KOŽA

Što se zapravo događa vašoj koži kada zaspite s make upom?

Zašto moramo oprati lice prije spavanja?
Make up
Koliko god je sjajan osjećaj oprati s lica „naslage“ koje su se nakupile na licu tijekom dana i nakon cjelodnevnog izlaganja vanjskim utjecajima i prljavštini, isto tako znamo da nam ponekad, taj osjećaj padne u drugi plan, a u prvom planu se nađe osjećaj mrskosti jer nam se baš ne da prolaziti kroz korake procesa „čišćenja“ lica. 

Nemojte smišljati razloge zašto biste možda mogli preskočili ritual skidanja make upa jer dovoljno dobrih razloga pa samim tim niti objašnjenja, nema. Ne prolaze ni ona da ste kasno došli doma i da je vrijeme kada inače idete spavati davno već prošlo, kao ni ona da vam je počela omiljena serija pa da vam se nije dalo ustati iz kreveta. 

Zašto biste trebali čistiti svoje lice prije spavanja?

Razloga je zaista mnogo. Koliko god su različiti, svedeni su na zajednički nazivnik – čistoća. Naime, osim što će vam skidanje šminke očuvati posteljinu i ostaviti ju dulje čistom, uklanjanje šminke prije spavanja vašu kožu čini zdravijom. Dobro znamo da dok spavamo, tijelo odrađuje „popravke“ situacija koje su se dogodile tijekom dana. Događa se svojevrsno „punjenje baterija“. Tijelo se oporavlja od unutarnjih čimbenika poput stresa, do vanjskih, nečistoća ili pak prekomjernog izlaganja suncu. Upravo zbog toga, kada ostavite make up na licu, zapravo ste sami sebi neprijatelj jer tako ne dopuštate vašem tijelu da odradi „noćni servis“ potreban vašoj koži. I zapravo ste, za sve one skupe proizvode koje imate za noćnu njegu, bacili novac jer ih sprječavate da odrade svoj posao.

Što se događa ako propustite svoj beauty ritual?

Bez obzira na vašu vrstu kože, ako niste u potpunosti uklonili make up prije spavanja, ujutro će vam se vjerojatno pojaviti nepravilnosti na koži koje možda nećete odmah primijetiti (akne, upale, potkožni prištić ili cista). Masna koža sama je po sebi podložna nastajanju neželjenih nepravilnosti tako da ju treba dodatno paziti i maziti. U ovom slučaju, potencijalni problem nisu samo akne, već i neželjeni ekcemi.

Make up

Koji su dugoročni učinci ako ne osvijestite potrebu čišćenja lica?

Ako prakticirate češće nego rjeđe odlazak u krevet bez skidanja make upa, preporučujemo vam da to odmah prestanete činiti. Vanjski zagađivači (koje nećete u tom slučaju ukloniti) mogu prodrijeti kroz kožu i uništiti kolagenska vlakna što će dovesti do preuranjenog starenja kože i pojavu bora.

Što stručnjaci savjetuju?

Ručnik ili ubrusi za uklanjanje šminke trebali bi biti „brzo rješenje“ samo kada ste na putu. Kao svakodnevno rješenje biste ipak, svojoj koži trebali priuštiti potpuniji tretman. Na lice nanijeti nježno sredstvo za čišćenje koje vam najbolje odgovara (bilo bi izvrsno da je hidratantno). Obratite pozornost na kožu oko ruba kose i na jagodicama jer su ta mjesta posebno osjetljiva i nečistoća se upravo na tim mjestima, skuplja najviše. Na tržištu postoje razna sredstva za uklanjanje make upa, a sjajna su rješenja ulja i pjene bogate vitaminom C koje pomaže koži da ostane elastična i štitu ju od prijevremenog starenja.

Je li važno kako spavate?

Nedoumice su uklonjene, nije važno kako spavate. Važnije je koliko spavate da vam se organizam stigne odmoriti i obnoviti. Stoga, najmanji je problem ako se ujutro probudite „zgužvani“ i na licu imate nekoliko tragova vaše  jastučnice. Vaša će vam koža, ako ste ju noć prije lijepo nagradili, biti zahvalna i zauzvrat, brzo povući tragove spavanja.

Ma.D.
Foto: Instagram

Objavljeno: 30.07.2017. u 14:15

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p