KOŽA

Zašto bojkotiram solarij?

Umjetno sunčanje (ni)je zdravija opcija

sun 
S prvim zrakama sunca, većina žena poželi postići ten brončane božice. Pleme žena kojem je životni cilj izgledati kao da im je tata negdje iz sjeverne Afrike, bez zaštite ispija kavu pod podnevnim suncem, maže se kremicama za samotamnjenje, u badićima se na balkonu premazuje maslinovim uljem, posjećuje solarije.

Sjećam se kristalno jasno dana kad sam odlučila prvi put otići u solarij: bila sam četvrti razred srednje škole, i negdje između manične potrage za maturalnom haljinom i pokušaja da smršavim kilogram ili dva prije najveće svečanosti mojeg mladog života, netko je u razredu došao na ideju da trebamo posjetiti solarij. Pozadinska priča je ovakva: bili smo ženski razrad s čak 27 žena i dva uplašena dječarca koja su se vrlo brzo ispisala iz razreda jer očito nisu mogli podnijeti gužvu u kokošinjcu.
 
sun
Prije nego sam se snašla, desetak djevojčica predvođenih tamnoputom kolovođom stajalo je u redu za obližnji solarij, i svaka koja je izašla iz njega bila je nijansu tamnija nego kad je ušla. Ova instantna gratifikacija novim tenom bila je nešto novo i uzbudljivo u mojem inače neuzbudljivom teen životu. Bez mnogo razmišljanja, odlučila sam da bih posjet solariju, u pokušaju da izbjegnem titutlu najljepše čovječje ribice maturalne večeri, trebala ponoviti više puta prije najbitnijeg dana u životu jedne jedva stasale djevojke. Nećemo ulaziti u konačan broj posjeta jer ga se baš niti ne sjećam, no mnogo posjeta i mnogo novaca kasnije, izgledala sam u najmanju ruku vrlo egzotično. Naravno, nitko mi tada nije naglasio da posjećivanjem solarija radim nepopravljivu štetu svojoj koži, a do danas se, vjerujem, ništa nije promijenilo po ovom pitanju.

“Nema sumnje da je izlaganje ultraljubičastom zračenju povezano s povećanim rizikom obolijevanja od melanoma”, potvrdio je za portal WebMD David E. Fisher, voditelj centra za dermatologiju bolnice Massachusetts General Hospital.
 
sun
Ako nekome slučajno treba još dokaza, ima ih napretek. Prema Fisherovom istraživanju, korištenje solarija prije 35. godine života, povećava vaš rizik za obolijevanje od raka kože za nevjerojatnih 75%. U Australiji su solariji posve zabranjeni, a slična zabrana zadesila je i Brazil 2009. godine. Prije tri tjedna, u New Yorku je podignuta velika optužnica protiv dva vrlo popularna salona za sunčanje. Razlog? Promoviranje zavaravajućih zdravstvene beneficija solarija.
 
Svijet je ovih dana obišao i selfie djevojke oboljele od raka kože zbog gotovo svakodnevnog korištenja solarija. U svijetu je dobro poznat problem ovisnosti o preplanulom tenu, no kod nas upozorenja o potencijalnim opasnostima solarija nema - barem ne ondje gdje bi ga trebalo biti, poput državnih edukacijskih ustanova. Dapače, ne sjećam se niti da me itko pri ulasku u solarij ikada pitao jesam li punoljetna. Tradicijsko pacanje u maslinovom ulju pod srpanjskim suncem i popularni prepečeni, gotovo hrskavi izgled kože zajednički je nazivnik estetike mediteranskih zemalja, ali i šire.

I prije nego me proglasite mrziteljicom brončanih odljeva koji svakog kolovoza šeću zagrebačkim ulicama, odmah ću vas zaustaviti: nemam ništa protiv lagano (i prije svega zdravo) preplanulog tena, niti protiv naglašavanja zdrave boje bronzerom sve dok vam bronzer ne izgleda kao nešto što bi Zekoslav Mrkva mogao zamijeniti za svoj ručak. Nitko ne bi trebao imati narančasto lice - osim možda Oompa Loompe.
 
sun
Podržavam i industriju proizvoda za samotamnjenje jer su sigurnija opcija za sve one koji ne mogu živjeti bez efekta preplanulosti. Uvijek će biti žena koje se neće osjećati dobro sa svojom mliječnom puti, jednako kao što će uvijek biti žena koje žele promijeniti boju kose ili korigirati svoju kilažu, i to je za mene posve prihvatljivo dok god svojim odabirom ne narušavamo vlastito ili tuđe zdravlje.

Međutim, prakticiranje potencijalno opasnih radnji poput nereguliranog i pretjeranog korištenja solarija za mene će uvijek biti problem nepostojanja etičke odgovornosti pružatelja usluga jer se sva aktualna i relevantna istraživanja slažu da solariji sa svojim ultraljubičastim zračenjem nisu bezopasni. Svi pružatelji kozmetičkih usluga koji se nalaze na tržištu, kao i svi pružatelji zdravstvenih ili bilo kojih drugih usluga, moraju biti društveno odgovorni. No, zašto nisu? Vrlo jednostavno: negativne efekte solarija nećete vidjeti sutra i za njih nitko neće odgovarati jer potencijalna šteta koju nam nanose nije direktno dokaziva.
 
sun
Jedino što možete učiniti za sebe je ne učiniti to. Prihvatiti svoju veličanstvenu bijelu put jer ona to uistinu jest, ili pronaći zdravstveno siguran način da je promijenite. Stavite svoje zdravlje na prvo mjesto. Uostalom - ako boja kože ne čini čovjeka, onda ga ne bi trebao činiti niti ton kože.

Jelena Skendžić
Foto: Pinterest

Objavljeno: 19.05.2015. u 12:49

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p