KOSA

Sve što ste ikada htjeli znati o bob frizuri

Povijest popularne frizure
bob frizura
Š
to ima tako magično u bobu, frizuri koja je doživjela svoj veliki comeback prije dvije godine, a njena popularnost još uvijek ne posustaje? Povijest ove neodoljive frizure seže u daleko doba zlatnog Egipta kada ju je nosila Kleopatra, a danas simbolizira žensku neovisnost i chic izgled te je jedna od omiljenih frizura žena koje se odlučuju na drastičnu promjenu. Istražili smo kako se mijenjao kroz povijest te što simbolizira modernoj ženi.

Snažne su žene kroz povijest nosile bob i on ih je definirao svojim specifičnim izgledom. Od Kleopatre, Ivane Orleanske preko Amelije Earhart, danas krasi glave mnogih poznatih dama. Upravo je Ivana Orleanska, koja je kratki bob nosila zbog praktičnosti u svojim vojnim pohodima, bila inspiracija za oživljavanje ove frizure na početku 20. stoljeća. Trebalo je proći punih pet stoljeća da se žene ohrabre i odrežu svoje duge kose koje su im oduvijek bile simbol ženstvenosti i odluče se za nešto potpuno drugačije i chic.

bob frizura

Elizabeth Taylor kao Kleopatra

Bob Ivane Orleanske i Kleopatre

Svoj povratak u moderno doba, bob duguje francuskom frizeru poljskog podrijetla Antoineu Cierplikowskom koji je 1909., iste godine kada je beatificirana Ivana Orleanska, u svom salonu počeo kreirati upravo ovu frizuru priznajući kako mu je baš spomenuta heroina glavna inspiracija. Koliko je to postalo prihvaćeno govori i činjenica da se bob u Francuskoj zove coupe a la Jeanne D’Arc, odnosno frizura Ivane Orleanske. Iste godine modistice u Parizu kreirale su i popularizirale cloche šešire uz koje je upravo bob izvrsno pristajao pa su se polako i ostali frizeri morali prilagoditi sve većem trendu šišanja žena na ovu dječački zaigranu frizuru.

Još jedna je slavna dama zaslužna za popularnost bob frizure na početku 20. stoljeća. Kako kažu, upravo je Kleopatra diktirala beauty trendove u svoje vrijeme pa ne sumnjamo da su drevne Egipćanke žudjele za bobom kojeg je imala njihova vladarica. Početkom prošlog stoljeća otkrivena je Tutankamonova grobnica i Egipat i njegova bogata povijest ponovno su došli u fokus javnosti. Relikti koji su izvađeni iz grobnice otputovali su u zapadnu Europu i Ameriku i svi su željeli biti barem dio djelića povijesti. Kako se vijesti o Egiptu tih mjeseci nisu micale s naslovnica novina, nije čudno da su se dame inspirirale frizurom najpoznatije drevne Egipćanke. 

bob frizura

Modernizacija donosi novosti

Paralelno s velikim povratkom boba, dolazi do razvitka uređaja za stiliziranje kose koji su do tada frizure radili dugotrajnim pa čak i bolnim procesima. Francuski frizer Marcel Grateau izumio je The Marcel Iron, peglu koja brzo i uspješno stvara jednake valove u kosi, a Marcel wave valovi počeli su se raditi upravo na bob frizuri. To su upravo oni chic valovi koje uvijek viđate na fotografijama iz 20-ih i pitate se kako su ih tada radili tako besprijekorno. Zanimljivost je da je Marcel ove, sada već poznate valove koji su bobu dali drugu dimenziju, najprije radio na kosi pariških prostitutki koje su se natjecale koja će među njima imati ljepšu frizuru. Kada je valove primijenio na kosi glumice Jane Hading za jednu od njenih predstava, postali su veliki hit, a on se od svog izuma obogatio.

bob frizura

Coco Chanel

Dolaskom secesije, popularne su postale jednostavne i skladne frizure pa se bob uklopio kao idealan izbor, a frizerski časopisi pomogli su ga lansirati i dalje od Pariza u metropole poput Londona i New Yorka. Već prije Prvog svjetskog rata nosile su ga sve europske fashionistice, glumice, spisateljice i žene modernih svjetonazora. Francuska dizajnerica Coco Chanel svoju frizuru pretvorila je u bob 1916. godine, a dodatnu popularnost ovoj frizuri u to vrijeme dale su žene iz aristokratskih krugova koje su se s njom često pojavljivale u medijima.

