KOSA

Kratke frizure kroz godine

Pixie stil omiljen je od sredine prošlog stoljeća
Kratka pixie frizura od davnih dana je epitom opuštenog glamura te ima jednu bezbrižnu, bezvremensku i pomalo androginu privlačnost. Prva dama koja je došla pod povećalo javnosti i medija zbog svoje dječačke frizure u prošlom stoljeću, bila je kultna glumica Audrey Hepburn, a ubrzo su uslijedile i Jean Seberg, Mia Farrow te Twiggy. Većinu spomenutih stilova i danas viđamo na kratkokosim damama, koje zahvaljujući skladnim crtama lica jako dobro nose ovaj trend. 

Iako je u početku kratka kosa smatrana smjelom i nimalo ženstvenom opcijom za jednu pripadnicu nježnijeg spola, danas smo svjedoci kako upravo kratka kosa na pravom licu može djelovati elegantno i graciozno. Kao što smo napomenuli, kod prelaska na kraću duljinu bitno je voditi računa o crtama lica, koje će još više doći do izražaja kada suvišna kosa sa njega nestane. Osim toga, kratka frizura otkrit će vrat i dio trupa, ali isto tako i dati ženi vizualni dojam visine. Naravno, kada se odabere željena duljina i frizura, bitan je styling. Iako je kratka kosa daleko najzahvalnija za održavanje i nudi bezbroj mogućnosti stiliziranja, poželjno je njeno minimalno uređivanje, kako ne bi djelovala neuredno.

Primjera pixie frizure kroz prošlost je mnogo, no predvodnica trenda u tehnološko doba, kada su informacije ovakve vrste postale dostupne, bila je Audrey Hepburn u filmu "Sabrina" iz 1954. godine, u kojem se njen lik smatra djetinjastim i potpuno neatraktivnim, sve dok Sabrina ne skrati svoju kosu na chic ultrakratku frizuru. Taj potez u filmu je označio toliko potrebnu transformaciju i postizanje vlastite slobode.

Iduća dama koja se ohrabrila uzeti škare u ruke, bila je Jean Seberg, ikona 60-ih i jedna od prvih post-modernih celebrityja, kako su ju tada nazivali. Iako je skončala tragično, glumica je uvijek bila potpuno svoja i u moru tadašnjih dugokosih diva, poput Doris Day, upravo se ona isticala svojom potpuno kratkom frizurom.

Drastičan rez označio je i karijeru američke glumice Mie Farrow, koja je zahvaljujući svojoj kratkoj kosi dobila ulogu u trileru "Rosemary's Baby" iz 1968. godine. Osim što se uklopila u film, Mia je djelovala vrlo samopouzdano s kratkom kosom. Tajna je bila u šišanju kose najkraće moguće sa strane glave, dok je sprijeda ona ostala nešto dulja sa šiškama, a obje duljine naposljetku su se savršeno stopile u jednu frizuru.

Supermodel Twiggy bila je lice 1966. godine, i to zbog hrabrosti da svoju plavu kosu skrati i predstavi svijetu kratku dječačku frizuru, koju je potom vrlo zanimljivo stilizirala. Napravila bi razdjeljak sa strane te bi dulji pramenovi prevladavali na jednoj strani, začešljani iza uha, dok bi nešto kraća kosa ostala na svojoj poziciji s druge strane lica.

 

Za razliku od prijašnjih desetljeća, 70-te i 80-te nisu smatrale kratku do srednje dugu kosu ženstvenim i atraktivnim varijantama, već upravo suprotno, slavile su hipijevski dugu kosu i potom glamurozne duljine u sveopćoj disko groznici. Pixie stil nekako je prošao ispod radara u toj sveopćoj pomami za duljinom i volumenom i ponovno se javio 90-ih. Osobno su ga personalizirale Linda Evangelista, Meg Ryan te Sharon Stone, sa svojim razbarušenim kratkim pramenovima.

