KOŽA

Zašto dobivate prištiće baš tu?

Recite nam gdje dobivate akne, a mi ćemo vam reći zašto!
face 
Svi mi ponekad patimo od prištića koji se na našem licu mogu pojaviti kao samostalni nepozvani gosti ili doći s jednako nepoželjnim prijateljima. Mogu se pojaviti doslovno preko noći i pretvoriti naše meko, čisto i glatko lice u pravu bojišnicu.

Crvenilo, upala, krastice, pa čak i ožiljci tek su dio spektra neugodnih posljedica koje akne mogu ostaviti na našem licu, i stoga ih je bitno prevenirati. Jeste li znali da mjesto na kojem dobivate akne može vrlo značajno korelirati s uzročnikom ovog neugodnog problema? Recite nam gdje dobivate akne, a mi ćemo vam reći zašto!
 
face
Cistične akne duž linije čeljusti i na bradi
Mogući uzroci: stres ili način prehrane

Stres stimulira androgene hormone koji pak povratnom spregom djeluju na žlijezde lojnice potičući proizvodnju sebuma, medija za razvoj bakterija odgovornih za nastanak akni. S druge strane, akne na ovom području mogu potaknuti i vanjski faktori poput loše prehrane bogate rafiniranim šećerima i ugljikohidratima. Ovakva prehrana stimulira i rast gljivice Candide koja može uzrokovati brojne probleme s probavom, infekcije i sklonost upalnim procesima na koži.
 
skin
Nečista koža duž T zone
Mogući uzroci: zagađenje iz okoliša i klimatski uvjeti

Klasični prištići i generalno nečisti izgled kože duž T zone (brada, nos i čelo), mogli bi se stvarati zbog zagađenog zraka, odnosno čestica nećistoće u zraku koje, u kombinaciji sa sebumom, začepljuje pore. Osim toga, okolišni faktori mogu djelovati i na promjenu kvalitete sebuma, prirodnog ulja kojeg naša koža luči, pretvarajući ga iz tekućeg u voskasto stanje zbog čega ono više ne može normalno isteći iz pore. Drugi mogući uzrok je i klima - zima potiče dehidraciju kože koja može dovesti do začepljenih pora zbog mrtvih stanica kože koje se nisu pravilno odljuštile, a ljetna, topla klima potiče hiperprodukciju sebuma i time povisuje nivo P.acnes bakterija u koži.
 
skin
Prištići oko linije kose
Mogući uzroci: vježbanje i kozmetika koja nam ne odgovara

Prilikom vježbanja, svoje lice nerijetko brišemo i dodirujemo rukama koje su odličan izvor bakterija, pogotovo ako vježbamo na strunjačama ili joga podlošcima. No, to nije sve! Neodgovarajući šamponi i regeneratori također su vjerojatan uzročnik akni duž linije kose. Pokušajte promijeniti kozmetiku za kosu i pratite poboljšava li vam se stanje kroz sljedećih nekoliko tjedana.

J.S.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 17.06.2015. u 15:28

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p