KOSA

3 mita o mokroj kosi

Napokon znamo što smijemo, a što ne
mitovi o mokroj kosi
K
oliko ste puta u svom djetinjstvu čuli da ne smijete izaći iz kuće s mokrom kosom jer bi mogli dobiti upalu mozga ili su vam rekli kako nikako ne smijete zaspati s neosušenom kosom jer ćete se prehladiti? Kristina Šalinović, vlasnica frizerskog salona Fen Bar prokomentira je tri najčešća mita o mokroj kosi i sada napokon znamo što su samo bapske priče, a što istina.

1. mit: Ne smijete zaspati s mokrom kosom

Mit o tome da vam se može nešto dogoditi ako zaspete s mokrom kosom, samo je mit. Naravno, ako zaspete u hladnoj sobi postoji mogućnost da se prehladite, ali ako spavate u prostoriji sobne temperature, ništa vam se neće dogoditi osim što ćete možda imati lošu frizuru

"Ako se želite probuditi s jakom lošom frizurom, slobodno idite spavati s mokrom kosom. Meni se osobno nikada ništa nije dogodilo, osim što sam imala jako zaležanu kosu i jako, jako lošu frizuru!", rekla nam je Kristina.

mitovi o mokroj kosi

2. mit: Mokra kosa i hladan zrak mogu rezultirati upalom mozga ili prehladom

"Ne smiješ izaći iz kuće s mokrom kosom, hladno je, prehladit ćeš se ili umrijeti od upale mozga!", rečenica je koju ste u različitim verzijama čuli barem jednom u životu od svoje mame ili bake. Da mokra kosa u kombinaciji s hladnim zrakom izaziva upalu mozga zaista je samo mit. Kristina kaže kako još nije nikoga upoznala, a da je dobio upalu mozga od neosušene kose. Ipak, kaže kako prehladu možete dobiti ako izađete iz kuće s mokrom kosom, posebno zimi. Iako se prehlada dobiva ako se zarazite nekim virusom, njima ste podložniji ako vam imunitet padne jer ste se pothladili izlaskom s vlažnom kosom pa zato Kristina kombinaciju hladnog zraka i neosušene kose nikako ne preporučuje.

mitovi o mokroj kosi

3. mit: Ne smijete češljati mokru kosu

Priznajte, sigurno vam se nekoliko puta dogodilo da ste u žurbi i jednostavno ste raščešljali kosu čim ste je oprali i tek ste onda počeli s feniranjem ili sušenjem na zraku. Kažu kako nije dobro četkati mokru kosu jer može popucati i oštetiti se, a izgleda kako je ovaj mit razbijen.
 
"Ovaj mit je definitivno dokazan. Kada se češlja mokra kosa, vlas se počne rastezati te nakon nekog vremena može puknuti. Upravo zato vam u frizerskom salonu najprije malo prosuše kosu, a tek onda vam je raščešljaju, stave proizvod za stiliziranje i počnu fenirati", objasnila nam je Kristina.

Tanja Konjevod
Foto: Getty Images

Objavljeno: 30.01.2017. u 13:19

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p