MAKE UP

Kakav peeling za lice odabrati?

Ove zime poigrajte se kozmetičkim proizvodima u kućnoj radinosti
Kada se govori o pilingu, postoji nekoliko tipičnih gledišta; ili se žene boje tog postupka, u njemu uživaju ili najčešće s istim pretjeraju. Peeling u kućnoj radinosti prilično je sigurna i praktična opcija za njegu kože, no ipak na neke stvari morate obratiti pažnju, kako ne biste oštetili ili iziritirali kožu. Naime, kako stanice kože pronalaze put do površine i polako odumiru, one postaju zasićene keratinom te se pretvaraju u krhotine kože.


Keratin je važan jer kožu štiti od štetnih vanjskih utjecaja, no uklanjanje tog površinskog sloja odčepit će pore, poboljšati sjaj kože te čak izjednačiti ton kože i pigmentaciju. Na kraju krajeva, možda je najbitnija umjerenost, bilo da se radi o mehaničkom ili kemijskom pilingu.

 

Mehanički piling u sebi sastoji čestice, koje se na kožu apliciraju u mekanim, kružnim pokretima i na taj način poboljšavaju mikrocirkulaciju i metabolizam stanica kože. Pri odabiru pravog proizvoda za vas, posebnu pažnju posvetite, ukoliko imate osjetljivu ili suhu kožu te ne birajte preparate koji sadrže preoštre čestice, poput koštica oraha ili breskve. Ukoliko se odlučite sami napraviti smjesu za piling, pomoći će vam brojni recepti koji se mogu pronaći na internetu, no recimo da je najjednostavniji onaj koji kombinira nekoliko žlica ulja te željenu količinu šećera. Piling se umasira na vlažnu kožu, a nakon što ga odstranite mlakom vodom, bitno je nanijeti hidratantnu kremu. Za suhu kožu preporuča se piling dvaput tjedno, dok je za masnu i mješovitu preporučljiv piling tek jednom tjedno ili jednom u dva tjedna.


S druge strane postoji kemijski piling, koji se primjerice bazira na salicilnoj i glikolnoj kiselini te u vrlo kratkom roku daje dojam pomlađene kože, no s njim valja biti oprezan. Osim što ga možete obavljati kod doktora ili kozmetičara, možete ga primijeniti na svom licu i u kućnoj radinosti. Naravno, preparat koji kupujete u dućanu sadrži mnogo manju koncentraciju kiseline (maksimalno 10%), no što je to slučaj kod skupocjenih tretmana, no ukoliko ga prvi puta koristite, svakako odaberite proizvod koji je jednostavan za uporabu, poput L'Orealova ReNoviste Anti-Aging Glycollic Pell kemijskog pilinga, čija kiselina će odstraniti sloj kože s mrtvim stanicama te će istodobno potaknuti proizvodnju kolagena.


Izbor proizvoda za kućnu uporabu zbilja je šarolik, no najbitnije je započeti s jednostavnim i nježnim proizvodima te potom istraživati različite pilinge, kako biste napokon pronašli onaj koji će vašem licu najviše odgovarati.


H.B.
Photo: Nivea, L'Oreal, DM

Objavljeno: 28.11.2011. u 16:20

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p