KOŽA

4 neočekivana uzroka ispucalih usana

Patite li i vi od ovog problema?
lips 
Ispucale usne nisu problem koji se javlja samo zimi, a razlog za ovaj neugodni nedostatak na vašem licu mogli biste pronaći ondje gdje ga najmanje očekujete.

Nažalost, sluznica usana je vrlo osjetljivo područje koje je lako nadražiti. Neugodno peckanje, ispucala i suha koža na koju ruž nikako ne sjeda dobro i ružno crvenilo koje se ponekad proteže i iznad linije usana, samo su neki od mogućih simptoma osjetljive i delikatne kože usana koju smo iritirali i doveli do pucanja. Uz naše savjete, eliminirajte moguće uzročnike i uživajte u prekrasnim, sočnim usnama.

Začinjena hrana je mogući uzrok
Vjerovali ili ne, moguć uzročnik ispucalih i bolnih usana je - hrana. Ako volite jako začinjenu i ljutu hranu, vrlo je vjerojatno da njome nesvjesno iritirate usnice. To ne znači da se omiljene hrane morate posve odreći, no nakon ovakvog obroka obavezno isperite usnice i nanesite hidratantni balzam koji će pomoći zaštititi njihovu narušenu hidrolipidnu zaštitnu barijeru.
 
food
Dehidrirani ste - iznutra
Dehidracija organizma neće se toliko primjetiti na koži, no na sluznici usana svakako bude. Rješenje je vrlo jednostavno: konzumirajte dovoljne količine tekućine, i to ponajviše vode. Ljeti to znači i litru vode više od preporučenih 8 čaša dnevno, pogotovo ako ste fizički aktivni.

Mat ruževi isušuju usne
Ako ste osoba koja voli svakodnevno voli nositi guste mat ruževe, moguće je da se upravo u njima krije uzrok vaših suhih usana. Voskasta tekstura dizajnirana je da se ne miče s usana čak niti kad se ljubite ili jedete, no budite sigurni da postojanost ovih formula ima i svoju lošu stranu. Barem dva dana tjedno usne pokušajte odmoriti od mat formula korištenjem nečeg malo kremastijeg i hidratantnijeg.
 
lips
Problem je i u pastama za zube
Paste za zube namijenjene su temeljitom pranju i dezinfekciji zubiju, no ponekad su preagresivne za naše usnice do kojih ovaj proizvod neminovno dospije tijekom korištenja. Ako sumnjate da je ovo uzrok vaših suhih usana, pokušajte svoju uobičajenu pastu za zube zamijeniti onom bez sastojka SLS-a (Sodium Lauryl Sulfate) koji nam u proizvodima služi kao tenzid i za postizanje pjenjivosti.

J.S.
Foto: Pinterest

Objavljeno: 28.06.2015. u 00:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p