ZDRAVLJE

5 razloga zašto je dobro ujutro tuširati se hladnom vodom?

Prednosti hladnog tuša
hladni tuš
N
ema ničeg tako ugodnog kao topli tuš na kraju napornog dana, ali možda ćete razmisliti idući puta kada vodu okrenete na crvenu stranu jer postoji mnogo prednosti jutarnjeg tuširanja hladnom vodom, a topli mjeseci idealni su da ih isprobate doslovno na svojoj koži.

Ima bolje djelovanje od kofeina

Znate kako vas topla kupka uspava? E pa hladan tuš čini upravo suprotno. To se događa zato što temperaturni šok povećava broj otkucaja srca i tako krv brže kola vašim tijelom. Ako želite zamijeniti svoju kavu hladnim tušem, dobra je vijest da se nećete morati uroniti u ledenu kupku nego je dovoljno da na kraju svog uobičajenog tuširanja, uključite hladnu vodu koja će vas razbuditi.  

Mogli biste izgubiti kilograme

Kada vam je hladno, tijelo troši smeđe masno tkivo i tako se zapravo aktivira da vam organizam održi na određenoj temperaturi. Nije poznato koliko se kalorija gubi ovom tehnikom, ali jedna skandinavska studija pokazala je da je izloženost hladnoći povećala topljenje masnog tkiva čak 15 puta i zato bi svakako vrijedilo svako tuširanje završiti s malo hladnog mlaza.

hladni tuš

Kosa i koža će vam biti zahvalni 

Koliko god ugodan bio topli tuš, vaša koža i kosa nisu sretni s takvim odabirom temperature jer vruća voda jako isušuje kožu dok s druge strane hladna smanjuje upale i crvenila, zatvara pore i zaključava hidrataciju. Tuširanje s hladnim mlazom vode dulji period omogućit će vam dewy kožu i  sjajnu kosu jer više neće biti sprženi prevrućom vodom.

Mogli bi se osjećati sretnije

Iako zvuči čudno jer sreća nije prvi osjećaj koji bi povezali s hladnim tušem, studija objavljena u časopisu Medical Hypotheses, otkrila je da od dvije do tri minute tuširanja vodom od 20 stupnjeva Celzijevih, tijekom dva tjedna, snažno utječe na podizanje raspoloženja i zaključili su kako bi ovo bio odličan tretman za osobe koje pate od depresije.

hladni tuš

Može vam ojačati imunitet

Iako možda mislite da bi vas tuširanje hladnom vodom moglo dovesti do prehlade, zapravo je upravo suprotno. Kada je tijelo u temperaturnom šoku, ono se bori da održi svoju normalnu temperaturu i tako samo sebe jača, a samim time i osnažuje vaš imunitet. Istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je da su osobe koje su se tuširale hladnom vodom, bile manje sklone prehladi on onih koji su se zalijevali toplim mlazom. Kada smo na kraju bacili oko na sve ove činjenice, možda i ne bi bilo loše nekoliko minuta dnevno posvetiti hladnom tušu ma koliko neugodan bio. 

T.K.
Foto: vogue.com
Objavljeno: 26.05.2017. u 16:08

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p