KOŽA

Kako zaštititi kožu ljeti?

Izbjegnite najčešće ljetne pogreške uz savjete dermatologinje Klaudije Šebetić
sun  
Povratak morskim užicima trebao bi biti najljepši i najbezbrižniji dio godine, no za mnoge od nas godišnji odmor ipak ne završi u pozitivnom tonu. Nesavjesno izlaganje opasnim sunčevim zrakama u najgore vrijeme, od 10 do 16 sati, kao i neadekvatna zaštita od sunca, svake godine za stotine ljudi završi opeklinama. Najčešće pogreške na plaži s nama je prokomentirala dermatologinja Klaudija Šebetić.

Premda opekline ponekad saniramo relativno brzo, u svega nekoliko dana, šteta koju pritom činimo koži ima dalekosežne posljedice. Ne samo da ovakvim neodgovornim ponašanjem doprinosimo kumulativnom negativnom učinku sunca na kožu, već njime potenciramo i razvoj malignih oboljenja. Oštećenjima kože najizloženiji su oni najsvjetliji među nama, no nitko nije siguran bez zaštite na suncu. Dakle, koji je adekvatan faktor zaštite od sunca? Odgovor je da univerzalnog odgovora nema, no neke smjernice ipak postoje.

“Koji ćemo zaštitni faktor koristiti ovisit će o boji kože koju imamo, jesmo li skloni izgorjeti na suncu ili ne, zatim imamo li veliki broj madeža na tijelu, jesmo li do sada uklanjali s kože neki od rizičnih madeža ili neki maligni tumor kože, postoji li obiteljska sklonost nastanku malignih tumora kože itd. Vrlo je važno u početku izlaganja kože suncu koristiti visoki zaštitni faktor (SPF 50), te ga opetovano nanositi nakon kupanja. Ako se umjereno i oprezno izlažemo suncu, ne mogu se dobiti opekline od sunca, a ako ih svake godine dobijemo, to je znak da kožu nismo dobro zaštitili”, poručila je Klaudija.
 
suncare
Prema mazanju kože maslinovim uljem na plaži i sličnim metodama dobivanja boje dermatolozi imaju posve opravdano negativan stav.

“Maslinovo ulje je fantastično za kožu, ali ne pruža zaštitu od sunca jer ima vrlo nizak zaštitni faktor 2. S njime se možete mazati ako se kupate kada nema više sunca, ili ga nanositi nakon kupanja. Vrlo je dobar kao hranjivi pakung za kosu. Kantarionovo ulje nije dobro nanositi na kožu i izlagati se suncu jer može nastati žarko crvenilo i prištići na koži. Ako ste ljubiteljica kantariona, njegovu primjenu sačuvajte za hladniji dio godine”, rekla je Klaudija.

Osim toga, ljeti preferiramo i citrusne parfeme čije mirisne komponente poput limuna i slatke naranče na našoj koži mogu izazvati iritativnu reakciju.

“Određena eterična ulja u kontaktu sa suncem postaju fototoksična što znači da ih se ne preporučuje koristiti tijekom ljeta, a to su svi citrusi, anđelika, estragon, kantarion i lavanda. Koža može odreagirati crvenilom i prištićima, te mjehurićima i jakim svrbežom. Interesantno je da mnogobrojni ljetni parfemi nude baš citrusne note u svom sadržaju”, potvrdila je poznata dermatologinja.
 
suncare
No, nije sve niti u maslinovom ulju ili fototoksičnim komponentama. Nažalost, mnoge se žene čak niti na plaži ne mogu odvojiti od omiljenih make up proizvoda koji također ne rezultiraju pozitivnom reakcijom u kontaktu sa sunčevom svjetlošću i znojem.

“Na plaži se ne preporučuje nositi make up jer koža može odgovoriti alergijskom rekcijom. Ako morate biti našminkani, preporučila bih vam obojanu kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (SPF 50), malo balzama za usne, te vodootpornu maskaru. Nemojte koristiti parfeme prije odlaska na plažu jer od njih mogu nastati hiperpigmentacije”
, upozorila je Klaudija.

Dakle, kako se možemo zaštititi od neugodnih opeklina, osim korištenjem adekvatnog zaštitnog faktora? Osim klasičnih zaštitnih krema, tu su i drugi načini fotoprotekcije, predložila je Klaudija.
 
sun
“Kožu možemo zaštititi nošenjem majica koje mogu imati i utkanu UV zaštitu, ali će dobro doći i obična majica ili tunika. Kvalitetne naočale s UV zaštitom pomažu očima te štite i kožu kapaka. Na sreću, danas su ponovo vrlo moderni šeširi koji čuvaju kosu, vlasište i lice. Kape također pomažu, a mogu biti skrojene tako da imaju zaštitu i za vrat. Također, unošenjem dovoljne količine vode i biljnog čaja pomažemo koži i cijelom tijelu da što lakše prebrode ljetne vrućine. Na kožu lica se obavezno moraju nanositi kvalitetne hidratantne kreme kako se ne bismo s godišnjeg odmora vratili sa smežuranom, naboranom kožom lica. Može nam pomoći i termalni sprej kojeg se može nanijeti na lice i nekoliko puta dnevno."


Ipak, mnogi se od nas neće pridržavati uputa dermatologa. Nezaštićeno izlaganje suncu svakako će dovesti do razarajućih učinaka na kožu. Crvenilo, a naknadno i ten koji vidite i s kojime se ponosite nakon ljetovanja, nije ništa drugo nego vidljivi znak oštećenja koje ste nanijeli svojoj koži.

“Svaku opeklinu od sunca koža registrira kao oštećenje koje traje godinama i najbolje ju je izbjeći. Ako nam se to dogodi, najbolje je kroz nekoliko dana izbjegavati sunčanje. Vrlo su učinkovite after sun kreme koje popravljaju oštećenja u koži i mogu se nanositi nakon svakog sunčanja. Kožu se može zaštititi i pripremiti na sunčanje uzimanjem kapsula koje sadrže karotenoide kao što je astaksantin ili beta karoten. Pritom napominjem da beta karoten ne smiju uzimati pušači. Ako svoju kožu oštetite tijekom ljetovanja, opekline sanirati možemo hladnim oblozima koji mogu biti i u obliku jogurta, ali vrlo su učinkovite kreme koje sadrže aloa veru, pantenol i betaglukan. Nekoliko dana mogu se koristiti kreme koje sadrže lokalne kortikosteoide te, ako je prisutan svrbež kože, možete uzimati antihistaminike u tabletama kroz nekoliko dana”, zaključila je dermatologinja.

Jelena Skendžić
Foto: Getty Images, Pinterest
Objavljeno: 26.07.2015. u 09:51

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p