MAKE UP

Je li vam potreban make up sa zaštitnim faktorom?

Što nam je potrebno, puder ili krema sa zaštitnim faktorom?

 
Već i vrapci na grani znaju koliko je važno zaštiti kožu lica od negativnog sunčevog zračenja, ali je li dovoljno nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom ispod pudera i može li takva zaštita trajati satima? Više o make upu koji sadrži zaštitni faktor i njegovom djelovanju doznali smo od make up artistice Petre Sever.
 
Petra objašnjava kako je zaštitni faktor nepostojan na atmosferskom tlaku te djeluje svega dva sata. Što je zaštitni faktor veći krema je masnija pa Petra savjetuje da oni mješovite do masne kože izbjegavaju zaštitni faktor u obliku kreme prije pudera. Naglašava kako je jedini postojani faktor onaj u puderu i u obojenoj kremi tako da za nekoga tko nije svijetle puti te iznimno osjetljive kože nije potrebno koristiti oboje.

Petra Sever  

"Većina pudera koji su danas dostupni u slobodnoj prodaji imaju zaštitni faktor npr. Shiseido ima vodootporne pudere namijenjene za ljeto. Za jako svijetlu i osjetljivu kožu bilo bi idealno koristiti i kremu i puder sa zaštitnim faktorom, a ako tip kože to ne dozvoljava, bilo bi dobro posegnuti za puderima s većim zaštitnim faktorom od prosjeka koji se nudi na tržištu. (Npr. Clarins obojena krema ima SPF 6, Chanel puderi SPF 10, Lancome Teint Miracle SPF 15, dok La Rosche Posay koji je ipak dermatološki dizajniran za osjetljivu kožu ima SPF 25)", objašnjava Petra.

 
Make up artistica navodi kako je uz pravilan odabir proizvoda za njegu i sam izgled kože važno naglasiti kako je i prehrana od ključne važnosti za samo zdravlje kože kako bi se ona mogla sama zaštititi od štetnih utjecaja sunčevih zraka. Tako Petra u ljetnim mjesecima savjetuje pojačan unos beta karotena, vrste antioksidansa koji jača stanice kože kako bi se bolje branile od štetnih vanjskih utjecaja te unos vitamina B17 koji je važan za borbu protiv karcinoma kože i vitamina E koji djeluje na neutraliziranje slobodnih radikala i štiti od UVA i UVB zračenja te održava vlagu kože.
 
 
Tanja Friš
Foto: Jure Perišić, vlasništvo Petre Sever i arhiva Fashion.hr
Objavljeno: 12.05.2016. u 11:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p