MAKE UP

Kako njegovati porculanski ten?

Praktični savjeti koji će pomoći aristokratskoj puti

fashion.hr
 
Dobro poznata priča o blijedom licu, koje je srednjovjekovnu elitu odvajalo od običnih radnika osunčane puti, ima i svoju tamnu stranu. Izgled poznat pod nazivom 'maska mladosti', koji je u to vrijeme najvjerodostojnije promovirala engleska kraljica Elizabeta I, mnoge je make up žrtve pretvorilo u stvarne žrtve koje su izgubile život izbjeljujući lice. Naime riječ je bila o smrtonosnoj kombinaciji olovnog oksida, karbonata i hidroksida.

U 19. stoljeću izmišljen je puder na bazi cink-oksida koji se koristi još i danas te je spasio život plemstvu koji je težio što svjetlijoj puti. Dvadesete godine prošlog stoljeća ukidaju bijelu put kao must have izgled uz pomoć modne i kozmetičke revolucionarke Coco Chanel, koja uvodi pomalo osunčani ten rezerviran za samosvjesne žene toga vremena... Zanimljiv je podatak kako u današnje vrijeme kojim dominira trend osunčane puti, Azijatkinje i dalje luduju za potpuno bijelom puti. No ono što je interesantno je kako je baš jedna japanska kozmetička kuća Shiseido, 1906. u općem trendu porculanskih lica ponudila dva tonirajuća pudera Kaede i Hana.
 
fashion.hr
Kao što je potpuno prirodno i zdravo konzumirati hranu u obliku sezonskih namirnica tako je i normalno našu put tretirati podložno sezoni i trenutnim vremenskim uvjetima. Stoga, ukoliko ste prirodno svjetlije puti ne forsirajte nešto što vam možda ionako ne pristaje. Mnogo je svjetski slavnih osoba ponosno na svoje bljedilo koje zaista odiše profinjenošću. Sofisticirana Kate Blanchet, specifična Gwen Stefani, senzualna Scarlett Johannson, neobična Ema Stone, slatka Rachel McAdams i tako u nedogled.

Žene blijede puti itekako moraju njegovati kožu lica te specifičan moment takve kože leži u činjenici kako je ona tanka, osjetljiva, a samim time zahtijeva posebnu pažnju. Kada govorimo o preparativnoj kozmetici onda su pravila jednostavna: hranjiva hidratantna krema, preparati protiv podočnjaka i tekuća podloga za make up. Ukoliko ste svijetle puti i svijetle kose onda se dekorativa uglavnom sastoji od sedefastih rumenila, sjenila u pastelnim bojama i njezinih ruževa za usne. No ukoliko ste crnka porculanskog tena birajte tople i zagasite nijanse, dok usne zaogrnite u neku iz široke palete crvenih ruževa.
 
Iva Todoroić
Objavljeno: 25.12.2014. u 16:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p