KOŽA

Najčešći mitovi o proizvodima sa zaštitnim faktorom

Ove mitove ste sigurno čuli

mitovi o sunčanju
S
vake godine kada se pojave prve ljetne zrake sunca i kada krenemo loviti prvu boju, poču kružiti i različiti mitovi o proizvodima sa zaštitnim faktorom. Kako više ne bi nagađali koji je točan, a koji potpuno neistinit, razbili smo tri najčešća mita.

Proizvodi za zaštitu od sunca su toksični 

Gledajući blogove, forume ili društvene mreže, mogli bismo zaključiti kako velik broj ljudi smatra da su proizvodi za sunčanje toksični za vaš organizam ili kožu, a postoje i određene studije koje su navodno dokazale da kemikalije iz takvih proizvoda utječu na smanjenje plodnosti i povećavaju šanse za obolijevanje od raka. Stvarne činjenice su ipak drugačije i jedna osoba bi trebala koristiti svaki dan kreme za sunčanje 277 godina kako bi joj se u tijelu stvorila toksična količina kemikalija. Ako kupujete proizvode od provjerenih brendova nemate uopće razloga za brigu jer oni prolaze brojne kontrole i testiranja i male su šanse da se na tržištu nađe proizvod koji bi mogao ugroziti vaše zdravlje. Ako vas ništa od ovoga nije uspjelo uvjeriti, posegnite za mineralnim proizvodom koji sadrži cinkov oksid.

mitovi o sunčanju

SPF neće smanjiti rizik od raka kože

Neke studije posljednjih godina došle su do zaključka kako proizvodi za zaštitnim faktorom ne mogu smanjiti rizik od nastanka raka kože pa je taj mit postao viralan, ali postoje brojne nedavne studije koje su pobile tu tvrdnju. Kako je pobijen ovaj mit? Studije koje smo prve spomenuli nisu bile rađene tako da su pratile ljude koji su koristili zaštitni faktor i nakon toga oboljeli od melanoma, nego su jednostavno ispitali osobe s melanomom o njihovim navikama, a s obzirom na to da se one baziraju na sjećanjima, rezultati ne mogu biti smatrani relevantnima. Najnovija istraživanja pokazuju da svakodnevno korištenje proizvoda sa zaštitnim faktorom u sunčanim mjesecima može smanjiti rizik od melanoma za čak 50 posto. 

mitovi o sunčanju

Biljni ekstrakti pružaju dovoljnu UV zaštitu 

Ovaj mit potekao je od beauty blogerica koje često na svojim stranicama imaju DIY recepte za različite proizvode pa tako i za one za zaštitu od sunca. Najčešće se tvrdi da biljke imaju odlična prirodna svojstva koja štite od sunčevih zraka i spominju se kokosovo ulje, ulje sjemena kupine ili ulje sjemenki mrkve. Naravno da neki antioksidansi i biljni ekstrakti mogu smanjiti upale na koži koje se dogode od izlaganja UV zrakama i čak na kratko vrijeme mogu pružiti zaštitu, ali ne postoje znanstveni dokazi da zaista mogu omogućiti dugotrajnu zaštitu koja vam je potrebna. Dok se ne naprave kvalitetna istraživanja koja bi detektirala razinu zaštite, nije sigurno koristiti DIY proizvode kao zaštitu od sunca.

T.K.
Foto: erikabrechtel.com

Objavljeno: 05.06.2017. u 13:49

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p