KOŽA

Piling kože i nije toliko dobar?

Nova saznanja dovela do zabrane korištenja mikrozrnaca
scrub 
Osim što u zadnje vrijeme često čujemo kako pilinzi sa zrncima i nisu toliko dobri za kožu koliko smo mislili jer grubo trljanje lica izaziva mikrooštećenja na njoj, izgleda da nisu dobri niti za okoliš. Prošli tjedan, u Kaliforniji je izglasana odredba koja će dokinuti korištenje plastičnih mikrozrnaca u kozmetičkim proizvodima što se posebno odnosi na mehaničke pilinge.

Ova odluka predstavlja veliki korak naprijed u pokušaju zaštite okoliša obzirom da se radi o materijalu koji se akumulira u rijekama i oceanima. Već godinama, aktivisti s ciljem očuvanja okoliša bore se za delegalizaciju korištenja plastičnih komponenti u proizvodima za osobnu uporabu. U jezerima Erie, Huron i Superior, prošle je godine pronađeno prosječno 43 tisuće mikrozrnaca plastike po četvornom kilometru rijeke. Ovo odlaganje plastičnih komponenti opasna je praksa ne samo za životinje koje obitavaju u rijekama, poput riba, već i za ljude koji ih nakon lova konzumiraju.
 
scrub
Plastična mikrozrnca već su zabranjena u četiri druge države SAD-a: Illinoisu, Maineu, New Jerseyju i Coloradou, a slične zabrane su u fazi izrade i u drugim državama poput Washingtona, Oregona, Minnesotae i drugih, a zanimljivo je da se zabrana, osim na plastične, protegnula i na biorazgradive sintetičke opcije. Umjesto njih, kompanije sada intenzivno rade na inkorporaciji posve prirodnih abrazivnih materijala alternativa u kozmetiku. Nadamo se da će se ova ekološki osviještena praksa proširiti i unutar europskih zakonodavstava.
J. S.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 31.05.2015. u 11:51

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p