objavljeno: 19.11.2017. u 11:43

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p