KOŽA

Kako potamniti kožu bez izlaganja suncu?

Alternative izlaganja suncu

tamni ten bez sunčanja

Iako je, na svu sreću, prošlo razdoblje kada je u trendu bio ten boje pečenog purana, ljeti ipak želimo nešto tamniju boju tena nego inače. Kako ne volimo nezdravo prženje na suncu istražili smo koje sve alternative postoje i koju odabrati. Više o najboljim kremama za sunčanje, solariju i airbrush tehnici otkrila nam je Jasminka Herceg, vlasnica Bliss instituta.

 
Prvi proizvod za kojim svi posežu kada žele potamniti kožu je krema za samotamnjenje, a nas je najviše zanimalo kako izabrati onu pravu te kako je pravilno nanijeti i na što pripaziti. 
 
jasminka hercegJasminka Herceg

Kreme za samotamnjenje 

"Kreme za samotamnjenje najvjerojatnije su proizvodi koji najčešće donose neželjeni rezultat. Ponekad je u pitanju sam proizvod, no najčešće se radi o kvaliteti naše kože i pigmenta koji prirodno posjedujemo kao i o količini njege koju naša koža dobiva. Kako bismo izbjegli neujednačenu i vrlo umjetnu boju za ovaj kućni tretman moramo kožu dobro pripremiti i oprezno ju tretirati. Prije svega, trebamo napraviti temeljiti piling tijela prije nanošenja kreme za samotamnjenje, a nakon toga kremu nanositi na potpuno osušenu kožu. Osobno sam pristalica hidratantnih mlijeka za samotamnjenje, jer ih koža puno bolje apsorbira i oni postepeno potiču samotamnjenje pa je efekt puno češće zadovoljavajuć, nego kod krema koje imaju težu teksturu", objasnila je Jasminka.
 
Dodala je kako proizvod treba nanositi laganim, kružnim pokretima i umjereno na pojedine dijelove tijela i pričekati da ga koža potpuno upije. Ako ste maslinaste puti, obavezno nanosite kremu u manjoj količini kako biste izbjegli neželjeni efekt i imali mjestimično jako tamne mrlje po koži. Najčešće beauty katastrofe s ovakvim tipom proizvoda događaju se upravo zato što naše pigmentne stanice nisu svugdje jednako raspoređene pa na mjestima gdje ih ima više, veća količina proizvoda može izazvati kontraefekt. 

tamni ten bez sunčanja

Airbrush tehnika

"Airbrush tehnika vrlo je dobro prihvaćena odmah čim je stigla na tržište, zato što je odličan način da preko noći postignemo preplanulu put. To je svojevrstan profesionalan tretman samotamnjenja pigmentiranim preparatima koji omogućuju ujednačenu boju čak i najosjetljivijim tipovima koža, a odličan je i ako vam iskrsne neki bitan događaj na kojem želite izgledati besprijekorno u svojoj najdražoj haljini. Efekt od jednog tretmana obično traje oko mjesec dana, a jedina negativna posljedica može biti neujednačeno ispiranje boje. Ako pravilno i redovito njegujete kožu tijela i radite piling, s ovom tehnikom ne bi trebali imati problema", rekla je Jasminka.

Solarij

Solarij je kao tehnika tamnjenja bio hit prije nekoliko godina kada smo gotovo u svakom kvartu mogli pronaći barem jedan salon sa solarijem. Baš zbog toga što ih je bilo toliko puno, postala je upitna njihova kvaliteta. Zanimalo nas je kakva je trenutna situaciju te jesu li unaprijeđeni. Jasminka nam je objasnila kako je solarij  izvrstan izbor pod jednim uvjetom, a to je da ga se koristi umjereno i da se pravilno dozira vrijeme provedeno pod UV lampama. Upravo on nam omogućuje zdravu i dobru pripremu za veća izlaganja suncu i napominje kako je obavezan za sve koji imaju problema s alergijama na sunce.

tamni ten bez sunčanja  
"Ova tehnologija danas je maksimalno unaprijeđena pa tako više nemamo samo smart mobitele i televizore, već i smart solarije. Ova skupina uređaja, osim UV lampi ima i kolagen lampe. Takve lampe su zapravo LED lampe koje emitiraju crvenu svjetlost na 633 nanometra i prodiru duboko u dermis gdje stimuliraju proizvodnju kolagenih vlakana zahvaljujući kojima održavamo zdravlje i čvrstoću samog tkiva. To zapravo znači da će upravo te lampe poništiti negativan utjecaj UV zraka i pripremiti našu kožu za sunce bez ikakvog oštećenja", kaže Jasminka.
 
Dodaje kako ćete sunčanjem u smart solariju primijetiti da nema neugodnog mirisa kože nakon tretmana, da vam koža nije isušena i da je vaš ten prirodno tamne boje kao kod izlaganja pravom suncu. Ipak, Jasminka napominje kako i ovdje treba biti umjeren. Za dobru pripremu kože, 20 minuta tjedno sasvim je dovoljno. U slučaju jače osjetljivosti ovu minutažu možete rasporediti na tri dolazaka, a ako nemate problema s izlaganjem suncu, dva puta tjedno po 10 minuta za vas je idealan omjer.

Tanja Konjevod
Foto: Jure Perišić, Pexels i Pinterest
Objavljeno: 18.07.2016. u 12:24

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p