KOŽA

Beauty mit: treba li nam stvarno termalna voda?

Termalne vode mogu zamijeniti kremu

termalna voda 
Posljednjih nekoliko godina neizostavan proizvod u kozmetičkim torbicama ljeti su termalne vode u spreju. One su odličan multifunkcionalni proizvod koji služi kao izvor olakšanja i osvježenja u ljetnim mjesecima kada je naša koža izložena suncu i drugim vanjskim čimbenicima koji je čine osjetljivom i nadraženom. Jasminka Herceg, vlasnica Bliss instituta, otkrila nam je koje je djelovanje termalnih voda i jesu li potrebne u svakodnevnoj njezi.
 
"Termalne vode ubrajaju se u najprirodnije SOS proizvode za obnovu, pa čak i lječenje epidermalnog, odnosno površinskog sloja kože. Ova izvorska, ljekovita voda koristi se od antičkih vremena. Zbog velike koncentracije minerala i neutralne pH vrijednosti ima izrazito ljekovit učinak kada su u pitanju kožni ekcemi, iritacije, dermatitis pa čak i kod psorijaze. Termalni izvori prirodno su topliji za otprilike devet stupnjeva Celzijevih od okolne temperature zraka, a voda se zagrijava zahvaljujući blizini magme ili vulkana blizu Zemljine površine, prodirući kroz pukotine na određenoj podzemnoj dubini", objasnila je Jasminka. 
  jasminka herceg
Jasminka Herceg
 
Dodala je kako termalne vode iznimno blagotvorno djeluju na sve tipove kože, a posebno će ih voljeti koža koja je sklona alergijama kao i ona sklona opeklinama od sunca. Upravo zbog protuupalnog i hipoalergenog učinka ubraja se u dermokozmetičke proizvode koji su posebni po tome što su za kožu ljekovitiji nego kozmetički proizvodi. Objasnila je da se termalne vode tako kategorizira zbog toga što aktivni sastojci koje sadrže, iako ljekoviti, ne spadaju u skupinu lijekova, a dozvoljeno ih je koristiti dugi niz godina.
 
Iako nisu nužne u svakodnevnoj njezi, Jasminka navodi kako će oni koji ih koriste redovito, svakako profitirati. Najčešće se koriste ljeti, no osjetljivim tipovima kože preporučuje korištenje tijekom cijele godine. Veselit će vas vijest da termalna voda ljeti može zamijeniti čak i kremu! I to onu noćnu jer dnevnu ne bi mogla zamijeniti jer ne sadrži zaštitni faktor.
 
termalna voda
 
Isto tako, Jasminka je preporučuje koristiti i prije nanošenja dnevne kreme kao i tijekom dana, čak i ako imate make up. Tada će nadomjestiti nedostatak vlage i poslužiti kao fiksator pa ćete tijekom cijelog dana osjećati osvježenje na koži. Osim kože lica, svakako počastite ovom vodenom poslasticom i kožu vrata i dekoltea koji tijekom ljeta proživljavaju jednako veliki stres kao i lice, a često ih znamo zanemariti.

Kod odabira termalne vode, Jasminka naglašava kako posebno moraju biti oprezni alergičari i osjetljivi tipovi kože koji moraju birati termalnu vodu sa što većim postotkom minerala i aktivnih sastojaka kako bi koža mogla uzeti koliko joj je dovoljno. S obzirom na to da za korištenje termalne vode ne postoje poznate kontraindikacije niti nuspojave, nije utvrđena niti dobna granica pa je tako mogu koristiti svi, i djeca i odrasli.
 
Tanja Friš
Foto: Jure Perišić i Pinterest
Objavljeno: 09.06.2016. u 11:27

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p