MAKE UP

Kako odabrati idealnu boju kose?

Katica Topčić odgovara na najčešća pitanja o promjeni boje kose
crvena kosa
Siječanj je mjesec novih početaka pa se tako žene u ovom razdoblju najčešće odlučuju na radikalne promjene u boji kose. No, odabrati pravu nijansu nije jednostavno jer pritom ne biramo samo boju već i ton kose. Vlasnica beauty salona Fabula de Forma (Jure Kaštelana 19, Zagreb) Katica Topčić otkriva nam tajne izbora savršene nijanse, kao i nadolazeće trendove u svijetu kose.

Petra Nižetić
Osnovni preduvjet: kvalitetna kosa
Kako bi se kosa uopće mogla tretirati bojom, bitno je da bude zdrava i neoštećena. Naime, što je kosa zdravija, to će boja biti postojanija, kvalitetnija i moći će se postići puno veći spektar nijansi na njoj. Čak je i drastične promjene na zdravoj kosi relativno jednostavno postići.

“Problem je ako je kosa porozna. Ako je kosa zdrava, onda se kvalitetnim pristupom, dakle kvalitetnom tehnikom i materijalom, ne mora nužno oštetiti pri bojanju”, izjavila je Katica.
 
crvena kosa
Međutim, znači li to da sa zdravom kosom možemo u jednom posjetu frizeru iz vrlo tamne kose doći do platinasto plave bez ikakvog oštećenja? Katica nam otkriva da se tako drastične promjene najčešće ne izvode u jednom bojanju:

“Ako se ide iz crne u crvenu boju, to je moguće zato što tamna kosa sadrži crveni pigment pa je prirodan slijed doći u crvenu boju. Naravno, to ne znači da možemo podići boju za 10 nijansi već za 4, eventualno 5 nijansi što bi bilo sasvim dovoljno da pritom ne oštetimo kosu.”


svijetla kosa
Vrijeme je za odabir nove boje…
Boja koju ćete izabrati treba ovisiti ponajviše o vašim osobnim afinitetima prema njoj, no ipak imajte na umu nekoliko faktora koji će na kraju utjecati na vaš cjelokupni izgled. Katica nam otkriva kako trebaju izgledati konzultacije između klijenta i izabranog frizera kad se odlučimo na novu boju:

“Prvo pogledam u kakvom je stanju kosa: što ja zaista mogu učiniti za klijenta, a da ne dovedem u pitanje svoju stručnost. Izbjegavam sve što će kosu oštetiti još više, pogotovo ako je već oštećena. Drugi faktor utjecaja mi je boja očiju, boja tena i, naposlijetku, konzultacije s klijentom da vidim kakav posao osoba radi. Nije poželjno klijentici koja radi s vrlo ozbiljnim ljudima napraviti suviše modernu frizuru, smatra Topačić.

Ako već niste, potrebno je odrediti jeste li toplog ili svijetlog tona. Ako ste toplog tona, najčešće ćete uz tople tonove u koži imati zelene, jantarno smeđe ili oči boje lješnjaka, bolje će vam pristajati zlatni nakit i ruževi u nijansama koralja ili terracotta tonovi - za razliku od nijansi sa izraženim plavim podtonom. Hladni tonovi, s druge strane, najčešće imaju plave, plavo - zelene, sivkaste ili duboke tamno smeđe, gotovo posve crne oči, a komplimentiraju im srebrni nakit i hladne nijanse ruževa.

pramenovi
Prilikom izbora idelane nove boje kose, poželjno je da ostanete u granicama svojeg kolorita, ne samo zato što će vam takvi tonovi najbolje pristajati već i zato što o baznom tonu podloge ovisi i kako će vam novoizabrana boja na kraju ispasti.

Što odabrati?
Upravo u tom zanemarivanju svojeg prirodnog kolorita najčešće griješe žene kad kupe boju u dućanu i krenu samostalno u pothvat promjene boje kose:

Prilikom bojanja kose u kućnoj radinosti, žene 100% pogriješe boju zato što ne shvaćaju razliku između tople i hladne boje. Topla boja će uvijek biti svjetlija iako je u istoj visini tona kao i hladna. Primjerice, nijanse s oznakama 5.1 i 5.3 su ista visina tona, ali su različite boje”, naglašava Katica.

kosa
Objašnjenje zašto nam eksperimenti s kupovnim bojama najčešće završe kao potpuni promašaj također je vrlo logično:

“Na svijetlu kosu ne možete staviti hladnu boju jer ćete ispasti zelena. No, klijenti nam zapravo najčešće dođu pretamni i kažu da su stavili prekrasnu crvenu boju i dobili crnu što je vrlo logično jer proizvođač nije razmišljao o podlozi koju vi imate nego o podlozi koja je bijela. Klijenti također često misle da boja može posvijetliti boju što je nemoguće i nama frizerima, a kamoli samim klijentima”.
 
kosa  
Godinu pred nama obilježit će povratak ponekih oldschool trendova poput jednobojnog bojanja, ali i tankih, diskretnih pramenova. Za kraj vlasnica Fabula de Formae zaključuje kako su Hrvatice uglavnom nesklone eksperimentiranju s bojom:

“Manji dio klijentica je hrabar kad je kosa u pitanju, no većina slijedi trendove. Ako se iznese jedan stil kose, 80% klijenata će vas tražiti takvo bojanje”
.

Jelena Skendžić
Foto: Jure Perišić

Objavljeno: 09.01.2015. u 15:21

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p