MAKE UP

5 savjeta za 5 tipova akni

Pravilnim tretiranjem akni do najboljih rezultata

Vjerojatno ste se susreli s informacijom da svaka akna na licu predstavlja različit problem u tijelu ili možda reakciju na neki proizvod. Potpuno je krivo stajalište tretiranja akni na isti način, jer nije isto tretirati tek sitnu upaljenu crvenu točkicu, kao i upaljenu bubuljicu.

Cistične akne su teži poremećaji koji rezultiraju u obliku bolnih mrlja i zadiru duboko u kožu. Najveći problem je što tako potkožno mogu ostati nekoliko tjedana. Unatoč tome što je vrlo bolna i traje tjednima, ne istiskujte ju. Rezultat bi mogao biti ožiljak koji će ostati mjesecima. Pokušajte s ledom na otečenim područjima kao SOS tretman. Druga opcija je njega lica uz savjetovanje dermatologa pomoću tableta i specijaliziranih proizvoda. Također, ovakve akne mogu izbiti i zbog pretjeranog unosa mliječnih proizvoda, pa ih pokušajte izbaciti ili smanjiti u svakodnevnoj prehrani.Komedoni su začepljenje ispod kože, koje se nije niti upalilo niti je crveno. To su samo začepljene pore koje se pojavljuju u boji kože. Umjesto da isušujete komedon, posegnite za pilingom. Kako nije u pitanju upalni proces, isušivanjem ćete samo isušiti kožu i stvoriti krasticu na koži. Piling će dubinski očistiti pore zbog čega će koža dobiti zdrav, blistav izgled, a istovremeno će pore ostati čiste.

Jeste li znali da je crna boja mitesera rezultat oksidacije ulja na površini kože, a ne prljavština kako se uvriježeno mislilo? Osim što im u korist ne ide informacija da su crne boje, nimalo im ne godi činjenica da ih je nemoguće izliječiti. Najbolji savjet vezan uz njegu lica je čišćenje salicilnom kiselinom u kozmetičkim salonima ili Retinom-A koji čisti pore. Od vas se očekuje dosljednost ne bi li dobili rezultate! Izbjegavajte sastojke poput izopropil miristata i izopropil palmitata u svojim proizvodima za njegu kože, jer oni mogu biti doprinosi formiranju mitesera.
 

Crvene, upaljene gnojne akne najpoznatiji su oblik akni i vrlo često najneugodniji. Ako se za njih ne pobrinete pravilno, ostavit će crvene ili tamne ožiljke na licu. Pružite tretmane licu s antiseptičkim, antibakterijskim sastojcima poput sumpora i cinka koji isušuju akne i ne ostavljaju ožiljke na koži.

Potkožni prištići su najmrskiji na licu, jer osim što su bolni, vrlo su nezgodni. Površina kože je glatka, pa svaki puder ili korektor sklizne s lica. Potkožne akne nisu se razvile u klasičnu aknu. Osim što ćete pomoći smirenju upalnog procesa hlađenjem akni s ledom, posegnite i za umirujućim sastojcima poput zelenog i bijelog čaja, kaolin gline i sumpora. Važno je djelovati antibakterijski, a ne isušivanjem, jer će u tom slučaju rezultat biti osušena površina kože.
 
Ana Jerneić

Objavljeno: 24.10.2014. u 19:11

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p