KOŽA

Što se dogodi koži ako koristite proizvode neprimjerene godinama?

Možete napraviti više štete nego koristi
kreme za lice
K
ada na nekoj kremi pročitate da je namijenjena određenim godinama možda samo odmahnete rukom i mislite kako su to samo marketinški trikovi, ali prevarili biste se jer vam korištenje kreme za pogrešnu dob može nanijeti više štete nego koristi. 

U vremenu u kojem živimo puno je više onečišćenja, loše prehrane i stresa nego što je to bilo prije pedesetak godina i to se sve, osim na cjelokupno zdravlje, odražava i na izgled naše kože. Danas žene koriste puno veće količine make upa nego što su prije i samim time, moraju i više pažnje posvećivati njezi kože. Neadekvatno čišćenje lica može dovesti do preuranjenog starenja kože, a što smo stariji, stanje se pogoršava i zato korištenje odgovarajućih proizvoda može barem malo usporiti proces starenja, ali kakve proizvode koristiti? Imali 20 ili 70, osnovni principi njege kože su isti - ključno je obnoviti površinski sloj kože koji se svakodnevno oštećuje različitim vanjskim utjecajima.

kreme za lice
U 20-ima vaša koža puno bolje podnosi sve negativne utjecaje i brže se regenerira jer puno bolje apsorbira sve potrebne nutrijente iz proizvoda. Zato u tom životnom razdoblju ne morate koristiti neke posebne proizvode, naglasak je jedino na vitaminskim kremama i proizvodima sa zaštitnim faktorom. Ako biste u 20-ima koristili proizvode namijenjene koži 40-ih jednostavno bi vaša koža bila prezasićena jer joj određeni sastojci ne bi bili potrebni i moglo bi doći do akni i upalnih procesa.

Kako se približavate 40-ima i 50-ima prirodna ulja vaše kože proizvode se sve manje i manje pa koža postaje suša i slabije apsorbira vitamine i minerale. Razine estrogena također se smanjuju, a on je glavni za izgled glatke i meke kože. U tom razdoblju potrebni su vam proizvodi koji obnavljaju poput onih s vitaminom B i E te masnim kiselinama poput arganovog ulja. 

kreme za lice

Kakve proizvode koristiti?

20-e: Trebali biste posezati za kremama koje sadrže visoki zaštitni faktor i vitamin C te za serumima s antioksidansima. Na početku 20-ih ne trebate koristiti kreme za područje ispod očiju jer se taj dio lica dovoljno nahrani od proizvoda koje nanesete na ostatak lica. Kako se bližite ulasku u 30-e ipak tu i tamo u svoju rutinu ubacite i kremu za ispod očiju. Odaberite one koje sadrže retinol kako bi vam pomogao održati razinu kolagena, a na samom ulasku u 30-e prebacite se na one s hijaluronskom kiselinom kako bi dobili dodatnu vlažnost.

30-e: U ovom razdoblju dva puta tjedno koristite nježne eksfolijatore koji sadrže AHA kiseline jer one stimuliraju obnovu stanica kože. Svakako i u 30-ima posežite za kremama sa zaštitnim faktorom, antioksidansima i vitaminom C, a za noćnu njegu koristite krema na bazi retinola koji će pomoći većoj proizvodnji kolagena.

kreme za lice
40-e: U svoju rutinu svakako uvrstite kremu s hijaluronskoj kiselinom jer ona apsorbira 1000 puta više vode od običnih krema i time vašoj koži pomaže vratiti vlagu. Za noć koristite proizvode koji sadrže veliku količinu retinola.

50-e: Proizvodi koje koristite u ovom razdoblju trebali bi sadržavati vitamine C i E te peptie poput amino kiselina i proteina kako bi poboljšali proizvodnju kolagena i regeneraciju elasticiteta.

T.K.
Foto: Getty Images

Objavljeno: 24.04.2017. u 13:05

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p