KOŽA

Pogreške koje radite kada uklanjate mitesere

Možda prečesto gledate u ogledalo

miteseri
V
jerujemo da već dobro znate da su ružne crne točkice na vašem nosu miteseri, no ono što sigurno ne znate jest činjenica da pogrešnim uklanjanjem možete pogoršati situaciju i problem učiniti još vidljivijim.

Što napravite kada se na vaše lice nasele ružne crne točkice? Vjerojatno ćete najprije očistiti lice ili krenuti s istiskivanjem, ali agresivnim metodama i učestalim pranjem nećete se lako riješiti mitesera, dapače, možete samo pogoršati stanje. Doznajte najčešće pogreške koje radite kada uklanjate mitesere i svakako ih pokušajte izbjeći ako težite lijepom i njegovanom tenu.

miteseri

Pregrubo čišćenje lica

Mehanički pilinzi mogu biti vrlo učinkoviti za održavanje čistih pora, dok su oni kemijski odlični za uklanjanje viška sebuma, ali prečesta upotreba obje vrste može stvoriti više problema nego koristi. Osim iritacije i crvenila kože, prejaka eksfolijacija može pogoršati stanje akni i mitesera jer će dodatno potaknuti proizvodnju sebuma i time će se pore još više začepiti. Zato smanjite pritisak ruke dok radite piling i nemojte ga raditi češće od jednom do dva puta tjedno.

Prste k sebi!

Istiskivanje mitesera kod kuće najgore je što možete učiniti za svoj ten. Nestručni pokušaji vađenja mogu vam oštetiti kožu ili još gore proširiti pore, a ako ste loše sreće, pore vam se mogu inficirati i u njima se stvoriti akne. Kućno tretiranje neugodnih crnih točkica dozvoljeno je jedino postupkom ekstrakcije s adekvatnim steriliziranim alatima pa za drugi puta zapamtite - prste k sebi!

miteseri

Ne odustajete od onih tvrdoglavih

Kada pokušavate ukloniti mitesere probajte ciljati najprije one koji su najveći i najvidljiviji, a one manje nemojte niti pokušavati stiskati jer možete samo situaciju učiniti još gorom. Ako tri puta pokušate izvaditi crnu točkicu i ona ne ide, to samo znači da miteser još nije zreo i trebate ga ostaviti jer inače možete uzrokovati puknuće kapilara na licu, a to sigurno ne želite.

Ne hidratizirate kožu dovoljno 

Možda će vam zvučati kontradiktorno, ali vaša koža mora sadržavati dovoljno vlage kako biste spriječili nastanak mitesera. Ako vam je koža suha, proizvodit će još više sebuma i ulja i pore će vam biti još začepljenije. Koristite kreme i proizvode koji su hidratantni i nisu komedogeni, odnosno ne začepljuju pore. 

miteseri

Prečesto gledate u ogledalo

Ogledala koja povećavaju sliku i do nekoliko puta mogu biti vrlo korisna, ali mogu vas i deprimirati jer u njemu vidite apsolutno sve nepravilnosti! Svi koji imaju problema s miteserima znaju da je njihova koncentracija najveća na nosu pa ga ne biste smjeli gledati izbliza. Najbolji savjet za sve koji se bore s ovom neugodnom pojavom - bacite ogledala koja povećavaju jer vam se mali problem može činiti kao veliki.  

T.K.
Foto: Getty Images i Pinterest

Objavljeno: 02.01.2017. u 15:58

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p