BEAUTY

Jednostavnim trikovima do lijepih noktiju

Listanje i pucanje: stanite na kraj lošim noktima
Jednostavnim trikovima do lijepih noktiju 
Pred vama je savršena večer i spremate se za nju s posebnim užitkom: popravljate frizuru, nanosite najdraži ruž, prskate vrat najluksuznijim parfemom, oblačite potpetice. Spremni ste kročiti iz stana i onda ga ugledate: kažiprst vam se negdje nečujno okrhnuo. Manikura je time potpuno uništena, a vi izgledate poput ljepotice s A liste - sve dok netko ne skrene pogled na vaše ruke.
Klišeji na stranu, listanje i pucanje noktiju zaista jesu zamorne nezgode koje se s vremenom na vrijeme događaju svakoj ženi. Poznata uzrečica uči nas da ruke govore puno o nama i zato nije neobično da s posebnom pažnjom njegujemo ruke i lakiramo nokte. No, što su točno nokti i kako ih održati zdravima?

Nokti su rožnate tvorevine sastavljene od više dijelova: korijena nokta i matriksa, zatim vidljivog keratinoznog dijela kojeg nazivamo pločicom nokta, kožom ispod pločice, koju zovemo posteljicom ili ležištem nokta, i kožnim naborima koji okružuju nokat. Nokti rastu iz matriksa, i to otprilike 2 do 3 milimetra svaki mjesec, a oštetiti se mogu zbog isušivanja ili mehaničke traume. Što su duži, vjerojatnost da će se negdje oštetiti je veća.
 
Perite suđe s gumenim rukavicama
Najveći tihi uzrok pucanja i listanja nokta je opetovano izlaganje vodi, pogotovo prilikom pranja suđa. Ovome problemu je lako doskočiti jednostavnim uvođenjem gumenih rukavica prilikom čega nećete morati nokte izlagati vodi i jakim kemikalijama iz deterdženata. Jednako kao i agresivna sredstva za posuđe, potrebno je izbjegavati i agresivne proizvode za pranje ruku.
 
Jednostavnim trikovima do lijepih noktiju
 
Koristite odstranjivače laka koji ne sadrže aceton, a pri aplikaciji krema za ruke, obavezno namažite i nokte i kutikulu. Povremeno je dobro napraviti i dubinski tretman s njegujućim uljima i maslacima, i zaštititi nokte parafinskim rukavicama. Parafin djeluje kao snažna barijera između kože i noktiju, i negativnih okolišnih faktora poput vjetra i hladnoće. Izbjegavajte lakove koji djeluju suho i nepostojano na noktima i ljušte se u vrlo kratkom roku: vjerojatnost da će vam se s lakom oljuštiti i i dio pločice kod suhih je i lomljivih noktiju velika.

Birajte kreme koje sadrže teža ulja
U njegu obavezno uvedite tzv. učvršćivače nokta koji hidratiziraju i štite pločicu nokta, a među kremama potražite one koje sadrže keratin, ureu, shea maslac i teža ulja, poput kokosovog i arganovog.
 
Za kraj, nije nebitan ni način na koji oblikujemo nokte: nabavite kvalitetnu kristalnu ili staklenu rašpicu kojom ćete nokte oblikovati uvijek ih rašpajući u jednom smjeru. Nagle promjene smjera mogu učiniti nokte poroznima i sklonijima pucanju.

Jelena Skendžić
Foto: Pinterest

Objavljeno: 06.01.2015. u 15:30

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p