Sharon Sharon tada je zbog svoje ljepote, a tek potom glumačkih angažmana, medijima bila itekako zanimljiva pojava. Nakon što je svoju dugu, plavu kosu, po kojoj je postala poznata u Sirovim strastima, skratila na dječačku duljinu, medijima je priznala kako se s njom sama zabavlja, i to na način da uzme škare u ruke i nasumično recka kosu. Iako se često vraćala većim duljinama, zbog iznimno tanke kose glumici najbolje pristaje kratka kosa s laganim stepenastim šišanjem, koja uz pravilan styling na Sharon uvijek djeluje prilično voluminozno.

Ikone novijeg doba shvatile su prednosti pixie frizure početkom 21. stoljeća, a nakon Kate Moss i njene kratke kose iz 2001. godine, predvodnica trenda bila je Victoria Beckham, koja je svoj zaštitni znak - dugu, smeđu kosu - dala drastično skratiti. Ubrzo je ova frizura postala najkopiraniji modni dodatak gotovo svake žene, a kako je njen pixie brzo izrastao, poznata trendseterica prilagođavala ga je na razne šarmantne i inspirativne načine, poput ovog, gdje je svoj dulji pixie lagano nakovrčala, pročešljala i potom razbarušila.

Ubrzo nakon Victorije, uslijedila je popularnost Rihanninih frizura, a pjevačica je posljednjih nekoliko godina definitivno najviše eksperimentirala sa svojom kosom. Iznenađenje svojim obožavateljima priredila je modificiranim pixie stilom, koji je savršeno odgovarao srcolikom obliku njena lica. Kosa je ovdje vrlo slojevito ošišana, dijelovi uz rub vrata potpuno su izbrijani, dok dulji pramenovi s šiškama s prednje strane savršeno uokviruju Rihannino lice.

Plavokose snage koje su isfurale ovaj jedinstven stil predvodila je Michelle Williams, koja je 2007. godine dala odrezati svoje duge, zlatne pramenove. Danas njena frizura izuzetno podsjeća na onu Mie Farrow, a Michelle tvrdi kako je se nikada neće riješiti, jer je uspomena na njena preminulog dečka Heatha Ledgera. Iako Michelle navodi kako malo tko voli njenu pixie frizuru, na mladoj glumici ona djeluje prilično eterično i graciozno.

Glumica u usponu Carey Mulligan, sličan stil frizure isfurala je za potrebe filma "Wall Street: Money Never Sleeps", a u njenom slučaju se radi o nešto duljem pixieju, sa šiškama duljine obrva, budući je perspektivna glumica odlučna u namjeri da joj kosa ponovno izraste na duljinu koju je njegovala prije snimanja spomenutog filma. Ovih dana, Carey svoju kratku kosu održava na način da ju začešlja unazad, dok za potrebe službenih evenata, stilisti od nešto duljih pramenova sprijeda rade lagane valove.

Malo tko je mogao prepoznati Emmu Watson, kada se iz uloge razbarušene, crvenokose Hermione pretvorila u Miu Farrow modernog doba. Kratku pixie frizuru s nekoliko nepravilno odrezanih pramenova Emma je jako brzo prigrlila i zavoljela, iako njeni obožavatelji nisu bili zadovoljni transformacijom. Budući više nije bila vezana ugovorom za filmski maraton Harry Pottera, mlada glumica odlučila se za promjenu, a danas već lagano pušta svoj pixie i uredno ga začešljava iza uha, u jedan elegantni sleek look, kakvog je nekad njegovala kultna Twiggy.

Čini se kako su u suvremeno doba kratke frizure doživjele definitivan comeback, a koliko će trend trajati, pitanje je hrabrosti poznatih dama. Ponekad se uistinu teško odvojiti od svoje duge kose, no ovih deset primjera jasno pokazuju kako rezultati mogu biti i više no zadovoljavajući.

 

H.B.
Photo: Fashionising, Prohaircut

 

Objavljeno: 16.11.2011. u 11:30
Tagovi: pixie, kratka kosa

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p