KOSA

Zašto biste trebali koristiti šampone bez silikona?

Mane šampona sa silikonima

šamponi bez silikona
P
orastom popularnosti prirodnijih kozmetičkih proizvoda bez sulfata i parabena postavlja se pitanje jesu li nam i silikoni doista potrebni u proizvodima za njegu kose? Doznajte što oni rade vašoj kosi i sami prosudite koje ćete proizvode birati. 

Silikoni se često koriste kao jeftin sintetski sastojak koji će vašoj kosi dati instantni sjaj i mekoću, ali što dugoročno čine našoj kosi? Silikoni su polimeri i postoje različite vrste od kojih neki mogu biti dobri za vašu kosu, a neki baš i ne. Naravno, prosječnom kupcu teško je razlikovati koji su koji, ali pokušajte kada birate proizvode izbjegavati one koji imaju sastojke koji završavaju na cone, poput primjerice dimethicone.

šamponi bez silikona
Silikoni nisu topivi u vodi, što znači da ih je jako teško isprati s kose jednom kada ih počnete redovno koristiti. Oni kosi daju sjaj i glatkoću tako što oko svake vlasi stvore film koji ustvari sprječava vlagu i dobre sastojke da uđu u srž svake dlake što u konačnici može dovesti do isušivanja i pucanja kose. Oni zapravo stvaraju privremenu iluziju zdrave kose, ali samo se talože na svakoj vlasi i opterećuju je pa vam kosa može djelovati teško i masno, naravno imat će sjaj, ali sigurno ne zato što je iznutra zdrava.

Ovi ne baš dobri sastojci za vašu kosu čine onaj no frizz efekt i pomažu vam je raščešljati te sprječavaju pucanje vrhova, ali to je samo izvana. Oni daju taj sintetski umjetni sjaj i prikrivaju pravo stanje vaše kose. Kao što smo već spomenuli, teško ih se riješiti jer ih voda ne može ukloniti pa neki posežu za agresivnim šamponima koji sadrže zloglasni sastojak SLS koji može isušiti kosu, ali i tjeme te izazvati svrbež, crvenilo i perutanje. To vas samo dovodi do začaranog kruga iz kojeg je teško izaći jer ćete biti nesretni izgledom vaše kose kakvom je čine intenzivni šamponi i opet ćete u toj muci posegnuti za silikonima. 

šamponi bez silikona
Najbolje rješenje je odbacivanje silikonskih šampona i zatim kratko korištenje šampona za dubinsko čišćenje koji će otopiti naslage zaostalih proizvoda na vašoj kosi. Pripazite da ne uzmete preagresivan kako vam ne bi iziritirao tjeme. Tek nakon kure dubinskim šamponom posegnite za proizvodima bez silikona i dobit ćete zdravu i glatku kosu bez sintetičkih sastojaka. Trebat će vam neko vrijeme da se prilagodite jer kosa neće zasjati preko noći kao što je slučaj sa silikonskim šamponima ali ne odustajte jer ćete nakon nekog vremena primijetiti da imate zdravu i njegovanu kosu, a znat ćete da to nije samo iluzija umjetnih sastojaka.

T.K.
Foto: Getty Images

Objavljeno: 17.02.2017. u 13:11

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p