MAKE UP

Kako odabrati idealnu teksturu pudera?

Savjetima stručnjaka do savršenog pudera
foundation 
Kakvu god kožu imali, svakoj ženi barem za posebne prigode treba dobar puder. No, pravu teksturu pudera nije lako odabrati. Od tekućih, preko kremastih i pjenastih do praškastih varijanti, djevojke su obično nesigurne u pravi izbor pudera za svoj tip kože što dovodi do eksperimenata koji završe nezadovoljstvom s konačnim izgledom proizvoda na licu, i beskonačnim trošenjem novaca. Kako pronaći pravu teksturu pudera za svoje potrebe savjetuje nam jedna od vizažistica ovogodišnjeg BIPA FASHION.HR-a, Petra Sušanj.

Koji ste tip kože?
Začudili biste se koliko djevojaka pogrešno bira puder upravo zato što ne poznaje svoj tip kože. Većina će žena zbog površinskog zatezanja kože koje može biti rezultat dehidriranosti pomisliti da imaju suhu kožu koju onda tretiraju prebogatom preparativnom kozmetikom zbog koje puder samo sklizne s nje u roku nekoliko sati. Druga će skupina žena zbog masnije T zone koju često vidimo na mješovitom tipu krivo zaključiti da imaju posve masnu kožu zbog čega će im se puder na sušim dijlovima, poput obraza, neprestano uvlačiti u borice i izgledati suho i brašnasto.

Ukoliko vam je lice sklono komedonima, ima proširene pore i sjaji se kroz nekoliko sati bez da ste nanijeli ikakvu kremu, vjerojatno imate masnu kožu. Suha koža najčešće neće imati vidljive pore, osim ako se radi o genetskom naslijeđu, i neprestano će žeđati i zahtijevati bogate kreme bez kojih je sklona perutanju i zatezanju. Normalna koža ima zdravi nivo vlage u koži i uglavnom nevidljive pore, te nije sklona nečistoćama, izuzev povremenih hormonalnih ispada, dok će mješoviti tip kože najčešće imati osjetno masniju T zonu - čelo, nos i bradu - od uglavnom suhih obraza.
 
petraPetra Sušanj
 
“Ovisno o tipu naše kože, bitno je odabrati ispravnu vrstu pudera kako bismo postigli najbolju moguću postojanost i lijep izgled tena. Pudere razlikujemo prema namjeni i finišu: za masnu i mješovitu kožu najbolje su suše teksture, a iz sastava je najčešće izostavljeno ulje. Za normalnu kožu idealne su izbalansirane, odnosno niti presuhe, niti prehranjive teksture, a finiš je u većini slučajeva satenski - najsličniji prirodnoj, zdravoj koži. Za suhu i uglavnom zrelu kožu su obično pogodni hidratantniji puderi sa sjajnijim finišem da bi vizualno nadoknadili nedostatak sjaja i svježine kože”, rekla je Petra.
 
U čemu, dakle, obično griješimo pri odabiru pudera?
Petra se u svojoj vizažističkoj praksi svakodnevno susreće s različitim ženama i različitim tipovima kože. Upravo zato, zanimalo nas je koje pogreške pri izboru pudera najčešće viđa na ženama.

“Iz mog iskustva, žene s masnom kožom najčešće griješe u odabiru preparativne kozmetike, što posljedično vodi i do problema s odabirom pudera. Da bi smanjile lučenje sebuma, nerijetko biraju preagresivne proizvode za umivanje lica i tonike na bazi alkohola, koji, iako trenutačno eliminiraju višak masnoće, dugoročno stanje još više pogoršavaju. Agresivni preparati kroz duži period dubinski isušuju kožu, pa se ona brani na način da izlučuje još više sebuma, što vodi do začaranog kruga. Riješenje je najčešće (osim ako se, naravno, ne radi o nekom dubljem zdravstvenom problemu) u odabiru blagih sredstava za umivanje i čišćenje lica, korištenju hidratantnih, bezalkoholnih tonika i blagih krema i seruma s kvalitetnim sastavom prilagođenim masnoj koži, koji će kroz duži period kožu umiriti, nakon čega ona obično spontano počne lučiti sve manje i manje suvišnog sebuma”, smatra Petra.
 
foudnation
Iako se radi o dijametralno suprotnom tipu kože, izgleda da i žene sa suhom kožom griješe u istoj stvari: pogrešnom odabiru preparative:

