KOŽA

Kako odabrati zdravu dnevnu kremu?

Za one koji žele znati više...
skin 
Dobru dnevnu kremu nije teško odabrati jednom kad imamo osnovna znanja o tome što je u kremi uopće potrebno zateći kako bismo je s pravom prozvali kvalitetnim proizvodom. Nažalost, nerijetko se proizvođači kozmtike vode interesom tržišta koje nije educirano u polju kozmetike, pa se kremama dodaju sastojci koji nemaju nikakvu funkciju osim da učine proizvod privlačnijim.

Ova želja da se udovolji prohtjevima tržišta razumljiva je sa gledišta kompanija koje žele svojim kupcima pružiti nezaboravno iskustvo korištenja proizvoda. Svaka žena voli proizvod koji ima elegantnu formulu, koji fino miriši i koji vizualno zaglađuje naše pore, no ponekad kod osjetljivih pojedinaca takvog dodavanje sastojaka poput alkohola ili mirisnih komponenti može uzrokovati preosjetljivost kože i razbuktati pritajene dermatološke probleme.
 
skin
Rosaceja, akne, dermatitisi, ekcemi i koža sklona alergijama samo su neki od potencijalnih dermatoloških stanja koje upotreba proizvoda s poznatim iritansima može dodatno nadražiti. Kako, dakle, odabrati zdravu i sigurnu kremu za lice?

Izbjegavajte alkohol u proizvodima. Međutim, nisu svi sastojci deklarirani riječju alkohol u sastavu loši za kožu. Tzv. masni alkoholi poput sastojaka stearyl alcohol, cetyl alcohol, lauryl alcohol i myristyl alcohol nisu loši za kožu i ne morate ih izbjegavati, no čisti, denaturirani alkohol ipak izbjegavajte jer može isušiti i dehidrirati kožu.
 
skin
Ljeti birajte dnevnu kremu sa SPF-om. To ne mora biti jako visoki faktor zaštite ako baš ne idete na plažu svaki dan, no određena razina protekcije protiv negativnog djelovanja sunca je nužna, pogotovo ako se puno krećete vani i ako ste jako svijetli. Za osjetljivu kožu najbolja je mineralna zaštita poput cinkovog oksida i titanijevog dioksida.

Pripazite na konzervanse. Neki konzervansi, kao i mirisi, dokazano iritiraju kožu, međutim oni su nužni u kremama za lice jer se svaka krema sastoji od vodene i masne faze, te je ovaj vodeni dio pogodan medij za razvoj gljivica, plijesni i bakterija. Tu dolaze konzervansi - oni spriječavaju razvoj mikroorganizama u kremama, no ponegdje se nalaze na višem mjestu u sastavu što znači da su i koncentriraniji. Benzilni alkohol, razne vrste parabena i phenoxyethanol najčešći su konervansi pa pripazite da se na listi sastojaka uvijek nalaze pri dnu.

Izbjegavajte umjetna bojila i mirise. Iritiraju kožu i nemaju apsolutno nikakvu korist osim što kremu čine vizualno i olfaktorno elegantijom za korištenje.
 
skin
Pripazite i na eterična ulja. Nisu sva eterična ulja sigurna za korištenje: kod osjetljivih će pojedinaca eterična ulja metvice, eukaliptusa i citrusa izazvati reakcije na koži, a posebno ih izbjegavajte u proizvodima za njegu područja oko očiju. Citrusna su eterična ulja poput limuna i slatke naranče fototoksična, odnosno reagiraju negativno na izloženost suncu, pa ih ljeti posve izbjegavajte.

Vodite se teksturom kreme.
Ovo je pravilo posebno bitno ljeti: na masnoj će se koži preteške i prebogate kreme posve otopiti s lica uništavajući pritom vaš make up. Masnija koža zahijeva lagane fluidaste formule na bazi vode ili aloe vere, dok će suhoj koži koristiti kreme i serumi s nešto višim postotkom lipida. Prirodna bazna ulja i maslace lako je raspoznati u sastavu unatoč latinskom nazivu jer nemaju nikakvih povlaka i brojeva u nazivu.

Jelena Skendžić
Foto: Pinterest
Objavljeno: 02.06.2015. u 17:07

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p