KOSA

Vraća li se trajna ponovno u modu?

Hoćemo li i mi nositi frizuru koju su obožavale naše majke?

trajna frizura

Možda ste mislili da je trajna frizura ostala samo u analima prošlosti zajedno s ostalim beauty užasima 80-ih i 90-ih poput plavog sjenila ili tamnije olovke od nijanse ruža, ali prevarili ste se jer polako, ali sigurno ponovno dolazi u modu. Hoćemo li trajnu doista viđati na glavama trendseterica doznali smo od voditelja frizerskog dijela DermaCare centra Ivice Palinića.

 
Trajna uvijek u nama probudi poseban osjećaj nostalgije i sjećanja na devedesete kada su glave naših mama krasile nebrojene i pravilne sitne kovrče. Ove sezone na svjetskim modnim pistama na predstavljanju kolekcija za jesen zimu 2016. mogli smo vidjeti povratak trajne, a brendovi poput Roberto Cavallija i Altuzatta svoje nove modne komade predstavili su na nekoliko modela koje su imale trajnu i moramo priznati kako ove nove trajne kovrče izgledaju chic, mekane i prirodnije nego originalne verzije iz 80-ih i 90-ih.

trajna frizura
 
Ivica je rekao kako je zaista moguće da se zloglasna trajna vrati u modu jer se modni trendovi uvijek vraćaju i uzimaju iz prošlosti. Naglasio je kako će je najviše nositi oni koji su pomodni i koji žele pod svaku cijenu biti u trendu. Naglašava kako izgledom kovrče sigurno neće biti jednake kao one u 80-ima nego će iz tog razdoblja biti uzeta samo inspiracija koja će biti prilagođena današnjem vremenu i trendovima.
 
Najviše nas je zanimalo jesu li se promijenile tehnike izrade trajne: "Tehnike se mijenjaju i unaprjeđuju svakodnevno pa se u ovih 30 godina tehnika skoro u potpunosti promijenila. Brendovi koji su specijalizirani za izradu trajne imaju svaki svoje trikove izrade. Prije su to bili vikleri i tretiranje kose s određenim kemikalijama. To je bio dugotrajan proces neugodnog mirisa, a danas je to sve pojednostavljeno u samo nekoliko koraka", objasnio nam je Ivica.

trajna frizura
 
Prije su trajne frizure jako oštećivale kosu jer je to bio složen kemijski proces. Danas s novim tehnikama oštećenja kosu nisu niti približna onima iz 80-ih, ali Ivica upozorava da ako se postupak izvede nestručno, mogao bi ostaviti neželjene posljedice. Naglašava kako se prije svega, ako se odlučimo za trajnu, treba dobro posavjetovati sa svojim frizerom. Treba doznati kako će se raditi frizura i s čime, a prvenstveno je li kosa spremna na to.
 
Trajna frizura može biti vrlo praktična ljeti, pogotovo ako uspijemo postići prirodniji izgled kovrča poput popularnih beach wavesa. Jednostavna je za održavati, ali se ipak mora i paziti jer koliko god tehnologija bila napredna, ipak je kosa tretirana kemikalija pa je se mora pravilno njegovati kako ne bi došlo do kontraefekta, neprivlačne i pretjerano isušene kose. Ne preostaje vam ništa drugo nego uzeti mamu pod ruku i napraviti si matching frizure za ljeto!

Tanja Friš
Foto: Getty Images i arhiva Fashion.hr
Objavljeno: 15.06.2016. u 13:48

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p