KOŽA

Kako se dugoročno riješiti prištića?

Razbijamo skin mitove
Prist
Hrana koju svakodnevno unosimo u organizam, utječe na rad svih organa u tijelu pa tako i na samu kožu odnosno na pojavu prištića. Riječ je o začaranom krugu i spletu direktnih i indirektnih okolnosti kojima nam je ispunjena svakodnevica, a za koje ni ne slutimo koliko nam narušavaju beauty ravnotežu. Kako bismo došli do važnih odgovora, razbili mitove o nastanku, ali i pronašli načine kako se riješiti prištića, neka krucijalna pitanja postavili smo stručnjakinji na području kozmetike Jasminki Herceg, vlasnici Bliss Instituta. 

Životni tempo nam je vrlo često u neskladu sa savršenim svemirom u kojemu (kada bismo imali priliku živjeti u jednom takvom) bismo bili pošteđeni svih neželjenih pojava. Nažalost, to nije moguće. Ne možemo živjeti ispod staklenog zvona niti biti zaštićeni kao lički medvjedi. Niti po jednoj točki životne optužnice. Divotica u svemu tome je zapravo to što su nam dostupni mehanizmi uz pomoć kojih možemo izgledati savršeno. Ne uvijek, i ne svaki dan, ali većinu vremena možemo. Koža lica osim što je najizloženija svim vanjskim utjecajima, prvo je što vidimo na osobi s kojom komuniciramo. I neovisno o godinama, svima nam je zajednička muka po prištićima. Uvijek se pojave baš onda, kada ne bi trebali. Neposredno prije razgovora za posao, prije prvog spoja ili prije bilo kojeg drugog događaja za koji dišemo. Jeste li se ikada pitali zašto je to tako?! Osim naravno zbog Murphyjevog zakona (smijeh). E pa, to vam je zato što su ti maleni kožni neprijatelji povezani sa svim što nam se u životu događa. I to vam je tako. Ne možemo vam pomoći da ih u potpunosti spriječite, ali možemo vam pomoći da ih jednostavno liječite. 

Herceg

Jasminka Herceg

"Pojava prištića, upalnih procesa i akni u odrasloj dobi uvijek je posljedica nekog procesa unutar organizma. Ponekad je uzrok emotivni stres, ponekad poslovni pritisak, no jako često je pokazatelj koji organi ne rade skladno ili im nešto nedostaje. Područje čela, refleksna je zona za probavu, za želudac su obrazi, a za bradu i čeljust vezani su reproduktivni organi. Ako vam se na istom mjestu pojavljuju upalni procesi, ne mora značiti da je taj organ bolestan, već da u ovom životnom razdoblju radi pod opterećenjem. Možda ste jednostavno netolerantni na mlijeko i mliječne proizvode ili imate blagi hormonalni disbalans", upozorava Jasminka.

Također, naglasila je i da se prištići vrlo često mogu pojaviti s pojačanim unosom šećera, kao i masne te jako začinjene hrane. Pojedinci mogu imati problema s prištićima i zbog prekomjernog unosa alkohola. Suprotno ovim namirnicama, koža jako voli antioksidanse, dobre masti koje možemo u organizam unositi konzumirajući orašaste plodove i vlakna. Upravo zbog toga, preporučujemo vam da ih u organizam unosite u velikim količinama. Kako ne biste bili posve tužni i okrivljavali samo sebe da ste apsolutni krivci za sve promjene koje vam se događaju na koži, morate znati da veliku ulogu igra i genetika. Da, da, krvna zrnca uvjetuju tip kože, a uzročno posljedična veza je, loš ili dobar ten. Jasminka ističe kako svaki tip kože ima naravno, svoje prednosti i nedostatke. "Uglavnom je pravilo da deblja koža u nekom životnom razdoblju bude sklonija pojačanom lučenju sebuma i stvaranju prištića, dok je tanka koža sklonija isušivanju i lišajevima, jer ima ograničeno lučenje sebuma. Unatoč razlikama prepoznatljivim za određeni tip kože, najveći je izazov kožu dovesti u stanje ravnoteže i tu ravnotežu održavati."  Prvo što, valjda svima padne na pamet kada ugledaju novonastali prištić na licu (koji im narušava izgled, a samim time i ruši svemir), jest da prste stavljaju u položaj za rješavanje problema i sa sjajem u očima i apsolutnim gnjevom, kreću prema izbočini na licu. I onda svu mržnju svijeta koju netko može usmjeriti prema jednom prištiću, unesu u egzekuciju te tvorevine. Onako jako, kako bi iz njega istisnuli - SVE! Stanite! Koliko god mislili da istiskivanje prištića nije samo za stručnjake, niste baš potpuno u pravu! A evo i stručne potvrde. "Pametno je očistiti odnosno istisnuti same prištiće, ali uvijek je poželjno da to prepustite profesionalcima. Ako je dnevna njega dobro strukturirana i redovita, bit će dovoljno da na mehaničko čišćenje odete jednom u tri mjeseca. Kod problematične kože ponekad je potrebno na tretman čišćenja otići jednom u mjesec dana. Uradi sam metoda obično kod prištića izazove kontraefekt pa je moguća infekcija, a oporavak tog mjesta duplo je dulji pa ispadne da bi bilo bolje, da ga u tom slučaju, niste uopće dirali."

