KOŽA

7 učestalih beauty pogrešaka koje radite, a niste ih ni svjesni

Radite li i vi koju od njih?
Postoji toliko „pravila“ u beauty svijetu da ih ne uspijemo sve ni popratiti, ali što smo stariji, to više pažnje počinjemo posvećivati svojoj koži. Kako se ne biste našli u problemima, neka pravila bolje je primijeniti što ranije i tretirati kožu na ispravan način.

Prečesto zanemarujemo sastav proizvoda koje koristimo, a da nismo ni svjesni posljedica koje nam nose. Nerijetko biramo proizvode prema ambalažama i cijeni umjesto da se fokusiramo na ono što je bitno – najbolje za našu kožu. Prije svega potrebno je odrediti u kakvom stanju vam je koža i koji tip kože imate kako biste mogli pronaći proizvode koji će biti idealni za vas. Jedna od najčešćih pogrešaka je povezivanje prekomjernog lučenja sebuma s masnom kožom. Uopće ne mora biti da imate mastan tip kože, već ju toliko dehidrirate da koža počinje pokazivati kontraefekt. Ako koristite previše proizvoda koji sadrže alkohol ili su namijenjeni masnoj koži, vrlo je lako moguće da ju toliko „zlostavljate“ da jednostavno dobivate kontraefekt. Zato prije svega odite na testiranje kože. Nakon toga puno ćete lakše primijeniti određena pravila i prilagoditi beauty rutinu onome što vama odgovara. U nastavku pročitajte 7 učestalih pogrešaka koje radite s kožom, a niste ih ni svjesni.

1. Koristite krivi čistač (cleanser) za lice

Ako vas koža lica zateže nakon umivanja čistačem za lice, znači da ste ju vjerojatno presušili i uklonili njenu prirodnu masnoću koja je potrebna za normalno funkcioniranje kože. Samo osobe s najmasnijim tipovima kože bi trebali koristiti čistače sa zrncima (dnevni piling) ili one namijenjene masnoj koži. Ako i u tom slučaju osjetite zatezanje, smanjite upotrebu na jednom dnevno ili svaki drugi dan kako ne biste u potpunosti dehidrirali kožu. Ljudi s mješovitim tipom kože trebaju koristiti proizvode za osjetljivu kožu koji su laganijih formula i neće iritirati dijelove lica. Naravno, upotreba tonika, seruma i kreme za lice nakon čišćenja lica obavezna je kako bi što bolje hidratizirali kožu.


2. Spavate na trbuhu ili boku

Baš kao što od smijanja nastaju bore smijalice, od spavanja na boku ili trbuhu mogu nastati "bore spavalice". Da, dobro ste vidjeli, postoje "bore spavalice". Do "bora spavalica" dolazi zbog pamučnih jastučnica koje su pregrube za našu kožu, pa je najbolja prevencija satenska ili svilena posteljina koja će biti nježnija u kontaktu lica i jastuka.

3. Premalo sna

Kvaliteta vašeg života i nebriga o sebi može se itekako odraziti na vašoj koži. Suha, umorna koža nerijetko je rezultat upravo loših životnih navika i manjka sna. Vaša koža doista treba beauty sleep kako bi se regenerirala i određene preparate tijekom noći kako bi ih apsorbirala kada vam je cijelo tijelo fokusirano samo na odmor.

4. Isušujete kožu s previše tretmana protiv akni

Pretjerivanje u bilo kojem smislu nije dobro za vašu kožu, posebno ako se radi o proizvodima protiv akni koji će vam dodatno isušiti kožu i prouzročiti prekomjerno lučenje sebuma. Ograničite korištenje ovakvih proizvoda na jedan dnevno umjesto da ih koristite nekoliko i u slojevima. Uzmite u obzir da ništa ne ide preko noći pa se barem mjesec – dva držite određene beauty rutine kako bi vidjeli funkcionira li ona za vašu kožu.


5. Koristite nečiste kistove za šminku

Nečisti kistovi za šminku leglo su bakterija koje mogu prouzročiti akne, iritacije i gore probleme poput iritacije očiju ili konjunktivitisa. Naravno, prvi smo koji će priznati da je čišćenje make up pribora zaista tlaka, ali ako nakon svakog korištenja pošpricate sredstvom za čišćenje kistova i istrljate ih u ručnik, smanjit ćete ono tjedno ili dvotjedno veliko pranje kistova koje zna potrajati i po sat vremena, ovisno o vašoj kolekciji.

6. Pilingom pokušavate ukloniti prištiće

Znamo, primamljivo je pokušati na sve načine ukloniti tih nekoliko prištića kojih nam je izbilo u PMS-u, ali ako ste pregrubi prema svojoj koži, jedini rezultat koji ćete dobiti na već upaljenom licu je – još više prištića. Ove stvari zaista idu u krug, zbog čega bi vam trebao biti prioritet da budete što nježniji prema svom licu i da krenete od rješavanja uzroka, a ne posljedica.

7. Ne perete posteljinu dovoljno često

Posteljina na kojoj ste previše puta spavali leglo je bakterija koje će garantirano prouzročiti prištiće i začepljene pore jer vaša koža tijekom noći pušta prirodna ulja koja ostaju na jastučnici na koju dan za danom liježete. Spavajući nekoliko sati na takvoj jastučnici izlažete lice bakterijama koje će vam bez imalo problema ući u pore i napraviti kaos na licu.

Foto: Getty Images, Pexels
Objavljeno: 16.04.2018. u 13:58

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p