KOŽA

Štiti li vas zaštitni faktor dovoljno dobro?

Ne dopustite suncu da vas postari prije vremena
sun 
Svi već jako dobro znamo da je protiv negativnog sunčevog djelovanja adekvatan zaštitni faktor apsolutni ljetni must have. No, štiti li vas vaš zaštitni faktor dovoljno? Ako ne prakticirate ove mjere predostrožnosti, čak niti najviši zaštitni faktor neće nas dobro zaštititi od sunca, upozoravaju stručnjaci.

Ima li vaša krema za zaštitu od sunca UVA zaštitu? Da bi krema bila efikasna i dala vam puni spektar zaštite, potrebno je da na ambalaži ima u kružiću naznačenu oznaku UVA. Na tržištu postoje niz kremica s faktorom koje nemaju UVA, a time niti potpunu zaštitu od sunca.
 
sun
Nanosite li kremu u dovoljno debelom sloju? Ako vam je na kremi naznačeno da ima zaštitni faktor 30, on uistinu toliko vrijedi jedino ako kremu nanesete u dovoljno debelom sloju. Ako je nanesete ovlaš, tek toliko da imate nešto na licu, faktor neće odgovarati istaknutoj visini zaštite.

Štitite li i one dijelove kože koje često zaboravljate? Usne, uške i područje između prstiju područja su koja obično preskačemo, a u tom slučaju naša zaštita nije optimalna niti potpuna.
 
sun
Mislite li da ste se dovoljno zaštitili puderom koji ima naznačen faktor zaštite? Razmislite ponovo: da bi zaštita od sunca samo s puderom na licu bila dovoljna, potrebno je nanijeti je u debelom sloju što većina žena izbjegava jer tako nanesen puder izgleda preumjetno. Nadalje, puder treba imati optimalan spektar zaštite (UVA i UVB) - a najčešće ga nema.

Mislite da vam uvijek treba debeli sloj visoke zaštite od sunca? To baš i nije tako. Naime, faktor 30 štiti od 97% sunčevog zračenja, a faktor 50 tek od 98% sunčevog zračenja. Dakle, nijedan nije idealan i potpun, ali oba su puno bolja od nikakve zaštite. Na licu će vam uglavnom biti dovoljan faktor 30, a ovakve kreme će uglavnom imati i laganiju i ugodniju formulu ispod pudera od onih s faktorom 50. To znači da ćete ovakvu kremu vjerojatno i češće koristiti što je odlično obzirom da znamo da je negativan učinak sunca na kožu kumulativan i može se spriječiti jedino redovitim korištenjem zaštitnog faktora.

Jelena Skendžić
Foto: Pinterest, Jure Perišić

Objavljeno: 25.05.2015. u 17:09

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p