MAKE UP

Kako kombinirati kontrastne boje make upa?

Naučite elegantno uskladiti boje na licu
color 
Iako nam se možda čini da zima nije ni počela ove godine, proljeće nam je kalendarski i temperaturno svakim danom sve bliže, a poznato je da rascvjetana priroda u nama budi želju za bojama. Što na odjeći, što u make upu, mnoge od nas će se u duhu probuđene prirode poželjeti omotati u vedre boje, no kako ih kombinirati?

Što su boje, nijanse i tonovi u make upu?
Prvo moramo naučiti što je to zapravo boja. Boja je opažaj određenog raspona frekvencije od 400 do 800 bilijuna Hz. Unutar vidljivog spektra boja, prije crvene nalazi se nama nevidljiva infracrvena, a poslije ljubičaste nevidljiva ultraljubičasta. Zanimljivo, zbog interferencije valova, boja koju vidimo, a ne nalazi se u spektru je magenta, odnosno purpurna. Bijelu, crnu i sivu smatramo akromatskim bojama.
 
color
Dodavanjem akromatskih boja kromatskim bojama dobivamo tonove i nijanse kromatskih boja. Nijansa je dodana količina bijele ili crne u kromatsku boju, pa tako nijanse ljubičaste možemo vidjeti i kao svijetlo ljubičaste i kao tamno ljubičaste. S druge strane, dodavanjem sive nekoj kromatskoj boji ona, osim što se zatamnjuje u tonu, gubi i na čistoći. Različiti tonovi određenih boja su obično sofisticiraniji i elegantniji od primarne, odnosno sekundarne boje.
 
colorNa kotaču boja nalazi se 12 boja s različitim nijansama koje možemo zamijetiti u vidljivom spektru boja, a boje koje se nalaze jedna nasuprot drugoj nazivamo komplementarno kontrastnim bojama. Primjerice, narančasta i plava boja su primjer takvog kontrasta. Analogni kontrast, nasuprot tome, označava kombinaciju dvije boje koje se na kotaču boja nalaze jedna pokraj druge. Plava i zelena, ili primjerice žuta i narančasta, primjer su analognog kontrasta.

Načini kombiniranja boja na licu
Postoje tri načina kombiniranja boje: monokromatski, analogni i komplementarno kontrastni.
 
mono
Monokromatski način šminkanja je korištenje jedne boje na licu u raznim nijansama i tonovima. Iako zvuči prilično jednostavno za izvesti, ovakav look je zapravo rizičan jer vrlo lako ulazi u teritorij dosadnog make upa, i relativno ga je teško učiniti vizualno modernim i zanimljivim. Najbolji primjer je make up kakvog smo često mogli vidjeti na vizualima iz 90-ih godina 20. stoljeća: od sjenila do ruževa, smeđi tonovi i nijanse vladale su čitavim licem.
 
duo
Analogno kombinirani make up je nešto zanimljivija i vjerojatno najsigurnija varijanta kombiniranja boja prilikom koje koristimo boje, tonove i nijanse koje se na kotaču boja nalaze jedni pokraj drugih. Najčešće, kad se šminkamo za izlazak, prirodno gravitiramo ovom izboru nijansi, pogotovo kad je kombiniranje boja sjenila u pitanju, jer se analogne boje lako blendaju jedna u drugu.
 
trio
Treći način kombiniranja boja, kontrastno komplementarno kombiniranje, najrizičniji je način šminkanja, no ako ga pravilno izvedete na licu može izgledati vrlo efektno. Radi se o kombiniranju triju boja, odnosno tri različita, kontrastna tona i nijanse, koje na kotaču boja leže dijametralno suprotno jedni od drugih. Ovakav trio boja najlakše je pravilno izabrati ako zamislite jednakostanični trokut koji se proteže kroz tri boje kotača. Ovo je najjednostavniji i najsigurniji način da boje dobro iskombinirate, i da na kraju ne izgledate neukusno.
trio
Na kraju, eksperimentirajte i zapamtite da make up treba biti zabavan. Unatoč ovim korisnim pravilima iz teorije boja koje je dobro imati na umu, poanta bilo kojeg looka je da se vi u njemu osjećate fantastično i najljepše što možete.

J. S.
Foto: Sharon Farrell, Killer Colors, Nikkie Tutorials, Pinterest
Objavljeno: 05.03.2015. u 09:02

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p