SCHWARZKOPF PROFESSIONAL

Male tajne savršenog balayagea

Otkrijte kako do savršenog balayagea
Savršeni balayage
"J
a bih balayage!", nezaobilazna želja s kojom se, posljednjih nekoliko sezona, susreću frizeri diljem svijeta. Iako se često traži i još češće spominje, nemali broj puta ne završi očekivanim osmijehom na licu klijenta. Zbog toga otkrivamo male tajne koje su, za savršen rezultat, važne i klijentima i frizerima.

Riječ balayage dolazi iz francuskog jezika i znači „mesti“ ili „četkati“, što možda i najbolje opisuje pokrete koji se koriste u kreiranju ovih pramenova. Posebnost balayage tehnike je savršeno stapanje tamnije boje na tjemenu i svjetlijih vrhova, odnosno dobivanje izgleda koji se inače dobiva izlaganjem sunčevoj svjetlosti. Razlog široke popularnosti ovog trenda je to što se izrast pokušava približiti prirodnoj boji kose, a pramenovi savršeno oslikavaju lice i stapaju se s bojom puti klijentice što joj daje neku novu, mladenačku svježinu, ali i čime se štedi dragocjeno vrijeme koji se inače provodi u salonu svakih nekoliko tjedana.

Savršeni balayage
Savršeni balayage
Savršeni balayage
Dodatna čar tehnike je u tome što odgovara svim duljinama kose, osim potpuno kratkoj na kojoj se tom tehnikom ne postiže željeni efekt. Također, tehnika je pogodna i za svaku boju kose, zbog čega je vrlo važno da se svakom klijentu pristupi vrlo individualno. Najbolje će, doduše, izgledati na prirodnoj, odnosno prethodno nebojanoj kosi (virgin hair) zbog toga što je nju najlakše posvijetliti i najlakše se zadržava taj prirodan izgled, dok će posvjetljivanje prethodno obojene kose zahtijevati češće odlaske frizeru.

Savršeni balayage
Savršeni balayage
Savršeni balayage
Za dobar balayage, najbitnija je prilagodba tehnike svakom klijentu i umijeće frizera za kreiranje pramenova slobodnim stilom. Pramenovi na tjemenu trebaju biti tanki i proširivati se prema vrhovima. Kod našeg modela, Antonije, boju korijena je bilo potrebno promijeniti zbog postojanja sijedih. Odlučili smo se za prirodnu nijansu kako model ne bi imao problema s prečestim održavanjem. Za to smo odabrali Igora Royal boje uz odgovarajuću količinu Igora razvijača. Nakon izrasta, krenuli smo s kreiranjem pramenova. S obzirom na to da je Antonijima kosa prethodno bojana, odlučili smo se za Igora Vario izbjeljivač za maksimalnu učinkovitost posvjetljivanja. Kosu smo odvajali u sekcije i oslikavali pokretima sličnim slikanju kistom. Zato možemo reći da ova tehnika kosu pretvara u osobno slikarsko platno svakog frizera.

Često se dogodi i da se balayage tehnika poistovjećuje s ombre tehnikom. Razlika je u tome da se u ombre tehnici kosa potpuno posvjetljuje na vrhovima, a balayage je igra svijetlih i tamnih pramenova koji kosu daju dodatnu punoću. Nakon nanošenja pramenova, čekali smo da se postigne željena svjetlina i na opranu kosu dodali Igora Vibrance preljev za dodatan sjaj.

Savršeni balayage

Savršeni balayage

Savršeni balayage
Savršeni balayage
Izbjeljivanje više ne podrazumijeva potpuno uništenu kvalitetu kose

Najveći strah mnogih klijentica kod ove tehnike je često izbjeljivanje kose. Upravo zbog toga je iznimno važno kosu pravilno njegovati tijekom i nakon procesa. Kako bismo zaštitili Antonijiu kosu, tijekom procesa smo u izbjeljivač dodali Fibreplex, sistem za sprječavanje pucanja kose, a nakon toga kosu modela oprali Fibre Force šamponom i Fibre Force tretmanom. Fibre Force je linija za intenzivan i dubinski oporavak kose.

Frizura koja najbolje ističe oslikane pramenove, su zasigurno lagani morski valovi, tako da smo se i mi odlučili za takav Antonijin završni izgled. Sve smo učvrstili OSiS Session Label Flex lakom koji daje učvršćenje, ali pritom ne otežava kosu i zadržava njenu prirodnu pokretljivost, koja je kod ovog stila frizure možda i najbitnija.

Cijena ove tehnike može varirati od 400 do 1.000 kn, ovisno o zahtjevima i željama klijenata. Ponekad je dovoljno kreirati samo pramenove, a ponekad je potrebno bojati i korijen ili čak odraditi kompleksniju korekciju postojeće boje. Razlog tome je što klijentice često, u želji uštede vremena i novaca, odluče same obajati kosu što se na kraju pokaže kao najskuplja opcija i zbog izgleda i zbog narušene kvalitete kose.

Savršeni balayage
Savršeni balayage
Savršeni balayage
Vrlo je bitno spomenuti kako u cijelom procesu naglasak mora biti na komunikaciji klijenta i frizera. Frizer je taj koji mora moći dati savjet o tome kakva bi kombinacija boja i stil frizure najbolje odgovarao, ali i pružati savjete o održavanju savršene boje, pri tome imajući na umu da je zdrava kosa ipak prioritet. Za klijente je važno slušati savjete stručnjaka i pridržavati ih se, kako bi cijeli taj krug usluge mogao ostvariti maksimalnu vrijednost. Iako se njega kose razlikuje sukladno tipu kose, s BC Color Freeze linijom (šamponom, regeneratorom i maskom) ne možete pogriješiti! Upravo ta linija savršeno zaključava pigmente u kosi kako bi se spriječilo blijeđenje, ali i eliminirali neženjeni žuti tonovi na hladnim blond pramenovima.

Savršeni balayage
Savršeni balayage
Savršeni balayage


Ipak, najvažniji korak dobrog balayagea je dobar frizer i kvalitetni proizvodi. Na klijentima je, nakon toga, samo da se prepuste u vješte ruke svog Schwarzkopf Professional frizera i zablistaju novim sjajem!

Jasna Osrečki
Salon Beautyholic
Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 28.06.2017. u 11:47
Tagovi: Kosa, Frizure, frizura
vrh stranice
p p