KOSA

Koliko puta treba šamponirati kosu?

Je li dovoljno jedno šamponiranje?

koliko puta šamponirati kosu
R
azličite teorije i mitovi o pranju kose kruže Internetom već godinama, a najviše nas je zainteresirao onaj o tome koliko puta moramo šamponirati kosu da bi je uistinu očistili. Svoje stručno mišljenje o ovoj temi s nama je podijelila Kristina Šalinović, vlasnica frizerskog salona Fen Bar.

Surfajući bespućima Interneta u potrazi za pravim odgovorom na pitanje koliko se puta treba šamponirati kosa, naišli smo na teoriju da je pravilo da se kosa mora šamponirati dva puta izmišljeno u 1950-ima kada su žene prale kosu jednom tjedno ili rjeđe, ali isto tako na svim šamponima piše kako se preporučuje šamponirati kosu dva puta. Zanimalo nas je što je od toga točno.

kristina šalinović

Kristina Šalinović

"Obavezno je šamponirati kosu dva puta, pa čak i do tri puta! Prvim pranjem čistite, a drugim pranjem perete. I da, velika je razlika u tome. Samo zato što se kosa zapjenila, ne znači da vam je kosa čista! Jako puno šampona sadrži umjetna pjenila i kemijske spojeve koji samo na izgled kosu čine čistom", objasnila je Kristina.

Sigurno ste i sami primijetili da kada prvi puta šamponirate kosu, ona se manje pjeni nego drugi puta. To je zato što nečistoća umanjuje efekt stvaranja pjene. Kada drugi put nanosite šampon, kosa je čistija, na njoj je manje masnoće pa se i šampon više pjeni. Prvo šamponiranje djeluje kao neka baza koja uklanja sve nečistoće s kose, dok je drugo šamponiranje pravo djelovanje šampona koje je opisano na proizvodu.

koliko puta šamponirati kosu

Kristina napominje da ako počnete prakticirati pravilno pranje, s dva šamponiranja, vidjet ćete razliku te ćete moći rjeđe prati kosu. Osim toga, svakako preporučuje da počnete čitati što piše na poleđini vašeg šampona, odnosno koliko šamponiranja vam je u jednom pranju potrebno. Dakle, možemo zaključiti da zapravo tek drugo šamponiranje radi posao za koji su šamponi i predviđeni! Drage dame, nema više zabušavanja u tušu!

T.K.
Foto: Getty Images

Objavljeno: 15.11.2016. u 07:20

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p