MAKE UP

7 smrtnih grijeha...

...kad je koža u pitanju!

Do dvadesete o koži ne razmišljate ozbiljno. Do tridesete isprobali ste većinu kremica na tržištu. Do četrdesete ste bili na milijun kozmetičkih tretmana protiv bora. S četrdeset ozbiljno preispitujete stav iz mladosti „da ćete ponosno nositi godine"! Osim standardne njege, postoje neke stvari koje morate izbjegavati da bi sačuvali mladolikost kože. Donosimo sedam smrtnih grijeha koji uzrokuju starenje kože.


1. Pušenje
Ako vam rak pluća i slabo srce ne znače ništa, možda vas sljedeći argument uvjeri da prestanete pušiti. Pušenje sprečava apsorpciju kisika, bez kisika stanice se ne mogu obnavljati. Ako se stanice ne obnavljaju- dobivate bore! I to ponajviše oko usta, a uz to koža je siva i bez sjaja.


2. Solarij
Nemojte ići u solarij i točka. Kraj rasprave. Dermatološke klinike tvrde kako se 80% pacijenata s melanomom sunčalo u solariju. Zato radije uhvatite malo zdrave bojice u popodnevnim satima ili koristite sredstva za samotamnjenje.


3. Izlaganje Suncu bez zaštite
Utjecaj slučajnog izlaganja Suncu (šetnje, kave na terasi i sl.) nakupljaju se tijekom godina. Da bi spriječili negativne posljedice koristite kremu s minimalnim SPF-om 15, a ako se planirate izlagati Suncu čak i s faktorom 30. Štitite oči naočalama s UVA i UVB zaštitom, jer loše naočale, osim što umaraju oči mogu biti uzrok mrene ili sljepoće.


4. Spavanje s make upom
Ako spavate s make upom, ne dajete svojoj koži odmora, a prirodna proizvodnja kolagena je usporena. Posljedica ovakvog ponašanja su proširene pore, prištići, a možda i ozbiljnija kožna oboljenja koja nastaju uslijed slabe higijene jer niste maknuli sve dnevne nečistoće s lica.


5. Izbjegavanje dermatologa
Ako imate madeže, morate otići dermatologu! Isto vrijedi i za kožu sklonu aknama, upalama, opeklinama... Skupi su i gnjavaža je naručivati se, ali oni jedini mogu ustvrditi zašto se događaju promjene na vašoj koži.


6. Stres
Iako ga je teško izbjeći pokušajte. Kada je tijelo pod stresom, slabi cirkulacija i pada šećer u krvi. Stres može uzrokovati osip i akne, a bljedilo i podočnjaci su obvezni pratitelji napetog načina života. Pauza od 15 minuta s ugašenim mobitelom i kompjuterom može učiniti čuda.


7. Nedovoljno sna
„Beauty sleep" nije izmišljotina! Osim podočnjaka i podbuhlog lica riskirate i loš ten, kao i nervozu. Nedovoljno sna uzrokuje i opuštanje kože lica, a samim time i bore postaju jače i izraženije. Koža je žuta, a vi ste nervozni. Zato radije priuštite svom tijelu 7-8 sati sna svake noći.

 

(Borina Kopčić)

Objavljeno: 28.07.2009. u 13:45

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p