Popularnost boba s druge strane oceana

U SAD-u je bob postao popularan sasvim slučajno. Irene Castle, poznata američka plesačica i zabavljačica, u svoje vrijeme bile je prava trendseterica čiji su stil kopirale mnoge djevojke i žene. Kada je išla na operaciju slijepog crijeva, odlučila je ošišati svoju dugu kosu kako bi si smanjila vrijeme češljanja i pranja kose. Nakon izlaska iz bolnice nosila je turban kako bi skrivala kratku kosu dok joj ne naraste. Jednom prilikom, kada je išla na večeru, prijateljica ju je nagovorila da skine turban i bez njega ode u restoran. Ostalo je povijest. Žene su počele kratiti kosu kao lude, a njenu frizuru prozvali su Castle bob. Upravo zbog praktičnosti, bob je dodatno populariziran za vrijeme Prvog svjetskog rata jer su žene postale aktivnije zbog odsutnosti muškaraca i trebalo im je nešto što će lako prati i održavati. 

bob frizura
Upravo je jedna kratka priča najbolje opisala značenje ove frizure za žene tog doba. 1920. F. Scott Fitzgerald objavljuje priču naziva Bernice Bobs Her Hair. U njoj je glavni lik mlada slatka djevojka koja se nakon šišanja na bob frizuru pretvara u vamp osvetnicu. Priča je postala glavna tema fashion dama u New Yorku i to uopće ne čudi jer je zaista simbolično pokazala što ona predstavlja ženama. One su u to vrijeme šišale svoje duge kose kao da se žele osvetiti muškarcima za svu diskriminaciju koju su do tada trpjele i pokazati im da više ne vladaju njima. I uistinu, dolazak boba poklapa se s razdobljem kada su žene u većini zemalja napokon dobile pravo glasa, postale su samostalnije i počele same zarađivati.

bob frizura

Bob frizura mijenja oblik

Bob je u to vrijeme bio toliko popularan da su ga željeli baš svi pa čak i one žene koje se nisu htjele odreći svoje duge kose. Tada je izmišljen lažni bob koji je i danas vrlo popularna frizura kada želite promjenu bez šišanja. Ulaskom u 30-e bob postaje duži, ženstveniji i profinjeniji, a kroz 40-e nose ga poznate glumice poput Jean Harlow, Marlene Dietrich, Grete Garbo, Bette Davis, Joan Crawford, Katherine Hepburn i Ginger Rogers. 

Sve do 50-ih godina ne mijenja svoj oblik, a tada se okreće malo više boho stilu. U ovom razdoblju ovu hit frizuru karakterizira manje kovrči i veća zaglađenost i struktura, a u tadašnjim filmovima koji prikazuju tipične američke domaćice, možemo vidjeti kako izgleda gotovo poput kacige koja stoji na glavi uz pomoć nekoliko litara laka za kosu. Tada bob nažalost gubi svoj revolucionarnu svrhu i postaje pomaknuta i neobična frizura jer je mlade žene povezuju sa svojim majkama i više je ne žele nositi.

bob frizura

Doris Day

U 60-ima bob dobiva radikalniji oblik. Slavni britanski frizer Vidal Sassoon redizajnira ga tako da ima pet oštrih rezova. Postaje kratak, geometrijskih linija i potpuno zaglađen te ga je lakše stilizirati kod kuće jer cijela frizura ovisi isključivo o šišanju. U ovom razdoblju odlično ga promoviraju poznate dame Julie Christie, Barbara Streisand, Diana Ross i Doris Day, a dolaskom 70-ih ovoj frizuri popularnost jako pada jer u trend dolaze hippie razbarušene frizure neujednačenih formi. Na svu sreću punk kultura je u svojim začecima pa poznate pjevačice i glumice poput Debbie Harry ponovno nose bob, ali u nekim svojim verzijama.

Što danas znači bob?

Frizerski talenti u 80-ima dolaze do izražaja jer se kreiraju bob frizure na što kreativniji način s pomalo futurističkim izgledom. U ovom razdoblju svoju popularnost doživljavaju i trajne pa se bob ponovno nakovrčao baš kao u 20-ima. Malo stariji sjećaju se Madonninog spota Express Yourself u kojem je imala kratki plavi bob sa savršeno jednakim kovrčama koji su svi željeli kopirati. Idućih desetak godina postaje još samo jedna od frizura između kojih možemo birati i za koju se odlučujemo ako želimo drastičnu promjenu pa u tom razdoblju ne možemo vidjeti baš puno žena koje je nose.

bob frizura

Madonna

Posljednje godine donose možda najveću popularnost boba ikada. Poznate žene samo su redom padale i šišale se upravo na ovu frizuru, od gotovo svih članica obitelji Kardashian - Jenner, do Jessice Albe, Victorije Beckham, Jennifer Lawrence i mnogih drugih. Danas možete birati između svih mogućih vrsta, od retro, chic do edgy, vintage ili arty, a razlog njegove trenutne popularnosti je upravo praktičnost, isti onaj zbog kojeg je postao hit prije puno godina. Lako se održava i stoji zaista svima pa je upravo zato i omiljen, samo trebate paziti koji oblik i dužinu birate, ali to ionako trebate prepustiti rukama svog frizera.

bob frizura

Victoria Beckham

Iako danas o tome možda ne razmišljamo dok frizerki pokazujemo fotografiju omiljene glumice koja nosi bob, ova frizura zauvijek će ostati simbol početka borbe za neovisnost žena na početku 20. stoljeća. Uvijek će nas podsjećati na hrabre i snažne žene koje su upravo ovom frizurom pokazale drskost muškarcima šišajući svoje duge uvojke. Asocira li vas bob na slatku Amelie, modisticu Coco Chanel ili kulericu Madonnu, morate ga voljeti i barem jednom u životu imati.

Tanja Konjevod
Foto: Getty Images

Objavljeno: 02.02.2017. u 16:22
Tagovi: Kosa, Frizure, frizura, bob

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p