KOSA

Kome stoji kratka kosa?

Ako odgovorite pozitivno na ova pitanja, slobodno ošišajte svoju dugu kosu
kosa
Trenutak kada svojem frizeru priopćimo da nam treba radikalna promjena frizure najčešće je dočekan s obostranim veseljem, no tijekom života gotovo svaka od nas je imala barem jednu epizodu kad je iz salona nakon ovakve odluke izašla gotovo u suzama. Zašto? Vrlo jednostavno, kratka kosa ne stoji svima. Dapače, vrlo kratka kosa odlično stoji tek rijetkim ženama koje za nju imaju pravi izgled i stav. Saznajte jeste li među tim sretnicama.


Imate li pravi oblik lica za tu frizuru?
Osim ako imate savršeno ovalno lice, imajte na umu da vam najvjerojatnije neće laskati sve kratke frizure. Žene s duguljastim licem trebat će odabrati frizuru koja će kreirati iluziju širine pa je dobar izbor frizura dužine do brade i teksturirana tako da stvara blage valove, dok će osobe s okruglim licem izgledati najbolje s kosom nešto kraćom od duljine brade, a izbjegavati trebaju duljinu klasičnog boba koji će izgledati poput kacige.
 
kosa
Imate li lijepa ramena, dugačak vrat i definiranu liniju čeljusti?
Ako imate kratki vrat, podbradak i široka ramena, kratka frizura vam najvjerojatnije neće laskati.

Jeste li vitki?
Visoke cure s viškom kilograma koje svoju kosu ošišaju na kratki pixie mogle bi vrlo lako izgledati neproporcionalno jer im, naspram tijela, nedostaje volumena na glavi. Pixie frizura najbolje će stajati djevojkama vitke građe, bile one niskog ili visokog rasta.

Imate li pravu teksturu kose za ovu frizuru?
Nije svaka tekstura kose stvorena za kratke frizure. Vrlo tanka i rijetka kosa najviše će profitirati od kratke frizure koja će joj dati potrebni volumen, dok bi kovrčava kosa mogla izgledati prevoluminozno i teško se oblikovati ako je suviše kratka.

Imate li pravu osobnost za kratku kosu?
Slagali se vi s ovom tvrdnjom ili ne, naša kosa vrlo često podsvjesno reflektira našu osobnost. Između ostalog, nije neobično da nerijetko posežemo za radikalnim promjenama frizure kad prolazimo i kroz velike životne promjene. Rezanjem kose mnoge bi se od nas mogle osjetiti ogoljeno i nesigurno, upravo zato što nam kosa daje iluziju sigurnosti i zato što konvencionalno dugu kosu vežemo za pojam ljepote i ženstvenosti. Ako ste hrabri, kratka kosa je pravi izbor za vas, no ako niste sigurni u promjenu dužine kose, dajte si vremena da još malo razmislite prije nego što je prekasno.
 
kosa
Imate li dovoljno novaca za održavanje?
Kratku kosu je u pravilu jeftinije šišati, no imajte na umu da će vam nova, kraća frizura uglavnom stvoriti i potrebu da mnogo češće odlazite frizeru. Za razliku od duge kose, kratku je potrebno stilzirati kako ne bi izgubila formu pa u svojem budžetu ostavite dovoljno prostora za mjesečne posjete frizeru.

Jeste li posve sigurni da želite kraću kosu?
Imati kratku kosu je lijepo, no jednom kad je ošišamo, čeka nas dugi, najčešće višegodišnji povratak u stadij duge kose. Ako ste imalo nesigurni u svoj izbor, nemojte naglo donositi odluku da skratite svoju kosu samo zato što vam treba neka promjena već kosu kratite gradualno kako biste se privikli na promjenu.

J. S.
Foto: Getty Images, Fashion.hr
Objavljeno: 18.02.2015. u 11:28

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p