Pristici

Sigurno ste se barem jednom pitali hoće li se prištići pojaviti opet ako ste ih u određenom razdoblju života preboljeli?! "Ako ste u pubertetu bili skloni prištićima i upalnim procesima, često u odrasloj dobi nakon hormonalne stabilizacije više nećete imati tih problema. Tada biste obično mogli imati problem druge vrste, reljefni izgled kože i mjestimična kožna zadebljanja. Možda čak i ožiljke od upala. Tu će vam jako dobro pomoći mezoterapija i kemijski pilinzi", rekla je Jasminka. Često ginekolozi pojačanu pojavu prištića opisuju kao posljedicu hormonalnih promjena i kao terapiju propisuju kontracepcijske pilule. Prema Jasminkinim riječima, to bi bilo samo privremeno rješenje problema. Unos određene količine hormona obično povoljno utječe na ten, no kada je koža u pitanju, kontracepcija samo prikriva simptome. Nakon prestanka uzimanja kontracepcije, koža bi čak i do 90 posto slučajeva mogla biti u gorem stanju nego prije uzimanja kontracepcije. Vrlo često nas upozoravaju da je pametan izbor šminke, točnije pudera jako važan i da upravo izbor određenih proizvoda doprinosi izgledu kože lica. Ipak, od Jasminke sam saznala da to baš i nije posve tako. Naime, veći je problem od nanošenja make upa, ne skidanje make upa odnosno nedovoljna higijena kistova ili preskakanje čišćenja kože prije odlaska u krevet.

Pristici
"Velika većina to ne radi dovoljno temeljito i u tom se slučaju događaju bakterijske infekcije, začepljenje pora i lučenje veće količine sebuma u porama. Isto tako, problem koji se pojavljuje kod osoba sklonim prištićima jest korištenje losiona na alkoholnoj bazi pa se površinski, epidermalni sloj kože isušuje i dolazi do jake dehidracije. Dakle, make up je o.k., ali biste trebali više pripaziti na higijenu i održavanje kistova za šminkanje, kao i koristiti hidratantne gelove i tonike za čišćenje", naglasila je Jasminka. Prištića se možemo riješiti jedino prirodnim i profesionalnim putem i pristupom. Bilo koji neprirodan pokušaj da se riješite prištića, istaknula je, unaprijed je izgubljena bitka. Lijepa i čista koža zahtjeva određenu disciplinu, predanost i ispravnu strategiju kućne njege. Naravno, ako se radi o jakim upalnim procesima u poodmaklom stupnju, morat ćete posegnuti za liječničkom asistencijom i možda terapijom antibioticima. Nakon stabilizacije nastalog stanja, vašoj koži priuštite redovito čišćenje i konkretniji pristup, i to ne bilo kakvom, već profesionalnom kozmetikom. Foto: Unsplash
 
Objavljeno: 13.10.2017. u 12:19

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p