“Žene sa suhom kožom obično koriste preagresivne pilinge kojima pokušavaju eliminirati ljuskice i hrapavu teksturu koja je kod suhe kože uobičajena, međutim, tako često naprave kontraefekt i upadnu u začarani krug konstantnog ljuštenja. U pokušaju da spase situaciju, često posežu za premasnim kremama koje vizualno zaglađuju površinu kože, ali ne prodiru dalje od same površine i ne rade ništa po pitanju pravog riješavanja problema. Rješenje je u odabiru blagog pilinga sa što mekšim zrncima i što kremastijom bazom, koji će ukloniti mrtve ljuskice bez da iziritira i ozlijedi ostatak kože. Uz to, potreban je i što hidratantnij, kvalitetniji serum koji će dubinski poraditi na hidrataciji kože, i kojeg ćemo stavljati ispod kreme. Jednom kad koža počne dobivati stalnu dozu dubinske hidratacije, sve će se manje perutati, pojasnila je kompleksnost ove problematike naša stručna sugovorica.
 
foundation
No, koje su to najčešće i najprimjetnije greške koje se tiču samog odabira i nanošenja pudera? Petra smatra da žene nerijetko griješe u generalnom shvaćanju namjene pudera. Umjesto da prekrije sve što želimo sakriti, puder bi nam trebao služiti za ujednačavanje tona kože i stvaranja privida ljepše teksture. No, umjesto toga, žene ga najčešće koriste u prevelikim količinama i pokušavaju postići izgled porculanske lutke.

“Moja je filozofija da puder nikad ne smije izgledati umjetno, niti kao maska. On po meni ne služi za prekrivanje apsolutno svih nepravilnosti - tome služe korektori i kamuflaže. Svrha pudera je da ujednači ton kože: smanji crvenilo, prekrije manje flekice i nepravilnosti i generalno učini da koža izgleda ljepše, ali ne i besprijekorno, niti umjetno. Gotovo uvijek radije biram laganiji puder, a onda naknadno na veće nepravilnosti nanosim korektor. Na taj se način postiže sveukupno odličan dojam, ali bez prekrivanja cijelog lica ultra pigmentiranim gustim puderom. Ovakakv postupak iziskuje malo više vremena, ali po meni se isplati. Međutim, naravno da se po tom pitanju ne slažu svi sa mnom, i neke cure vole skratiti postupak i većinu posla napraviti samim, jače pigmentiranim puderom. Svima koji preferiraju takav postupak, a obično su to cure s problematičnijom kožom za koju je karakterističan veći broj nepravilnosti, preporučam da za jako guste pudere umjesto kistova koriste spužvice jer utapkavanjem vlažnom spužvicom čak i jako pigmentirani puderi mogu izgledati jako dobro i dosta prirodno na koži”, poručila je Petra.
 
foundation
Koje pudere Petra preporučuje za pojedini tip kože?
Naravno, svi od pudera želimo izvući apsolutni maksimum i postići savršeni izgled kože pa stoga najčešće sam puder nije dovoljan. Tu su puderi za fiksiranje, primeri i druga beauty pomagala koje nanosimo ispod i iznad pudera, no koji tip kože zapravo treba asistenciju dodatnih proizvoda?

“Masna koža itekako može profitirati od dobrog matirajućeg primera i na kraju pudera za fiksiranje koji će svakako pomoći u kontroli lučenja sebuma i produljiti postojanost make upa. Normalna koža može bez problema preskočiti primer, a na kraju eventualno možemo nanijeti mrvicu pudera u prahu. Kod suhe kože puder za fiksiranje u većini slučajeva uopće nije potreban, a dobar hidratantni primer svakako može pomoći. Kod mješovite kože je najbolje primijeniti selektivni pristup: ako vam se T zona masti, ali ne i ostatak lica, matirajući primer i puder za fiksiranje možete nanijeti ciljano na nos, bradu i čelo, bez da ih nanosite na obraze. Na taj ćete način svaki dio lica pojedinačno dovesti, koliko god je to moguće, do uravnoteženog izgleda normalne i zdrave kože”, istaknula je Petra.
 
foundation
Za kraj, simpatična nam je Petra otkrila i koje pudere sama preferira u svojoj vizažističkoj praksi:

“Za masnu i mješovitu kožu preporučujem Estee Lauder Double Wear i Double Wear Light pudere, za normalnu mi je najdraži By Terry Cover Expert, a za suhu su mi apsolutni favoriti By Terry Sheer Expert i Daniel Sandler Invisible Radiance Foundation.

Jelena Skendžić
Foto: Pinterest, Gordana Sermek, PR
Objavljeno: 27.03.2015. u 14:57

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p