BEAUTY

Model koji ruši standarde ljepote

Ljepota leži u našim nesavršenostima
Sara Geurts
S
avršeni editorijali i modne kampanje na pijedestal stavljaju takozvanu idealnu žensku ljepotu, a ako ona i ne postoji, tu je Photoshop koji će sve dovesti u najbolji red. Onaj besprijekorni red u kojem nisu poželjni ni madeži ni strije. Ništa ne odstupa, ništa ne odskače. No, sve češće smo svjedoci „drugačijih“ editorijala i lookbookova u kojima se žene ne fotošopiraju, nego se prezentira njihova prirodna ljepota.

Mnogi brendovi idu i korak dalje te za svoja zaštitna lica biraju uistinu jedinstvene modele koji svojom neklasičnom ljepotom privlače poglede i tjeraju nas da dobro promislimo što je uistinu ljepota i koliko smo zadojeni nametnutim standardima koji ukalupljuju svakog pojedinca i brišu ono najvrjednije svakog od nas – našu individualnost. Definitivno najpoznatiji takav model je Winnie Harlow, ljepotica iz Kanade, koja pati od kožne bolesti vitiligo, no to je nije spriječilo da pokori modni svijet.

Sara Geurts
Njenim stopama se nada krenuti i Sara Geruts, 26-godišnjakinja iz Minneapolisa (Minnesota), koja pati od Ehlers-Danlosovog sindroma, nasljedne bolesti kolagena koja je obilježena pretjeranom pokretljivošću zglobova, krhkošću tkiva i ono najvidljivije pretjeranom rastezljivošću kože. Sari je ova bolest dijagnosticirana u dobi od 10 godina, a sve do početka svojih 20-ih, ona je pokušavala svim silama prekriti rastezanje kože.

„Koža je bila glavni razlog moje nesigurnosti. U srednjoj školi sam pokrivala svoje tijelo. Nisam htjela pričati o svemu tome… Živjela sam u laži“, objasnila je Sara.

Sara Geurts
No, danas je to sve iza nje i Sara preko svojih društvenih mreža promovira individualnu ljepotu i pozitivan stav prema vlastitom tijelu, naglašavajući da je upravo naša individualnost ono što nas čini lijepima. 2015. godine odvažila se i dodala svoju sliku na Love Your Lines, Tumblr profil koji slavi ženske nesavršenosti. U kratkom vremenu dobila je preko 25.000 lajkova i upravo to Sara ističe kao ključan životni trenutak u kojem je prihvatila svoje tijelo i odlučila se više ne skrivati. Dapače, odlučila je postati model.

„Moj glavni pokretač da se bavim modellingom, unatoč svojoj bolesti, je želja za rušenjem društvenih normi i te slike savršenosti koju vidimo u medijima i časopisima. Važno je pokazati da su naše nesavršenosti i naša jedinstvenost ono što čini pravu ljepotu“
, objašnjava Sara.

Sara Geurts
Aktivna je i u grupama podrške oboljelim od ovog specifičnog sindroma, sprema se na press turneju u Londonu, a uskoro je očekuje i izlazak prve naslovnice za časopis Volition Magazine. Njen Instagram profil sve više raste, a prati je između ostalog i Tyra Banks, što Sari puno znači. Kako ističe, život joj se preokrenuo onog trenutka kada je prihvatila svoje tijelo i sve njegove nesavršenosti. Ova jedinstvena i snažna žena primjer je svima, dokazujući kako prije svega sami sebe trebamo prihvatiti, nakon čega se počinju slagati životne kockice. Jer ako smo zadovoljni sami sobom, zauzimamo posve drugačiji stav prema životu, znamo što želimo, a za to se onda znamo i izboriti.

Foto: Instagram @sarageurts
Objavljeno: 06.07.2017. u 14:26

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p