KOŽA

Zašto je ljeti važno hidratizirati kožu?

Dobar hidratantni proizvod nikada nije naodmet
skin 
Voda je dio nas – čini čak 60% naše tjelesne mase. Znanost nas uči da je život nastao u vodi i da je voda neophodna za naš život. Ona igra glavnu ulogu u metaboličkim procesima: prijenosu kisika i hranjivih tvari, eliminaciji metaboličkih produkata, regulaciji tjelesne temperature... O povezanosti života i vode svakodnevno svjedočimo kroz važnost unosa dovoljne količine tekućine za optimalno funkcioniranje organizma, ali i kože, posebno u ljetnim mjesecima kada zbog viših temperatura trebamo osigurati povećane količine vode. Kako vodu unosimo kroz hranu i piće, tako postoje i djelotvorni načini hidratacije kože i izvana, putem krema, seruma, pa čak i tonika.

Moderan i vrlo učinkovit ovlaživač, zlatni standard u anti age kozmetici, danas je hijaluronska kiselina ili hijaluronan. Molekula koja je otkrivena tridesetih godina prošlog stoljeća koristila se prvo u prehrambene svrhe, kao zamjena bjelanjka u pekarskim proizvodima. Mukopolisaharid po kemijskoj strukturi, ova kiselina dugi je lanac sastavljen od ponavljajućih šećernih jedinica (glukuronske kiseline i N-acetil-glukozamina). Sam naziv je izveden od grčke riječi "hyalos" što znači staklo i šećerne podjedinice "-uronska kiselina". Riječ je o izrazito hidrofilnoj molekuli koja ima nevjerojatnu sposobnost vezanja molekula vode, i do tisuću puta veće od svoje težine. Već u malim koncentracijama u vodenim otopinama poprima formu gela.
 
skin
Sve stanice kralježnjaka imaju sposobnost sintetizirati hijaluronsku kiselinu. Ona je tako dio ekstracelularnog matriksa, a najviše ga nalazimo u koži i sinovijalnoj tekućini. Ima važnu ulogu u izgradnji staklastog tijela oka, podmazivanju zglobnih ploha, cijeljenju rana, estetskoj kirurgiji. Međutim, starenjem se smanjuje sposobnost sinteze hijaluronske kiseline, a time i mogućnost kože da zadrži vodu. Time se gubi čvrstoća i napetost te koža postaje dehidrirana i opuštena.

Kako bi se dobila hijaluronska kiselina namjenjena upotrebi u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, prvotno se izolirala iz hrskavice prsne kosti i krijesta kokoši, dok je danas postupak dobivanja biotehnološki, iz bakterija bogatih tom kiselinom koja je, u kombinaciji s kolagenom, od vitalnog je značenja za održavanje integriteta kože. Kolagen, naime, djeluje na čvrstoću, a hijaluronska kiselina na hidrataciju. U dermatologiji je najpopularnija kao punjač bora, odnosno vodeći aktivni sastojak u anti-age kozmetici pa je stoga bila i nezaobilazni sastojak Dr. Stribor kozmetike.
 
dr stribor
U svojoj ekskluzivnoj liniji, Dr. Stribor kozmetika nudi serum s visokom koncentracijom hijaluronske kiseline. Ag-Au/CP serum je inovativna formulacija gel seruma u kojoj se nalaze čak tri vrste hijaluronske kiseline različite molekularne težine. Svaka od njih ima svoju funkciju. Sama molekula hijaluronske kiselina je vrlo velika i ne može proći u dublje slojeve kože. Ali ona vlaži i štiti vanjski, površinski sloj kože. Tvori nevidljivi zaštitni film na koži te blokira prolazak molekula vode, odnosno sprečava njeno hlapljenje i isušivanje. Cijepanjem molekule hijaluronske kiseline dobivamo parcijalno hidrolizirane molekule koje ulaze u dublje slojeve epidermisa gdje potiču produkciju obrambenih stanica ß-defenzina u keratinocitima kože, čime aktivno djeluje protiv iritacija i infekcija kože. Još manji fragmenti hijaluronske kiseline, s najmanjom molekularnom težinom, potiču sintezu proteina "tight junctiona", odnosno učvršćuju strukturu kože.

Slojevito, aktivno djelovanje otkriva nove dimenzije ove moćne molekule - hidrataciju, zaštitu i čvrstoću.
Upravo ovu formulu ugravirali smo u zlatom obavijenu, senzualnu esencijalnu vodu ruže te je konzervirali srebrom. Svaka kapljica Seruma pravi je dragulj za sva osjetila - bogati izvor vlage i njege za dehidriranu i žednu kožu. Ovo je posebno važno u ljetnim mjesecima kada je pravo osvježenje nakon izlaganja kože suncu. Uz osvježenje, koloidno zlato u serumu probudit će uspavane stanice u koži, aktivirati njihov metabolizam i potaknuti mikrocirkulaciju. Vratit će joj svježinu i blistavost. Stoga Serum Ag-Au/CP, posebno ljeti, lako može zamijeniti Vašu dnevnu kremu. Još bolji hidratizirajući efekt postignut ćete ako ga nanesete nakon tonika Zlato&ruža ili Germanij&neroli.
dr stribor
Ako više volite baršunasti osjećaj na koži, nakon hijaluronskog seruma nanesite Echium gamma uljni booster. Hranjive esencijalne masne kiseline (linolna, alfa linolenska, stearidonska, gamma linolenska) te bogati izvor antioksidanasa - vitamina E kompleksa i karotenoida, prava je poslastica za osjetljivo nepce kože. Njoj srodni nutrijenti i vitamini iz skupocjenih ulja intenzivno će nahraniti i potaknuti prirodne procese regeneracije. Pravi je to izbor za sve tipove kože: suhoj će koži nadoknaditi manjak hranjivih tvari, a masnoj će koži izbalansirati sastav i lučenje sebuma. Dovoljno je par kapi, ne treba pretjerivati.

Mješovitoj i masoj koži će možda najbolje odgovarati da na dlanu pomiješte jednu kap Ag-Au/CP hijaluronskog seruma i jednu kap Echium gamma uljnog boostera, koje ćete nanjeti i blago utrljati na još vlažnu, netom nasprejanu kožu tonikom Cink&neroli. Ova kombinacija ostavit će osjećaj najluksuznije kreme bez masnog sjaja. Serum i Booster možete kombinirati i s Vašom dnevnom ili noćnom kremom, mi preporučujemo da isprobate jednu od naših: bogatu Ružu&argan ili laganu Vaniliju&naranču.

Ovo su ipak samo mogućnosti i naši prijedlozi. Vi nađite svoju idealnu kombinaciju - vlastitu jedinstvenu recepturu. Svaka koža ima drugačije potrebe, prepoznajte ih i darujte joj čudesne kompozicije koje je biljni svijet kroz stoljeća stvarao. Naše znanje, ljubav prema prirodi i moderna tehnologija omogućila nam je da ih za Vas ekstrahiramo u male crne bočice Dr. Stribor kozmetike.

Foto: PR, Pinterest
Objavljeno: 01.07.2015. u 13:14

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p