KOSA

Koliko frizerski saloni diljem Hrvatske naplaćuju ombre i balayage?

Kontaktirali smo 50-ak salona

cijene balayage ombre u hvatskoj
O
mbre,
sombre, balayage, flamboyage... da vas je netko prije nekoliko godina pitao što je to, vjerojatno biste mislili da se radi o ukusnim desertima meksičkog podrijetla, a danas gotovo da i nema žene koja nije čula za barem neku od ovih tehnika bojenja kose. Napravili smo malo istraživanje i nazvali 50-ak frizerskih salona diljem Hrvatske kako bi doznali kako se kreću cijene izrade hit pramenova.

Ombre tehnika najjednostavnije rečeno daje efekt kose koja je tamnija pri korijenu, a nekoliko nijansi svjetlija pri vrhovima. Prijelaz je tek nekoliko tonova različit, ali je ipak vidljiv za razliku od nekih drugih tehnika. Balayage je boja koja se postiže tehnikom slobodne ruke u kojoj se odvajaju pramenovi i ručno boje na ploči ili nekoj površini. Kako su uzeti nesimetrični pramenovi, nakon bojenja ostaje efekt kao da nam je kosa posvijetlila na suncu. Glavna razlika u usporedbi s ombre tehnikom je to što nisu svi vrhovi svijetli nego su neki ostavljeni tamnima kako bi se dobila dimenzija i prirodniji izgled.

cijene balayage ombre u hvatskoj
Veliki broj novih tehnika bojenja kose okupirao je društvene mreže, ali i glave poznatih i manje poznatih žena, a nas je ponukao da istražimo koliko ovakve pramenove naplaćuju hrvatski frizerski saloni. Nazvali smo pedesetak salona diljem Hrvatske i pokušali smo napraviti protutežu tako što smo zvali poznate salone, ali i one kvartovske. Za početak moramo naglasiti kako niti jedan salon nije rekao da ne radi navedene tehnike te baš svi u ponudi imaju neke od hit pramenova. Rekli smo kako imamo kosu dužine koja seže malo ispod ramena te da nije tretirana bojama. Ovu dužinu baš svi saloni okarakterizirali su kao dugu kosu i naglasili da cijena ovisi i o boji, gustoći te količini materijala koji se potroši.

S obzirom na to da je tehnika izrade slična, niti jedan salon nije imao poseban iznos za ombre i poseban za balayage tehniku, ali imali su većinom nešto nižu cijenu za klasične pramenove. Potpuno očekivano, Zagreb je pobijedio s najvišim cijenama dok se spomenute hit tehnike pramenova u Osijeku mogu napraviti po najnižem iznosu. Iznenadio nas je Zadar koji nakon Zagreba prednjači s visinom cijena, a Dubrovnik za koji smo očekivali nešto viši iznos, neočekivano se uklopio u prosjek Hrvatske.

cijene balayage ombre u hvatskoj

Zagreb ima najskuplje cijene ombre i balayage pramenove

U zagrebačkim salonima cijene hit pramenova kreću se od 300 pa sve do 700 kuna. Najčešći iznos na koji smo nailazili je onaj od 400 kuna, a čak tri salona u Zagrebu drže najvišu cijenu u cijeloj Hrvatskoj od čak 700 kuna. Svi iznosi uključivali su pranje kose, feniranje i preljev po potrebi, a maske ili tretmani za njegu dodatno se naplaćuju. Doznali smo kako se u određenim zagrebačkim salonima popravak ombre ili balayage tehnika naplaćuje 10 kuna po pramenu što može biti vrlo korisno ako vam ne trebaju potpuno novi pramenovi nego samo obnova starih. 

Splićanke će navedene pramenove platiti najviše 450, a najmanje 250 kuna dok su cjenovno odvojili klasične koji su nešto jeftiniji pa će vas stajati 200 kuna. Prosječan iznos u splitskim frizerskim salonima za hit boje je 350 kuna što je i neki hrvatski prosjek. Iz Splita se selimo u Osijek koji nas je iznenadio s najjejftinijim cijenama ombre i balayage pramenova pa ih u tom slavonskom gradu možemo napraviti za samo 200 kuna dok je najviši iznos koji smo doznali 300 kuna i u tu cijenu je bilo uključeno čak i šišanje, ali se tretman Olaplexom ili Smartbondom dodatno naplaćuje.

cijene balayage ombre u hvatskoj

Zadar po cijenama pramenova odmah iza Zagreba

Zadar nakon Zagreba vodi po cijenama pa tako trendi pramenove možete napraviti po najmanjoj cijeni od 320 i najvišoj od čak 600 kuna što je iznos koji se opasno približio zagrebačkih 700 kuna. Čak tri zadarska salona rekla su kako je cijena oko 600 kuna, dok je manji broj njih rekao iznos koji nije premašivao 400 kuna. Riječanke će balayage i ombre pramenovima moći uljepšati svoju kosu po nešto nižim cijenama koje se kreću od 250 do 350 kuna. Čak dva frizerska salona u Rijeci nisu nam željela dati niti okvirnu informaciju o iznosu jer su željeli vidjeti dužinu i gustoću kose.

Nekoliko frizerskih salona u Puli isto nam je odbilo dati informaciju preko telefona, ali ostali su nam otkrili da se cijene kreću od 250 do 450 kuna. Na sjeveru Hrvatske, Varaždinke mogu trendi pramenovi napraviti po cijenama od 230 do 350 kuna, dok klasični koštaju 160. Na samom jugu Hrvatske u Dubrovniku, koji nas je iznenadio prosječnim cijenama, balayage i ombre pramenovi mogu se napraviti za iznose od 200 do 400 kuna.

cijene balayage
Našim malim telefonskim putovanjem kroz Hrvatsku, doznali smo zaista različite cijene trendi pramenova koje se kreću od 200 do 700 kuna i ako se pitate je li ta ogromna razlika u cijeni opravdana i realna, moramo vam reći kako jest. Formiranje cijena ovisi o brojnim faktorima koji se razlikuju od grada do grada. Na vama je da odaberete salon i cijenu koja vam odgovara, a ako odlučite napraviti mini izlet u neki drugi dio Hrvatske zbog jeftinijih pramenova, nećemo vas osuđivati. Napravili vi svoje ombre i balayage pramenove u Varaždinu ili Dubrovniku, najvažnije je da na kraju budete zadovoljni odnosom cijene i finalnog rezultata. 

Tanja Konjevod
Foto: Pinterest i Instagram

Objavljeno: 15.03.2017. u 15:47
Tagovi: Kosa, Frizure, ombre, frizura

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p