KOŽA

Što zaista rade flasteri za pore?

Jesu li učinkoviti?

flasteri za pore
A
ko volite kozmetiku, sigurno ste barem jednom posegnuli za flasterima koji tvrde da čiste pore i izvlače mitesere. Od kada su izmišljeni must have su u njezi kože većine žena i gotovo svaki skincare brend ima svoju verziju, ali jesu li doista učinkoviti i što čine vašoj koži?

Sigurno ste i vi pali na foru i kupili flastere za čišćenje pora nakon što ste vidjeli jedan od mnogih videa koji pokazuju kako taj proizvod fantastično uklanja velike količine mitesera. Da, i mi smo, ali rezultati nisu bili ni približni onima s interneta. Što zapravo taj proizvod radi? Flasteri za čišćenje pora sadrže sastojke koji pomiješani s vodom stvaraju gustu masu koja djeluje poput ljepila. Flaster se nakon sušenja stvrdne, a ljepljiva masa na sebe veže mrtve stanice kože, masnoću, ulja, a ponekad i mitesere. Jednostavno rečeno, takvi proizvodi čiste površinu kože i u toj riječi je ključ svega - površina. Ako s njima mislite ukloniti mitesere, uklonit ćete samo dio koji viri iznad površine, a ne cijeli koji se nalazi duboko u pori. 

flasteri za pore

Sigurno je kako ćete osjećati da vam je područje na kojem je bio flaster glađe i mekše, ali to je sam zato što ste napravili eksfolijaciju kakvu bi napravili i bilo kakvim ljepilom da ga nanesete na kožu. Jedan od glavnih potencijalnih nedostataka ovog proizvoda, osim da nije toliko učinkovit kao što se reklamira, jest da može uzrokovati iritacije kože i pucanja kapilara. Stručnjaci ipak kažu da ljepljiva masa nije toliko jaka da bi mogla uzrokovati pucanje kapilara, ali oni koji imaju tanku kožu sklonu takvim problemima, trebali bi flastere izbaciti iz upotrebe. Osobe sa rozacejom, seborejom ili psorijazom, svakako bi ih trebali izbjegavati jer im mogu dodatno oštetiti kožu. 

flasteri za pore
Ovaj proizvod ne proporučuje se niti onima koji su skloni aknama jer bi ljepljiva smjesa mogla iziritirati kožu i uzrokovati pojavu novih akni. Ako nemate problematičnu kožu i dobro ne isperete kožu nakon korištenja flastera, velika je šansa da će doći do iritacije kože i na kraju nastanka prištića i akni. Stručnjaci se slažu da ovakvi proizvodi mogu donekle očistiti površinu kože, ali tekući proizvodi za čišćenje i eksfolijaciju puno su učinkovitiji za duge staze. Ako želite jednom zauvijek ukloniti mitesere, najbolje bi bilo da posegnete za proizvodima koji sadrže salicilnu kiselinu koja će najučinkovitije očistiti pore jer će prodrijeti duboko unutra. Druga alternativa je glikolna kiselina koja je također vrlo djelotvorna u borbi protiv mitesera, a nisu za odbaciti niti maske od gline koje možete koristiti jednom tjedno, a uklonit će višak masnoća i spriječiti začepljenost pora. Zaključak je kako flasteri za čišćenje pora djeluju, ali samo privremeno i površinski te mogu iziritirati kožu. Postoje puno učinkovitiji načini za čišćenje mitesera za kojima možete posegnuti!

T.K.
Foto: take-aim.com

Objavljeno: 11.05.2017. u 12:16

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p